Senátoři rozhodují o tom, zda se Horská stane jejich místopředsedkyní

05.12.2012 10:50

Senátoři se začali dohadovat o tom, zda vůbec může být zvolena místopředsedkyní Senátu Miluše Horská (za hnutí Nestraníci). Jde totiž o to, že senátorský Klub pro obnovu demokracie – KDU-ČSL a nezávislí do vedení horní komory nominoval právě ji. To ale vyvolalo pochyby u senátora Vladimíra Drymla (SPOZ).

Senátoři rozhodují o tom, zda se Horská stane jejich místopředsedkyní
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu složilo slib 27 nových senátorů. Mezi novými například Tomio Okamura a Libor Michálek, staronovými Jaroslav kubera nebo Jiří Čunek

Senátoři si volí třetího místopředsedu horní komory. Senátorský Klub pro obnovu demokracie – KDU-ČSL a nezávislí tento týden do vedení horní komory nominoval Miluši Horskou (za hnutí Nestraníci). Senátorka za Pardubicko má obsadit místopředsednické křeslo, do kterého nebyl na minulé schůzi Senátu zvolen lidovec Jiří Čunek.

Senátor Vladimír Dryml se ale proti novým dohodám na půdě Senátu dnes durdil. Podle něj Čunek, který nebyl místopředsedou Senátu zvolen, odvedl v komoře špinavou práci při různých dohodách -  asi prý i v režii ČSSD - ale Dryml zjistil, že tyto dohody najednou neplatí.

"A to je možná ta zvláštní etika a morálka některých politických stran, že ani nebyl zvolen...Mě osobně to velmi překvapilo, ale je vidět, že tady je nový směr a nový vítr do plachet pro některé politické strany, které už si myslí, že politické dohody se nemusí dodržovat," zmínil Dryml a zároveň uvedl pochybnosti o nominaci Horské. Prý to má být pro ni asi „odměna“ za to, že v létě došlo s její hlasovací kartou k manipulaci.

"Chtěl bych se zeptat, jestli je to i odměna za to, že paní senátorka neprozradila, který senátor z ČSSD použil její hlasovací kartu, nebo jak to vlastně bylo s tou hlasovací kartou, kterou si paní senátorka neuhlídala. A proto bych byl velmi rád, aby nám tady všem řekla, jak to tehdy bylo. A velmi mě mrzí, že pokud ten senátor, který tuto kartu použil, nepřiznal, že šlo o omyl... Ostatně, bylo to ve velmi důležitém zákonu o DPH,“ uvedl ironicky na adresu Horské Dryml a připomněl tak její kauzu z léta, kdy Senát hlasoval o DPH, ale někdo za Horskou tehdy hlasoval s pomocí její karty, přitom Horská v Senátu v tu dobu ani nebyla.

Předseda senátu Milan Štěch (ČSSD) pak slovní přestřelku mezi Drymlem a dalším ze senátorů uklidňoval slovy, že tehdy šlo o náhradní kartu senátorky a žádné jméno tam na ni ani napsané nebylo.

Senátoři si nyní svého místopředsedu volí.

Horská je v Senátu od roku 2010

Odbornice na speciální pedagogiku Horská je v horní komoře od roku 2010, v minulém funkčním období byla členkou sociálního výboru a místopředsedkyní podvýboru pro předškolní, základní a střední vzdělávání.

O nominaci Horské se spekulovalo už při minulé schůzi Senátu poté, co někdejší předseda KDU-ČSL a vicepremiér Čunek nezískal v tajných volbách místopředsedy horní komory dost hlasů. Chybělo mu osm ze 77 odevzdaných hla­sů.

Někdo za Horskou hlasoval

Když Senát letošního 16. srpna zamítl vládní návrh na zvýšení DPH, upozornil vzápětí poté senátor Václav Koukal, že přítomni jsou jen čtyři senátoři z klubu KDU-ČSL, ale na displeji se objevilo, že jich hlasovalo pět. Z další debaty vyplynulo, že potíže způsobila hlasovací karta nepřítomné senátorky Horské.

Místopředsedkyně Senátu Alena Palečková (ODS), která v ten moment schůzi řídila, hlasování prohlásila za zmatečné. Nařídila opakované hlasování a zákon dopadl stejně jako předtím: senátoři ho zamítli.

"Senátor, který hlasoval náhradní kartou senátorky Horské, pravděpodobně nehlasoval svou hlasovací kartou. K záměně karet došlo zřejmě tak, že senátor vzal kartu ponechanou na stole pro zpravodaje senátních tisků, a protože na náhradní kartě není ani jméno ani fotografie, kartu vizuálně nezkontroloval a domníval se, že se jedná o jeho kartu," uvedla později mluvčí Senátu.

Podle ní ale žádný ze senátorů výsledky opravného hlasování nezpochybnil. Příslušné výbory Senátu proto podle mluvčí nemají žádný důvod se touto záležitostí dále zabývat. Senátorka Horská později uvedla, že kdyby onen senátor, který kartu omylem použil, svůj omyl připustil, bylo by po problému. Kauzu ale tehdy považovala za velmi nepříjemnou.

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…