Senátor zvolený za ODS: Nečas není vůdce. ODS zaniká

24.05.2012 14:19

ROZHOVOR Nestranický senátor, zvolený za ODS, Zdeněk Schwarz říká, že Mirek Topolánek byl pro něho razantnějším a čitelnějším politikem než Petr Nečas. ODS podle něho pomalu slábne, nemá cíl a mohla by i postupně zaniknout. Senátor také upozorňuje na problém s romskou minoritou a varuje před riziky masové imigrace, které nám může přinést EU. Unie se k nám podle něho navíc chová jako ke své kolonii.

Senátor zvolený za ODS: Nečas není vůdce. ODS zaniká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Schwarz (ODS)

Sice nejste členem ODS, ale kdybyste měl srovnat předsedy strany Mirka Topolánka a Petra Nečase...

Kdybych měl porovnat minulého a současného premiéra, tak musím říct, že s panem Nečasem nemám spojeno tolik osobních negativ jako u pana Topolánka. Topolánek byl i díky svému obrazu v médiích vnímán negativně. Udělal zbytečně několik věcí, které mu uškodily a které se nelíbily ani mně. Na druhou stranu byl pro mě pan Topolánek razantnějším a čitelnějším politikem, který stál za svým názorem, když něco řekl, mělo to hlavu a patu. Byl takový rázný a úderný, tak, jak by měl vůdce strany či šéf vlády být. Petr Nečas je bohužel taková mírnější osoba, není tak výrazný, i když některé reakce má postupně razantnější.

Ale třeba na posledním kongresu ODS byl projev Mirka Topolánka tím nejlepším z toho, co tam zaznělo, ať už obsahem, tak i razancí. Očekával bych, že takový by měl být projev předsedy strany, potažmo premiéra. To se u pana Nečase bohužel říct nedá. Jeho projev byl takový neslaný, nemastný, nevýrazný. Za premiérování Mirka Topolánka i Petra Nečase byla vláda poznamenána některými negativy, ale nedokážu přesně odhadnout, která z těch vlád má negativ víc. V současnosti mám spíš ale pocit, že těch negativ vlády Petra Nečase je skoro víc než u té Topolánkovy. U Mirka Topolánka převládala spíše negativa osobního rázu: jeho chování, pan Dalík, napadení novinářů a jiné excesy, které u Petra Nečase nevidíme. Ale těch negativních projevů vlády Petra Nečase je více, což vnímám s nelibostí.

A jak se díváte na současnou ODS? Bývá kritizována, že ztrácí směr, opouští pravicové principy, ať už jde o zvyšování daní nebo umožnění vzniku ESM, které nás v okamžiku přijetí eura bude stát 350 miliard jen pro začátek...

Já jsem to již několikrát řekl na stranických setkáních, že současnou ODS vnímám jako slabší, méně výraznou, více směřující doleva, než tomu bylo dříve. Postrádám tam výrazné osobnosti, postrádám tam toho vůdce, který určuje směr, který řekne „bude to tak a tak“ a všichni to budou respektovat. Není tam vzor pro členy. Ta strana se vyprazdňuje a řada dlouholetých, věrných členů opustila stranu. Řada lidí, kteří tu stranu zakládali, vnímají ten vývoj velmi negativně. Ta strana slábne, možná zaniká. Už bylo mnohokrát řečeno, že ODS do několika let zanikne a možná k tomu dochází. Preference strany slábnou, vláda má menší a menší podporu veřejnosti. ODS nemá žádnou vizi, neví, co chce. ODS je nečitelná pro řadu vlastních členů, natožpak pro veřejnost či voliče.

ODS měla dříve vůdčí osobnosti, lidi, kteří řekli jasně svůj názor. Dnes, když to hodně přeženu, tak se vás zeptám, co je ODS. A nevím, kdo bude umět odpovědět. Dřív bylo jasné, kdo je ODS. Všichni odpověděli: „Klaus“, co je ODS: „pravicová strana“, co chce ODS: „to a to a to“. Dnes toto už ale není. Jsou pro mě nepřijatelné ty veletoče o 180 stupňů v těch zásadních otázkách. Třeba co se týče Evropské unie, Lisabonské smlouvy, posílání peněz na krachující státy eurozóny, tak to jsou zásadní změny. ODS se dokonce odchyluje od některých usnesení svých kongresů či zásadních programových bodů. ODS ve vládě ty zásadní body porušuje. To je nepřijatelné jak pro členy, tak i pro voliče ODS. Tím pádem klesá ODS v preferencích a upadá zájem o její program, jestli se to vůbec dá ještě nazvat programem.

