Senátoři schválili změny v investičních pobídkách

25.04.2012 13:35

Horní komora Parlamentu schválila novelu zákona o investičních pobídkách, která mimo jiné zavádí přímé státní dotace na projekty strategických investorů. Senátoři neschválili návrh hospodářského výboru, který chtěl pomocí této novely zrušit poplatek za vynětí pozemků ze zemědělského půdního fondu například kvůli stavbě silnic nebo plynovodů. Novela tak byla schválena beze změny a nyní ji na stůl dostane k podpisu prezident republiky.

Senátoři schválili změny v investičních pobídkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát Parlamentu České republiky

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) k normě poznamenal, že když parlament zvýšil poplatky za zábor zemědělské půdy, nedomyslel důsledky v případech již rozběhnutých investic. Podle něj je ale tento stav potřeba napravit a tak senátorům doporučil, aby neschválili ani jeden z pozměňovacích návrhů, a vládu vyzval, aby našla vhodný projednávaný tisk ve sněmovně, ke kterému by změnu připojila.

Novelu dnes podpořilo 50 přítomných senátorů napříč stranami. Proti přijetí sněmovní verze nehlasoval nikdo. Cílem novely je přilákat do ČR podniky zaměřené na náročné technologie nebo služby, jako jsou například vývojové laboratoře velkých firem. Změna systému investičních pobídek souvisí s vládou schválenou strategií na zvýšení konkurenceschopnosti ČR.

Norma počítá také s tím, že pro získání pobídek bude muset investor v případě technologických center vytvořit alespoň 40 pracovních míst. Původní vládní návrh předpokládal 50 míst, ale sněmovna tuto hranici o deset míst snížila. Sněmovna také doporučila rozšířit investiční pobídky i na telekomunikační služby.

Cílem je konkurenceschopnost české ekonomiky

Zákon dále stanovuje, že investiční pobídky budou zároveň moci čerpat i společnosti zabývající se výzkumem a vývojem nebo strategickými službami. Cílem je podle ministerstva pobídky zefektivnit a nasměrovat do oblastí, které zajistí konkurenceschopnost české ekonomiky. Novela také prodlužuje dobu čerpání slevy na dani z příjmů z nynějších pěti na deset let.

V případě přijetí jakéhokoli pozměňovacího návrhu by se zákon vrátil do sněmovny a jeho osud by byl nejistý. Vládu totiž čeká ve sněmovně hlasování o důvěře, a pokud by ji nezískala, hlasovala by sněmovna o svém rozpuštění. To má otevřít cestu k předčasným volbám. V takovém případě by všechny neprojednané zákony skončily svoji legislativní pouť.

Normu si podle informací ČTK pochvaluje Jan Linhart z poradenské společnosti KPMG. Nejdůležitější změnou je podle něj prodloužení období pro čerpání daňových úlev z pěti na deset let. „Investiční pobídky v současné podobě, které platí od poloviny roku 2007, nebyly pro investory příliš zajímavé," vysvětlil Linhart pro ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…