Sever je připraven skoncovat s Bendou a Paroubkem. Víme jak

14.01.2011 16:59

Jiřímu Paroubkovi skončí příkladná podpora v ústecké krajské organizaci ČSSD. Podle informací ParlamentníchListů.cz mu některý ze 185 delegátů v sobotu poděkuje a zároveň dá najevo, že na poslaneckou kandidaturu na Ústecku může zapomenout. Příliš mu prý nepomůže ani kmotr jeho dcery Margarity, šéf krajské organizace Petr Benda. Ačkoliv se zítra pokusí o své znovuzvolení, většina delegátů mu zřejmě mandát neobnoví. Podle jednoho z možných Bendových protikandidátů, náměstka hejtmanky Vaňhové Arno Fišery, ale není konkrétně na Ústecku nikdy nic jisté.

Sever je připraven skoncovat s Bendou a Paroubkem. Víme jak

Sociálním demokratům na Ústecku už s vládou tamějšího stranického šéfa Bendy podle všeho došla trpělivost. Krajská konference ČSSD, na které se bude volit nové vedení, začíná už v sobotu ráno v Jirkově. O Bendově chystaném pádu se mezi ústeckými sociálními demokraty hovoří takřka veřejně. Odpor proti pokračování jeho vedení vyjádřil i poslanec Jaroslav Foldyna, kterého Benda v čele Ústecka nahradil.

111 hlasů proti. A možná i víc

Čtyři ze sedmi okresních organizací ČSSD na Ústecku také vyjádřily veřejně úmysl Bendu tentokrát nezvolit. Jak ParlamentnímListům.cz sdělil zdroj obeznámený se stranickým děním v kraji, v Bendův sobotní neúspěch hovoří následující čísla. Proti jeho zvolení jsou tři nejsilnější okresy v kraji, Ústecký (29 delegátů), Mostecký (31) a Chomutovský (29). K těm se v sobotu prý přidá i organizace děčínská, kterou vede právě Bendův sok Foldyna. Naopak pro Bendu by měl hlasovat "jeho" okres Teplice (28 delegátů), Litoměřice (20-22) a konečně Louny (24). Pokud by tedy pro Bendu hlasovali všichni delegáti z jemu nakloněných okresů, dostal by jen 74 hlasů. Nicméně minimálně na Lounsku je podle zdroje ParlamentníchListů.cz podpora všech delegátů ne zcela jistá.

Hrebičková kandidaturu stáhla

Podle informací iDNES.cz měla proti Bendovi v prvním kole kandidovat jílovská místostarostka Olga Hrebičková. Ta ale ParlamentnímListům.cz sdělila, že svou kandidaturu stáhla. "Byla jsem nominovaná svou místní organizací i okresní konferencí strany. Na středečním okresním výkonném výboru jsem ale oznámila, že vzhledem ke své funkci místostarostky kandidovat proti Petru Bendovi nebudu," uvedla Hrebičková.

"Protikandidát" Fišera: Radši nebudeme předjímat

Dalším Bendovým protikandidátem by měl být podle všeho náměstek hejtmanky Arno Fišera. Ten ale zatím váhá. "Nechci v žádném případě na základě nějakých čísel a výpočtů předjímat. Některé okresy sice deklarovaly odpor proti panu Bendovi, ale Ústecko je specifický region. Věřím tomu, že se pan expředseda Paroubek pokusí za pana Bendu bojovat jako dříve. O odchodu současného předsedy kraje se zde beztak mluví už 5 let," podotýká skepticky Fišera. Kandidaturu, pokud tedy nastane v případě Bendova neúspěchu druhé kolo voleb, přesto zvažuje. "Pokud před případným druhým kolem zjistím, že nejdu do předem prohraného boje, pokusím se o získání postu krajského předsedy," řekl serveru ParlamentníListy.cz.

Atmosféra na sobotním socialistickém sjezdu v Jirkově ale bude hustá tak jako tak. Jedním z jeho hostů je totiž Valtr Komárek, který se s dalším z potvrzených účastníků, expředsedou Paroubkem, má rád asi jako oheň a voda. V posledních dnech jej Paroubek na svém portálu VašeVěc.cz doslova bombarduje útoky. Je prý člověkem, kterému se nepodařil život, a Paroubek nevidí důvod, proč by měl být navržen na čestného předsedu ČSSD. V pátek si pak Paroubek na svém webu položil dokonce otázku, zda je ČSSD "komunistickou ozdravovnou" v narážce na Komárkovo dlouholeté členství v KSČ. "Myslím, že se snesou," podotýká k tomu neutrálně Olga Hrebičková, zatímco kuloární informace hovoří o tom, že by Komárek měl mít na sjezdu projev, který může být i kritického vyznění.

Související:


Díky a nashledanou, Jiří

Jiřího Paroubka ale nečekají podle všeho příjemné chvíle ani pokud by Komárek mlčel jako hrob. Pokud prý věci naberou určitý směr (tedy konec Petra Bendy v čele krajské organizace), mohl by se Paroubek, v minulých sněmovních volbách na Ústecku za obrovské pozornosti médií kandidující, dočkat ledové sprchy. "Údajně by měl někdo z chomutovské okresní organizace poděkovat Paroubkovi za jeho volební angažmá v kraji a oznámit mu, že napříště by už s nominací neměl počítat," uvedl zdroj ParlamentníchListů.cz. Místopředseda této okresní organizace Roman Houska ale o takovém úmyslu některého ze svých spolustraníků s jistotou nic neví. "Ano, mezi delegáty z jednotlivých okresů se o tom hovoří, ale že by to měl být někdo od nás? To vám potvrdit nemohu," řekl Houska ParlamentnímListům.cz.


Čtěte také:


Ke Krajské zdravotní:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …