Senior měl 34 stupňů. "Aspoň bude otužilý," radilo vedení domova. Už padlo

21.10.2011 11:05

Až když se o případ, kdy senioři měli v bytech 14 - 15 stupňů Celsia a jeden z nich skončil těžce podchlazený v nemocnici, začala si radnice sypat popel na hlavu. "Víme, že to byla chyba, protože obyvatelé nebyli dobře informováni, že jim nepůjde topení. Byla to chyba v komunikaci a budou padat hlavy," řekl zkraje října pro ParlamentniListy.cz starosta Milan Šnorek (ODS).

Senior měl 34 stupňů. "Aspoň bude otužilý," radilo vedení domova. Už padlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé u bufetových stolů

 Vyjádřil politování nad celou záležitostí. Jeho kolega místostarosta se ovšem za slova, která některým důchodcům řekl, že "aspoň budou otužilí", když si přišli stěžovat, že mají v bytech zimu, ani neomluvil.

Hlava padla, chaos trvá

Hlavy sice padaly, tedy spíš hlava, ale občané města spíš očekávali, že odstoupí starosta nebo místostarosta. "Ti jsou odpovědni za chod města a všech jeho společností. Jenže, to by se jim jaksi nechtělo. Je to neuvěřitelný chaos," řekla jedna z obyvatelek seniorského domu.

"Při opravách kotelny Polikliniky Týn nad Vltavou nebyli ohroženi lidé. Zodpovědní pracovníci ale podcenili informování obyvatel. Město proto změní systém komunikace i zadání pro správcovskou firmu a poskytovatele sociálních služeb," uvedl starosta po jednání městské rady začátkem tohoto týdne.

Ten uvedl, že případ zhoršení zdravotního stavu jednoho z obyvatel DSPS nijak nesouvisí s výlukou tepla, jak prý potvrdili ošetřující lékaři. Dotyčnému se zdravotní stav v posledním období velmi zhoršoval a přes opakované pokusy spoluobyvatel i sociálních pracovnic i zaměstnanců Vltavotýnské realitní a.s. odmítal zahájit léčení, naposledy v pátek 7.10.

Více o Jihočeském kraji ZDE

Jenže od pátku 7. 10. do pondělí se mohl stav zhoršit ještě víc právě v souvislosti s chladem, který v bytě měl. A resumé záchranky i lékařů, kteří v nemocnici muže přijímali bylo jasné - silné podchlazení způsobené v chladném prostředí. Mužova teplota byla jen 34 stupňů Celsia. Je to stav, který je život ohrožující. Muž ale přežil, i když se potýká s dalšími zdravotními problémy.

Proto prý městská firma, kterou je Vltavotýnská realitní a.s. jako správce bytových prostor dostane nové zadání, jakým způsobem komunikovat s nájemníky. "S ředitelem společnosti byl ukončen pracovní poměr a do výběrového řízení na nového ředitele se potřeba těchto změn zohlední," podotkl starosta Šnorek.

Město prý ale neodvolalo ředitele, tedy konkrétně ředitelku Vltavotýnské realitní Miroslavu Frýdovou kvůli problémům v DSPS. "Došlo by k tomu stejně, protože tam byly dlouhodobé nedostatky," řekl starosta Týna nad Vltavou. Přitom informace z vnitřku radnice hovoří jasně - byla to poslední kapička v moři zmatku a nepochopitelných kroků, které v posledních měsících dělá radnice i firma vůči seniorům z DPS.

Předejít haváriím

A proč kotelnu muselo město opravovat začátkem topné sezóny? "Důvodem oprav kotelny v říjnu bylo, že město se musí vyhnout haváriím v zimě. Tím i případnému poškození kotelny a zabránění dlouhodobé odstávky tepla," dodal Milan Šnorek.

Proč se ale nejdříve město na akci nepřipravilo, proč nepořídilo přímotopy seniorům, kteří navíc každoročně za teplo doplácí, a když si stěžují, jsou stížnosti zamítnuty, už nevysvětlil.

Nyní však, až když nastal problém, bude radnice řešit havarijní plán pro případ výpadku tepla nejen v tomto DSPS, ale i ve dvou dalších.

Více čtěte:

Laxnost radních. Seniory nechali podchladit na 34 stupňů

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…