Senátorka Wagnerová jde do party s Okamurou. A přitom o něm říká toto

06.11.2012 9:08

ROZHOVOR Před časem kritizoval nově zvolený senátor Tomio Okamura postoj Čechů k vlastní zemi. „Úplně mě děsí, že se lidé bojí říct, Čechy Čechům. Okamžitě jsou označeni za xenofoby či nacisty. Ale kde to jsme?“ pozastavoval se nynější senátor nad současným stavem v Česku pro ParlamentníListy.cz. „Tyto názory jsou pro mne naprosto nepřijatelné,“ říká naopak nově zvolená senátorka za Stranu zelených a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová.

Senátorka Wagnerová jde do party s Okamurou. A přitom o něm říká toto
Foto: hns
Popisek: Senátorka Eliška Wagnerová.

V Senátu ale spolu s dalšími osmi senátory tvoří tito dva společný senátní „Klub pro obnovu demokracie“, aby měli k dispozici širší legislativní a administrativní možnosti. ParlamentníListy.cz se proto zeptaly Elišky Wagnerové na její postoj k výrokům Tomia Okamury. Jak se zdá, v některých otázkách nebudou zrovna souznít. Jen pro přesnost připomeňme, že kromě Tomia Okamury a Elišky Wagnerové do klubu patří také dalších šest nezávislých a čtyři lidovečtí senátoři.

V senátu jste vytvořili klub, který tvoří deset senátorek a senátorů, jejichž stanoviska se zejména při hlasování budou zjevně naprosto rozcházet. Nás ale v tuto chvíli zajímá, do jaké míry Vy osobně souhlasíte, či nesouhlasíte s názory a postoji Tomia Okamury?

S názory pana Okamury se teprve seznamuji. Donedávna jsem jeho výroky příliš nesledovala a nevěděla jsem o něm o mnoho víc, než že má nějakou cestovní kancelář, a tím to pro mě vlastně končilo.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Až teprve teď jsem byla upozorněna lidmi kolem mne, že se vyslovoval k otázkám, na které má skutečně velmi jiné názory, než jsou ty moje. Mluvíme-li konkrétně, tak s jeho výroky například k romským otázkám se skutečně ztotožnit nemohu.

Jak vnímáte jeho výroky takového typu, že je špatné, když se bojíme říct, že Čechy patří Čechům?

To jsou typy výroků, které nesnáším. To opravdu svědčí o tom, že jsme každý jinde. Jak říkám, před tím jsem ho nesledovala, protože mě to vlastně nezajímalo. Připadal mi trochu jako povahově exotický člověk, který si umanul, že bude kandidovat na prezidenta, a to se přiznám, že jsou lidé, kteří mě příliš nezajímají.

Musí být nutně výrok Čechy Čechům vnímán nacionalisticky, nebo může být také vnímán také jako vlastenecký?

Víte, jistěže to může mít i jiný kontext, ale vyjádřit to takto? To je pro mne opravdu nepřijatelné. Myslím, že to už jsme tu někdy měli, tuším, že se takto vyjadřoval pan Sládek a jeho stoupenci, a ještě někteří další. Ale člověk, a zejména politik, si musí dávat velký pozor, jak co formuluje, aby nezadal důvod k úvahám v konotacích, které nejsou zrovna lichotivé. A tato konotace lichotivá opravdu není.

Přesto se chystáte pracovat společně v jednom klubu.

Jak už jsem řekla, s jeho názory i názory dalších se teprve skutečně seznamuji v posledních dnech a týdnech. Všechny ty informace se ve mně ukládají a já zatím nechci řešit věci ukvapeně a eventuálně prásknout dveřmi, než bych si všechny ty věci řádně rozmyslela. Požádala jsem proto o jistý čas, abych si ty věci mohla dobře uspořádat a rozmyslet si, jak budu postupovat dál.

Jestliže se klub dohodne, že jeho členové budou vzájemně respektovat i diametrální odlišnost svých názorů, nestálo by pak za úvahu, že by byli do tohoto klubu „nesourodých“ pozváni také dva senátoři z KSČM, kteří rovněž nemohou vytvořit vlastní klub, protože je jich málo? (podmínkou pro vznik senátorského klubu je počet deseti senátorů – pozn. redakce)

Tak pozvat je možné samozřejmě kohokoliv, ale...

