Senátní výbor podpořil šumavské vedení: Kácet se musí

03.08.2011 20:08

Senátní výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní dnes ukončil projednávání petice „Zachraňme Šumavu“. Po úvodním slovu zpravodaje výboru senátora Pavla Eyberta (ODS) o výsledcích veřejného slyšení k petici výbor doporučil Senátu zařadit projednání petice na zítřejší plenární zasedání a zároveň žádá vládu o urychlenou přípravu zákona o Národním parku Šumava.

Senátní výbor podpořil šumavské vedení: Kácet se musí

Výbor navrhuje Senátu, aby na svém jednání schválil současné postupy stávajícího vedení správy Národního parku Šumava ve snaze zastavit kůrovcovou kalamitu. Podle senátorů to vyžaduje zájem ochrany krajinného rázu i potřeba zabránit rychlému rozpadu stromového patra ve II. a III. zónách Národního parku Šumava.

Eybert vyčítá Bursíkovi nečinnosti po řádění hurikánu Kiril.

Podle senátora Pavla Eyberta k největším problémům došlo v posledních letech v době působení Martina Bursíka (SZ) v roli ministra životního prostředí. „Po hurikánu „Kirill", který řádil v lednu 2007, popadalo na Šumavě 300 tisíc kubíků dřeva, přitom těžba byla vůbec nejnižší za posledních 10 let", postěžoval si ParlamentnímListům.cz Eybert. Připomněl, že v roce 2006 se za rok vytěžilo 27 tisíc kubíků dřeva a teprve v roce 2008 se vytěžilo po uragánu 119 tisíc kubíků. V roce 2007 se však vytěžilo pouhých 14 800 kubíků dřeva. „Čtyři roky už leží u soudu žaloba v této věci", upozornil Eybert.

Nejnověji k tématu boj o Šumavu
Schwarzenberg má mlčet, jeho rod Šumavu vykácel. Kníže: Volovina

Do boje o Šumavu by měli zasáhnout politici, míní Sobotka
Zastavte kácení na Šumavě, ozývá se Evropa
Aktivisté proti kácení na Šumavě otevřeli druhou frontu u soudu
Průzkum: Lidé fandí Stráskému. Příroda si s kůrovcem sama neporadí

Podle senátora je problémem také skutečnost, že se celá záležitost zpolitizovala a začínají do toho mluvit více politici, než skuteční odborníci.

Velmi pozitivně se senátor vyjádřil také k osobě Jana Stráského. „Je to velmi uvážlivý člověk, který je navíc velmi váženým předsedou Českého klubu turistů s velkým zájmem o přírodu, ale také respektovaným předsedou Rady Šumavského národního parku", konstatoval Eybert.

„Víte, mrzí mě, že ani média nepoužívají stejný metr. Jan Stráský byl velmi kritizovaný za množství rozmístěných feromonů, které zmenší populaci škůdců. Nikoho však ani nenapadlo připomenout, že za doby jeho předchůdce, Františka Krejčího, těch feromonů bylo čtyřnásobně více. A za Krejčího bylo ticho," zlobí se Eybert.

Hrozí nebezpečí z prodlení?

Podle senátora Eyberta do výletu kůrovce zbývají už dny. Podle něj je třeba urychleně zasáhnout, protože kůrovec se jinak začne množit geometrickou řadou. „Jeho výskyt se nezastaví na Šumavě", konstatuje senátor.

Panují obavy, že zasaženy budou lesy v okolí 100 kilometrů. Podle senátora je už výskyt i geneticky prokázán. „Táhne se na Jižní Čechy ve stopě převládajících větrů", konstatoval senátor. Vysvětlil, že sám kůrovec není sice schopen vlastními silami doletět příliš daleko, ale za příznivého větru může „doplachtit" i do jihočeských hvozdů. „Pak už nebude stačit pokácet 5 tisíc stromů", dodal.

Připomněl, že kůrovec vyplodí tři generace ročně. „Podle odhadů, tak může dojít k poškození až 10 tisíc stromů za rok", konstatoval Pavel Eybert.


Výbor ve svém usnesení dále navrhuje senátu schválit usnesení že Senát PČR:

Podporuje úsilí orgánů a státních institucí, které zajišťují dodržování platných zákonů v Národním parku Šumava a chrání osoby i majetek občanů;

Prohlašuje, že Národní park Šumava musí sloužit všem občanům České republiky a žádná ze skupin občanů si jej nesmí nárokovat pro sebe;

Žádá vládu ČR, aby se zasadila o naplnění nařízení vlády č. 163/1991, kterým byl Národní park Šumava zřízen, a to zejména:

1) uchování a zlepšení jeho přírodního prostředí,

2) zachování typického vzhledu krajiny,

3) využití území Národního parku k turistice a rekreaci nezhoršující přírodní prostředí;

Dále žádá vládu ČR, aby zajistila, že závazky učiněné obcím před vyhlášením oblasti Národního parku Šumava chráněným územím byly bezezbytku naplňovány;

Žádá vládu ČR, aby urychleně připravila zákon o Národním parku Šumava;

Žádá Ministerstvo životního prostředí ČR o přešetření zákonnosti rozhodnutí č.18517/ENV/06 - 972/620/06 z 5.3.2007 a o přešetření žádosti o jeho zrušení;

Žádá Ministerstvo životního prostředí ČR, aby zajistilo reprezentativní zastoupení legitimních skupin občanů (vědecká obec, ochrana lesa, obce, atd.) v odborných orgánech Národního parku Šumava;

Žádá Ministerstvo životního prostředí ČR, aby o dalším postupu ve věci informovalo Výbor  pro územní rozvoj,veřejnou správu a životní prostředí Senátu Parlamentu ČR, neboť členové Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí budou problematiku obsaženou v petici sledovat a vyjadřovat se k ní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…