Sestra Mašínů: Když komunističtí zločinci nesedí, snižte jim aspoň důchody

28.03.2012 13:06

JINÝMA OČIMA Žádné slitování s bývalými komunistickými funkcionáři. Sestra vůdců odbojové skupiny bratří Mašínů Zdena by jim, protože nebyl nikdo z nich potrestán, alespoň snížila důchody, jako to udělali v sousedním Polsku. Když totiž kolem sebe vidí bídu některých bývalých politických vězňů, kteří jsou dnes v důchodu, chce se jí plakat. Sama si nestěžuje. Restituovala a tak se nespoléhá jen na důchodové dávky.

Sestra Mašínů: Když komunističtí zločinci nesedí, snižte jim aspoň důchody
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Sestra bratrů Ctirada a Josefa Mašínů Zdena ve svém olomouckém bytě

„To je opravdu strašné, co se děje. Nikdo z komunistů, co mají máslo na hlavě, nebyl potrestán. Karel Vaš, co se podílel na vraždě Heliodora Píky, se směje z luxusního starobince a bývalý exministr vnitra Lubomír Štrougal zveřejňuje knížky se svými bláboly a pořádá autogramiády. Jsem z toho na infarkt. Když nesedí za mřížemi, tak by se jim alespoň měly snížit důchody. Vždyť si žijí nad poměry a ostatní důchodci, co seděli za jejich zločineckého režimu, nemají na léky,“ zlobí se Zdena Mašínová. Podle ní by se měl stát už přestat zabývat nesmyslnou diskusí o zákazu zločinné komunistické strany, ale měl by sebrat po vzoru Polska na důchodech bývalým komunistickým potentátům.

Vládní plán na potrestání komunistů

V Polsku byl zákonem zkrácen většině politických přisluhovačů bývalého režimu důchod a později to potvrdil i tamní Ústavní soud. Tuzemská vládní koalice se tím nechala inspirovat. Chce pečlivě připravit podobnou právní normu. „Chceme, aby trýznitelé, kteří byli aktivními funkcionáři KSČ, členové Státní bezpečnosti a další, byli potrestáni za to, že činili příkoří druhým. Řešíme způsob, jak je finančně potrestat. Může to být třeba doživotní srážková daň,“ sdělil k tomu ČT 24 předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. „Před ústavou jsou si všichni občané rovni bez ohledu na svoji minulost. Příště by se mohli rozhodnout, že sníží důchody holohlavým nebo vousatým,“ řekl k tomu televizi předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Podle Zdeny Mašínové je to však dobrý nápad. „Měly by se jim důchody snížit na životní minimum,“ dodává. Podle ní je současná situace, kdy v Česku zdvíhají hlavy bývalí komunističtí kádři, neúnosná a půdu pro to připravil přístup Michaila Gorbačova. Vyhrát studenou válku perestrojkou prý pohřbilo demokracii. V mnohém při tom souhlasí s analýzou 17. listopadu 1989 od zesnulého politického vězně Miroslava Dolejšího, který v ní naznačil, že k převratům v zemích bývalého komunistického bloku došlo pod přímým vedením CIA a KGB, což umožnilo, aby tam komunističtí pohlaváři zůstali u moci, byť ne tak na očích.

Skoro nikomu nevěřila

Mašínová si jako sestra bratří Mašínů za bývalého režimu zažila své. V roce 1956 pochovala matku, která zemřela na rakovinu střev v žaláři. Nicméně i sama Mašínová mladší byla krátkou dobu ve vězení a pak ji, protože zůstala v Československu, režim neustále šikanoval. Paradoxem zůstává, že se v roce 1973 provdala za bývalého komunistu Rudolfa Martina, jenž vrátil rudou knížku na protest proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa roku 1968, čímž přišel o místo učitele na pražské FAMU, kde do té doby přednášel marxismus – leninismus.

„Ve vztahu k němu jsem jednala instinktivně. Když jsem se s ním potkala, na rovinu mi řekl, co dělá. Dost jsem zapochybovala, když jsem v roce 1992 volala do archivu, že bych chtěla nahlédnout do spisů a paní v archivu se strašně zarazila. Pak ale vyšlo najevo, že se bála, že je mým manželem Oskar Černý, ten estébák, co jsme se dříve jistou dobu stýkali. Ostatně, co jsem našla v archívech o mnoha takzvaných přátelích, bylo nad moje chápání. O mém manželovi jsem tam nic zlého nenašla,“ dodává s tím, že od té doby nesnáší hurá antikomunismus, protože je o každém komunistovi nejdříve třeba vědět, jestli škodil, a pak jej lze odsoudit.

Mašínová v důchodu

O odškodnění pro účastníky protikomunistického odboje Zdena Mašínová žádat nebude. Jak sama říká, je dost anomální důchodkyně, protože restituovala dva činžáky v Olomouci a tudíž nežije pouze z penze. Ostatně o rodinný statek se ještě dodnes handrkuje. „Vím, že někteří důchodci to nemají jednoduché. Hlavně mě může naštvat, když sociálně živoří bývalí političtí vězni anebo obyčejní lidé, co kvůli bolševikům nemohli sehnat žádnou lepší práci,“ vysvětluje.

Na druhou stranu si nemyslí, že by se většina důchodců měla až tak tragicky. „Objektivně řečeno, čím je člověk starší, tím má menší potřeby. Hlavní je, aby se člověk v životě nenudil, což je ale spíše dáno geneticky, než financemi. O věci kolem sebe se můžete zajímat kdekoliv a nepotřebujete k tomu plnou peněženku,“ sděluje sestra bratří Mašínů, kteří v letech 1951 až 1953 bojovali se zbraní v ruce proti komunistickému režimu v Československu a posléze emigrovali přes východní Německo do západního Berlína. Protože při přípravě útěku zabili sedm osob, hodnotí je česká veřejnost buď jako vrahy či hrdiny.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…