Senátoři řekli ne tvrdším podmínkám pro nezaměstnané

13.10.2011 15:55

Senát zamítl vládní reformní novelu, která mimo jiné zpřísňuje pravidla pro výplatu podpory v nezaměstnanosti. Zákon o zaměstnanosti se tak vrátí poslancům a ti musejí senátní veto přehlasovat. Pokud bude novela od příštího roku platit, ČSSD se chce obrátit na Ústavní soud.

Senátoři řekli ne tvrdším podmínkám pro nezaměstnané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Předlohu velmi dlouze cupovali poslanci opozice. Například podle Zdeňka Škromacha (ČSSD) jde o "buzerační zákon" a povede k privatizaci zprostředkování práce a požene některé lidi do takzvaného švarcsystému.

Novela počítá s tím, že podporu v nezaměstnanosti získají jen ti lidé, kteří mají takzvaně napracováno, tedy odpracovali rok za poslední dva roky, místo třech. Do systému by se mohli nově zapojit i lidé, kteří pracují při studiu a platí pojistné.
    

Lidé by mohli dostat po dvou měsících po registraci na úřadu práce nabídku veřejné služby v rozsahu až 20 hodin týdně. Pokud by ji bez vážných důvodů odmítli, budou vyřazeni. Právě toto ustanovení je podle ČSSD v rozporu s Listinou základních práv a svobod a kritizovali je také lidovci. Podle Drábka však bude veřejná služba zacílena na dlouhodobě nezaměstnané; cílem je podle něho zvýšit současný počet 15.tisíc lidí ve službě zhruba na 50 tisíc.
    

Až po půl roce by se podle novely mohl na úřad práce přihlásit člověk, jenž dá bez vážného důvodu výpověď z místa, které mu předtím úřad zprostředkoval.

Zpřesňuje převod na pracovní agentury
    

Předloha dále zpřesňuje převod zprostředkování zaměstnání z úřadů práce na pracovní agentury. Agentury by získávaly za každého uchazeče pět tisíc korun a za jeho umístění 1250 korun. Pokud by uchazeč pracoval aspoň půl roku se smlouvou na dobu neurčitou, získala by agentura dalších 500 korun. 
    

Novela rovněž mění pravidla pro zaměstnávání zdravotně postižených. Příspěvek na jejich zaměstnání však zůstane zachován v současné podobě. Předloha zpřísňuje postih za nelegální zaměstnávání a ruší povinnost zaměstnavatele hlásit na úřady práce volná místa.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek novelu osobně senátorům představil. Nad různými výtkami socialistů často kroutil hlavou a tvrdil, že levice chce kritizovat za každou cenu.

Čtětě také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…