V tomto klubu, přirozeně, nemáme všichni stejné názory. Například lidovci se už vyslovili pro církevní restituce, pro něž bych já, jak jsme už dříve o tom hovořily, v předložené podobě nikdy nehlasovala. A samozřejmě, i názory jiných senátorů se budou lišit. Jsou ale věci či spíše témata, která jsou pro mne nepřekročitelná. A mezi ně rozhodně patří i otázka lidských práv, rovnosti, diskriminace a podobně.

Jak byste tedy reagovala, kdyby komunističtí senátoři požádali o vstup do tohoto klubu?

Prosím, dejte mi čas, abych to všechno mohla zvážit. Je tu hodně okolností. V každém případě, byl by to asi hóódně nesourodý klub (směje se senátorka).

Jsou věci, které neskousnu, jsou věci, které člověk musí tolerovat, protože se tam, v Senátu, bude setkávat s různými názory. Konec konců to vidíme i u straníků, kteří mají dokonce uvnitř klubu rozdílné názory. Nicméně to musí mít nějaké hranice, a pro mne jsou ty hranice zcela jednoznačně v lidských právech.

Přejděme ze Senátu k horkému aktuálnímu dění. Jak vnímáte závěry a výsledky kongresu ODS?

Jak bych je asi vnímala? Vzala jsem je na vědomí. Byl to úpadek kdysi velké strany v přímém přenosu.

Jaký to bude mít podle Vás dopad na politickou scénu?

Už jsme dříve o tom hovořily, že podle mého soudu tato vláda nevydrží do konce volebního období. A zatím se nestalo nic, co by můj názor změnilo. Myslím, že nejpozději na jaře ta vláda stejně padne. Jevilo se alespoň, že ti takzvaní rebelové nejsou ochotni ze svých pozic ustoupit. Samozřejmě, člověk nemá tak velkou představivost, aby dohlédl všechny možnosti, které mohou vzniknout, nebo nabídky, které to mohou všelijak různě posunout. To je také pravda.

Vycházíme-li však pouze z politických kategorií, a ne z kupeckých, jak se to občas praktikuje, tak si myslím, že ta vláda skutečně nemůže vydržet do konce.

Co soudíte o variantě, která se proslýchá, že by ta vláda vydržela do doby, než by ukončil svůj mandát pan prezident Václav Klaus, který by se následně vrátil do ODS, aby tam udělal pořádek? Připadá Vám to reálné a prospěšné, nebo reálné a neprospěšné, či nereálné a neprospěšné, nebo nereálné, ale prospěšné?

Copak lze mluvit o něčem reálném, když člověku nevidíte do hlavy? (smích) Bude přece záležet především na rozhodnutí samotného Václav Klause.

Pan prezident sám řekl, že z veřejného života neodejde, což je samozřejmě mnohoznačné vyjádření. Účast ve veřejném životě se dá vykládat různě a kdoví, co má v plánu. Když bychom ale vzali v úvahu, že by se nabízela možnost jeho návratu do strany, kterou spoluzakládal, lze to připustit. Ale reálnost tohoto kroku skutečně záleží na něm samotném, na jeho rozhodnutí.

A pokud jde o prospěšnost tohoto kroku? Inu, to nevím. Nemám pocit, že je prospěšné, když někdo dvakrát vstoupí do stejné řeky. Ale kdo ví? Možná by ODS uvítala osobnost, kterou bez něj ve svých řadách nedokázala najít.

Když už jsme u prezidenta. Koho budete volit, jako novou hlavu státu?

O mně je už známé, že jsem svou podporu dala Jiřímu Dienstbierovi. A když jsem svou podporu dala jemu, všechny ostatní žádosti jsem odmítla. Prostě si myslím, že si má člověk vybrat, a za svým rozhodnutím a slovem si stát. Nebo tu podporu odvolat z nějakých relevantních důvodů. Pak má volné ruce. Důvod pro odvolání podpory nemám, takže mým kandidátem i nadále zůstává Jiří Dienstbier.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…