Sám jsem z toho rozladěn, protože jsem člen senátního klubu této strany, nosím de facto dres této strany, ale říkám si, jestli hrát za tuto stranu má ještě smysl. Jestli ta hra má ještě nějakou perspektivu, jestli ten pomyslný pohár vítězů ještě někdy získáme. Podobně jako ve sportu řada hráčů přemýšlí, že přestoupí do jiného týmu, někteří už odešli. Někteří tam jsou už ze setrvačného patriotismu. Dnes můžu říct, že jsem možná rád, že nejsem členem strany. Už i vnímám ze svého okolí od občanů a voličů nepochopení a ptají se mě: „proč tam ještě jsi?“ Už sám s tím začínám mít problém, abych se za pár let mohl těmto lidem podívat do očí, protože určitý díl odpovědnosti nesu v dresu ODS také, za to, co oni dělají. A já pak můžu být v budoucnu problém, že mě za to bude veřejnost pranýřovat. S tím začínám mít problém.

Nyní odejdeme od ODS. Vy jste se v minulosti několikrát negativně vyjádřil k romské minoritě. Máte sám nějaké negativní zkušenosti s Romy?

Bohužel mám s nimi negativní zkušenosti celý život. Vyrůstal jsem na Smíchově. Už do jeslí jsem chodil s členy této menšiny. Na základní škole mezi dětské hry patřily bitky s Cikány ze Smíchova, z Anděla, z Arbesáku, z Plzeňské, z Vrchlického. Pod námi bylo cikánské ghetto, to byly ty tatrovácké domečky pod Mrázovkou. Pak jsem se přestěhoval na druhý konec Prahy, na sídliště, kde jsem s tím problém téměř neměl, ale pod kopcem byla Libeň, známá romská čtvrť. Oni jsou mými spoluobčany celý život. Teď bydlím na Černém Mostě, což je jedno z mála začínajících romských ghett v Praze. U nás v ulici obydlují čím dál více bytů. A mám s tím opět problém. Zažívám ta negativa, která s touto minoritou zažil asi každý.

Dlouho do noci či ranních hodin dělají kravál, bordel na ulici, řve tam romská muzika. Hádají se tam, věčně žijí na ulici. Přestávám chápat, proč někdo, kdo nepracuje, má stejné životní podmínky jako ten, kdo pracuje. Rom dostane byt a může tam být jenom díky příspěvku na bydlení, dostává sociální dávky. Nechápu, proč někdo, kdo dostává příspěvky na bydlení či další sociální dávky, jezdí v BMW či mercedesu, proč má mobilní telefon, proč chodí ve značkovém oblečení. Romové nechodí do práce a jsou na sídlišti pořád. Mám z toho čím dál větší obavy a nejen z médií, ale i z vlastní zkušenosti na Černém Mostě, protože když se bavím se svými známými, sousedy, tak všichni byli už vykradeni, okradeni, přepadeni, dětem ukradli mobil a vždy za tím byla romská komunita. Tak si začínáte říkat, že asi je něco špatně a mělo by se to řešit.

Romové si stěžovali, že média podněcují negativní nálady vůči nim...

Média nahrávají spíše Romům, spíše je chrání. Ve zprávách jedné nejmenované televize se dozvíte, že byl napaden jeden občan pěti lidmi a že to byli Romové se dozvíte až druhý den z Blesku. Tak si říkáte, proč ta média neinformují veřejnost pravdivě a správně. Proč se některé informace zatajují a jiné ne? Je v tom nepoměr. Bude zde deset trestných činů, z toho devět spácháno romskou komunitou, ale média budou informovat jen o tom, kdy někdo něco spáchal proti Romům. Budou to převracet do jiného poměru. Je to manipulace s fakty. Typickým příkladem byla popálená Natálka. Exemplární potrestání těch kluků, co hodili zápalnou lahev. Tomu se média věnovala v obrovském rozsahu, ale na pozadí toho bylo přepadení školáka romskými výrostky, kteří ho s jasně rasovým podtextem přepadli, znásilnili, mučili a týrali a o tom média skoro vůbec neinformovala. A nemluvím o tom, jak soudy nakonec potrestaly ty kluky kvůli Natálce, a trest za napadení toho chlapce Romy byl směšný.

Tomu jako občan nerozumím. Jsou zde jasné problémy a někdo je bagatelizuje, ať už ze strany iniciativ, které chrání Romy, a dávají to do opačného světla. Mám obavy z toho, jak se to bude dál vyvíjet. Známe alarmující problémy Šluknova, Ústecka, Litoměřicka, Bruntálska. Když tam žijící občané říkají, že ty věci tam jsou na denním pořádku, že ty kauzy nejsou ojedinělé, ale obvyklé, že tam těch případů je nepočítaně, pouze o nich nikdo neinformuje, tak si říkám, že to je velké nebezpečí pro naši společnost. Jsou zde vládní reformy snižující dávky a někteří Romové v televizi řekli, že mají méně peněz, tak musí víc krást. Říkám si pak, pane Bože, kde to jsme. Na Youtube běží vystoupení Roma na zastupitelstvu, který řekl: „stát mi dal zadarmo byt a platil mi nájem. Teď mám jiný byt a chtějí po mně nájem. Co to je? Proč já bych měl platit nájem? Vždyť já jsem na podpoře? Já jsem v životě nedělal?“ To jsou neuvěřitelný věci. To si říkáte, že ten člověk je z jiné planety, že se zbláznil. Druhá věc, která mu vadila, bylo, proč by měl platit za parkování. Já si říkám: on je na podpoře, jak to, že má auto? Všichni poctiví lidé platí za parkovací zóny a on platit nechce. To je neuvěřitelná troufalost. Je vidět, že myšlení té romské komunity je úplně zvrácené, deformované. Oni si vůbec neuvědomují, že by měli pracovat, že by měli za něco platit.

Nemyslíte si, že podobné problémy nás mohou čekat v rámci toho, že v EU jsou otevřené hranice a Brusel chce společnou imigrační politiku, kdy by se imigranti přerozdělovali do různých zemí EU? Nemůžou nám kromě romských ghett vznikat nově muslimská ghetta, jak to známe z Francie?

Když ještě zůstaneme u těch Romů, tak ti, kteří odsud odešli, tak v zahraničí museli buď začít pracovat a přizpůsobit se, nebo se vrátili zpátky. A když je ty země vyhostily, dokonce ty země, které nás kritizovaly za rasismus, tak nikdo kvůli takzvanému rasismu neprotestoval. Byl jsem v Bruselu a při vjezdu do města narazíte na obrovské parkoviště, kde žije romská komunita. Má od státu vodu, proud, a to je všechno. To jsem viděl i ve Francii a dalších zemích EU a nikdo se nad tím nepohoršuje. Tam jim nikdo příspěvek na bydlení a byty zadarmo nedává. A nikdo to nepovažuje za rasismus, diskriminaci, utlačování romské menšiny. Tady všechno, co se řekne kritického k Romům, je označeno za rasismus a diskriminaci a každý, kdo na to upozorní nebo snad dokonce jen pomyslí, je médii zválcován a obviněn. To poukazuje na to, že společnost je zdeformována.

A pokud jde o imigraci a otevření hranic, tak to riziko vnímám. Dnes, když cestuji po zemích EU, tak vidím, že tam ty problémy s těmi dalšími komunitami jsou. Není to jen arabský, ale i africký svět. Dnes v těchto v evropských zemích mají s imigranty obrovské problémy a už to otevřeně připouští i vlády těchto států. Je to potenciální problém i pro Českou republiku, a proto se mi to příliš benevolentní otevírání hranic bez regulace a dohledu na tímto problémem nelíbí. Ten problém se může přesunout i k nám, proto jsem byl proti Lisabonské smlouvě. Proto jsem proti Evropské unii v této podobě, zvláště když dostáváme informace o tom, že by mělo docházet k redistribuci imigrantů v EU. Asi by se nám nelíbilo, kdyby nám někdo z Bruselu přikázal, že musíme desítky či stovky tisíc Arabů přijmout v naší zemi, abychom odlehčili zemím, které jsou přehlceny.

Čili se toho bojím a pomalinku k tomu dochází. Koneckonců na Černém Mostě je mešita a potkávám tam čím dál tím více muslimů. Když jsem byl vloni ve Španělsku, ve Francii, v Německu, v Rakousku a vidíte, že tam začínají vznikat ta ghetta, sídliště, kam už normální občané těch zemí se bojí vstoupit, tak bych nechtěl něco podobného u nás. Jako by nám nestačili naši Romové. Ve Francii jsem zabloudil na sídliště, kde byly ohně, skládky, zapálená auta. Po ulicích se potulovaly podivné existence. Francouzi mi na to řekli: „Panebože, kam jste to vjeli, tam my vůbec nechodíme. Tam se bojíme. To jsme rádi, že jste to přežili a nic se vám nestalo.“ Já jsem si to pak uvědomil, protože když jsem tou čtvrtí projížděl, tak jsem narážel na naprostou bezohlednost řidičů. Nabourali do mě, hodili po mě flašku piva. Začínám se bát toho, že tohle přijde i k nám. O tomhle problému se nesmí mlčet, musíme na něj upozorňovat.

Jak se díváte na členství České republiky v EU?

Jsem proti této podobě EU. Unie se chová vůči ČR diskriminačně. Rovnost členských zemí tam neexistuje a to se mi nelíbí. Původní myšlenka byla, že si státy budou rovny a dohodnou se, že některé podmínky budou všude stejné. Ve skutečnosti to tak není. Jestli má být Česká republika odpadkovým košem EU a budeme v područí velkých států, tak jsem zásadně proti. A nemluvím o volném pohybu osob. Proč Češi nemohli od začátku pracovat v zahraničí? My jsme byli vždycky outsideři. Nemá smysl, abychom byli kolonií EU.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…