Severomoravští radní odmítají poplatky za znečištění ovzduší

23.02.2012 15:42

Radní Moravskoslezského kraje vyjádřili nesouhlas se změnou vládního návrhu zákona o ochraně ovzduší, kterým by měly být zrušeny poplatky za znečišťování ovzduší. Informovala o tom krajská mluvčí Šárka Vlčková. Nesouhlas se zrušením poplatků zřejmě vysloví i krajští zastupitelé.

Severomoravští radní odmítají poplatky za znečištění ovzduší
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice


"Poplatky za znečišťování ovzduší považujeme za jeden ze smysluplných způsobů, jak kompenzovat působení znečišťovatelů v rámci jednotlivých regionů," uvedl v tiskové zprávě hejtmanův náměstek Miroslav Novák. Dodal, že cílem kraje je nejen zachovat poplatky, ale i ponechat takto získané finanční prostředky v daném regionu.

Je to na Senátu


Podle návrhu, který už schválila Poslanecká sněmovna, by s koncem roku 2015 měly firmy přestat platit za vypouštění oxidu siřičitého, oxidů dusíku a těkavých organických látek. Za tuhé znečišťující látky by měly společnosti platit do konce roku 2021. Zrušení poplatků je součástí návrhu zákona o ochraně ovzduší, předlohu ještě musí posoudit Senát.

Protest už schválili


 Protest proti návrhu zákona, adresovaný poslancům a senátorům, už minulý týden schválili zastupitelé Ostravy. Rozhodnutí poslanců už kritizovaly ekologické organizace nebo Komise Akademie věd pro životní prostředí. Kritici poplatků naopak poukazují na to, že zatěžují průmysl. Poplatky za znečištění jsou v českém právním řádu od roku 1991. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…