Šílenství, drancování, korupce a Kalousek. Senátor Doubrava účtuje s pravicí

20.08.2013 7:06

ROZHOVOR Severočeský senátor Jaroslav Doubrava patřil mezi nejtvrdší kritiky Nečasovy vlády. Proto i předčasné volby vnímá jako šanci na konec šílenství, drancování a svérázné představy o politice v podání exministra Miroslava Kalouska. Taková podle něj byla předchozí vláda, prý jedna z nejhorších, co jsme kdy měli. Noví lidé podle něj musí vyřešit řadu palčivých probémů, ať s nedostatkem práce, nebo s nepřizpůsobivými.

Šílenství, drancování, korupce a Kalousek. Senátor Doubrava účtuje s pravicí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

Věříte, že se v úterý najde dostatek hlasů k rozpuštění Sněmovny a budou předčasné volby?

Obávám se, že ne, ale velmi rád bych se mýlil. Je stará pravda, že kapřík si rybník nevypustí a někteří vědí, že se zpět nedostanou. Moc bych si přál, aby v sobě poslanci našli síly a zvedli by ruce pro rozpuštění a nové volby. Vřele bych jim za to poděkoval.

Karel Schwarzenberg s Miroslavem Kalouskem se pokoušejí jako téma voleb vymezit „obranu demokracie před autoritářem Milošem Zemanem“. Jak se díváte na tyto jejich snahy?

Představa demokracie v podání pana Kalouska (o Karlu Schwarzenbergovi nemá cenu mluvit. Myslím, že je to loutka vedená Miroslavem Kalouskem, která jednou prospí i soudný den) nás přivedla do situace rozvráceného hospodářství, rozvráceného školství, zdravotnictví, do situace, kdy se rozšiřují fronty, ne na banány, jak je velmi často uváděno, ale fronty před Úřady práce fronty lidí, kteří mnohdy léta shání práci.

Rozšiřující se počty bezdomovců, kteří většinou bez vlastního přičinění ztratili i své domovy, počty lidí, kteří volili i dobrovolný odchod ze života a co horšího, vzali s sebou i své děti a tak bych mohl pokračovat ve vyjmenovávání dalších případů. Takovou demokracii nechci a Miloše Zemana za žádnou autoritářskou osobu nepovažuji. Ano, jeho zvolení oběma pánům asi velmi zkomplikovalo plány do budoucna. Z toho asi pramení vystupování obou proti prezidentovi.

Jaké podle vás skutečně bude téma voleb? Co aktuálně nejvíc trápí občany?

Myslím, že jsem v podstatě odpověděl v předchozím. Mohl by to být problém neskutečné korupce, problém nepřizpůsobivých (to je problém, který bude čím dál palčivější), řešení zaměstnanosti. Restrikce, to není cesta z naší neradostné situace, cesta k hospodářskému růstu. Jen prorůstává opatření, podpora hospodářství ho může nastartovat. A to by se mohlo, dle mého názoru v programech objevit.

Jak moc může volby ovlivnit prezident Miloš Zeman? Myslíte, že jeho razantní vystupování lidé spíše ocení a podpoří strany, které s ním sympatizují, nebo naopak budou volit spíše „proti Zemanovi“?

Nemyslím si, že by prezident mohl zásadním způsobem volby ovlivnit. Mám pocit, že razantněji postupoval jen vůči stranám, které do Sněmovny nikdo nevolil, které vznikly zradou volebních programů, pod které se podepsali.

V Senátu sdílíte klub se senátory Strany práv občanů. Té se dávají velké šance proniknout do Sněmovny a možná i do vlády. Jaké jsou podle Vás šance této strany?

Přiznám se, že bych je tam viděl rád. Jak nás mohou chtít z toho, s prominutím, bince, do kterého nás dostali ti, kteří tam sedí, zase dostat? Ne, to mohou jen nové, minulostí nezatížení noví lidé. A takové by SPOZ mohla nabídnout.

Mluví se o tom, že tyto volby budou přelomové. Jak moc podle vás budou důležité? Mohou přinést něco kvalitativně nového, nebo pouhé pokračování dosavadního stavu?

Budou důležité, dokonce velmi důležité! Doufám, že zastaví to šílenství, které nastolila a provádí současná vládní garnitura, že vrátí republice to, co potřebuje. Zdravý rozum do jejího řízení. Nechme konečně stranou řeči o tom, že ta strana je a ta není demokratická, či jaká. Je nejvyšší čas aby se řízení ujali skuteční odborníci. Jen ti to mohou dokázat. Pokud by měly přinést pokračování současného stavu, neměly by smysl.

Největší favorit voleb- ČSSD- jde do voleb rozpolcena. Objevuje se v ní několik názorových proudů a řada členů pochybuje o samotném předsedovi Bohuslavu Sobotkovi. Může to vést třeba k tomu, že někteří voliči budou raději volit jiné levicové strany?

Ano, ona rozpolcenost je vidět čím dál víc. Obávám se, že by to mohlo vést nakonec k velmi nemilému výsledku voleb pro ČSSD. Pokud by lidé volili jiné levicové strany, nemyslím si, že by to byla tragédie. Důležitý je levicový program, který by tak stejně zvítězil.  Horší by bylo, kdyby se nechali oklamat takovou TOP 09 starosty (i to je pěkný podfuk na voličích. Bral bych, kdyby přiznali, že s podporou některých starostů. Zdaleka ne všichni je totiž podporují) a volili stranu tohoto typu.  Nejhorší by ale bylo, kdyby k volbám nepřišli.

Jak se podle Vás bude vzpomínat na toto volební období a na Nečasovu vládu?

To je jednoduché. Jako na vládu národního úpadku, vládu, která vytvořila neskutečně výhodné podmínky pro ty, kteří nechtějí pracovat a oddávají se soc. dávkám. Vládu, která rozvrátila zdravotnictví, školství, vládu, která zcela bez důvodů „nakrmila“ církve majetkem, který jí v žádném případě nepatřil a uskutečnila tak jednu z největších loupeží v dějinách republiky. Vládu úplatkářů a korupčníků. Prostě jednu z vůbec nejhorších vlád, která kdy tuto republiku drancovala.

S ohledem na předvolební průzkumy je celkem pravděpodobná možnost, že sněmovní pravici ovládne TOP 09 Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska. Jak se vám zamlouvá tato alternativa vývoje na pravici?

Obávám se, že to tak bude. Ne, že bych nepřál ODS cestu do propadliště dějin, jako tomu bylo u jejích tehdejších odpadlíků US apod. Jen si nejsem jistý tím že TOP 09 by nebyla horší variantou. Vlastně s Miroslavem Kalouskem v čele by to horší varianta určitě byla. Tato alternativa se mi opravdu nezamlouvá.

V posledních dnech se opět objevila možnost kandidatury bývalého prezidenta Václava Klause. Jak se díváte na tuto možnost? Co může české politice přinést?

Tuto variantu Václav Klaus přece sám několikrát odmítl. Nemyslím si, že jeho návrat by mohl být reálný. Máme přece v živé paměti jeho amnestii a rozhodnutí nevrátit církevní restituce. To je něco, co mu národ nemůže odpustit. Myslím, že Václav Klaus toto vše dobře ví a i proto návrat do politiky vylučuje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…