Silná obhajoba Pospíšila: Slušný kluk, co za komunistů chodil mezi disidenty

30.06.2012 21:41

Nechte být Jiřího Pospíšila, reaguje na tvrzení novináře Bohumila Pečinky z Reflexu politolog Rudolf Kučera. Odvolaný ministr je podle něj slušný člověk kterého Kučera zná ještě z dob disentu.

Silná obhajoba Pospíšila: Slušný kluk, co za komunistů chodil mezi disidenty
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v pořadu Události, komentáře

Komentátor Reflexu Bohumil Pečinka pro ParlamentníListy.cz komentoval dění související s odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila údajně pro velké rozpočtové nároky. Za odvolaného nejpopulárnějšího člena kabinetu se okamžitě postavily tisíce lidí, kteří mu podporu vyjádřili i na demonstracích v Praze a v Brně. Pečinka ale v článku varuje před příliš pozitivním hodnocením.

Anketa

Litujete odchodu ministra Pospíšila?

65%
35%
hlasovalo: 13567 lidí

"Řekl bych že takové pokusy oslabit tu podporu Pospíšila nepadnou v Česku na úrodnou půdu. Každý ví, že v Česku existuje skupina novinářů, kteří se vždy postaví na jednu určitou stranu, a k nim bezesporu patří pan Pečinka. Jeho názory většinu lidí nezajímají, vždy se postaví na stranu moci," říká Kučera.

Pečinka prý záměrně bombarduje Pospíšilův pokus o zásadní systémovou změnu, která měla odstranit zametání případů pod koberec a umožnit vyšetřování. "Lidé čekali, že to bude pokračovat dál a s korupcí se začne něco dělat. Informace o policejním stíhání patří k těm mnoha nesmyslům, které se napovídají. Pohádka o vojenských prokurátorech? Tak to už je úplná hloupost. Jiřího Pospíšila znám z disentu ještě z dob před revolucí, kdy jako teenager chodil na bytové semináře Daniela Kroupy. Od pana Pečinky je to nařčení obzvláště sprosté. Pospíšil je slušný člověk, který si tu slušnost dokázal zachovat. Tak ať tady jeho pověst laskavě nepoškozuje pan Pečinka, který si podal přihlášku do KSČ na podzim 1989," říká nezvykle otevřeně politolog.

Jmenování Bradáčové uklidní davy, problém ale neřeší

Sám prý nedokáže odhadnout, jak budou dále vypadat protesty občanů proti odvolání Pospíšila. Hodně je ale dokáže zmírnit jmenování Lenky Bradáčové na post vrchní státní zástupkyně tak, jak to plánuje nejvyšší státní žalobce Pavel Zeman. "Vyvolá to dojem, že vyložený krok zpět se ve vyšetřování politicky citlivých případů nekoná. Jenže to podstatné, plán na systémovou změnu nejen v podobě zákona o státním zatupitelství se konat nebude a je otázkou, zda si to lidé uvědomí. Nečas by totiž člověka, ochotného pokračovat v Pospíšilově práci na nezávislosti justice nikdy nejmenoval," soudí Kučera.

Novinář Reflexu Bohumil Pečinka se pustil do kritiky Jiřího Pospíšila na stránkách ParlamentníchListů.cz jako jeden z prvních Máme-li se totiž bavit o Jiřím Pospíšilovi, musíme si podle něho také položit otázku, kdo je to Roman Jurečko. „Podle mě je to jeden ze tří největších kmotrů ODS. Je to člověk, který se motá kolem veřejných zakázek a který osobně řídí pana Pospíšila, jenž ho bere na různé oficiální akce. Je zaprotokolováno ve svědeckých výpovědích ze soudu s Bártou, že Jurečko přímo chodí na ministerstvo spravedlnosti a tam ovlivňuje i personální záležitosti,“ vyvrací informace o Pospíšilově boji proti tzv. kmotrům v reakci pro ParlamentníListy.cz Bohumil Pečinka.

Podle něj stojí za vlnou odporu proti Pospíšilově odchodu i snaha, ukázat ODS jako stranu kmotrů, ž čehož bude v nadcházejících volbách těžit TOP 09. Pečinka také zmiňuje, že za plánovaným zákonem o státních zástupcích je třeba vidět snahu silné centralizace. "Pospíšil byl ve vleku lobby těch bývalých vojenských prokurátorů v čele s panem Igorem Střížem, což je dnes faktický šéf státního zastupitelství, dále Jaroslavem Fenykem a dalšími. Tihle lidé to vypracovávali, včetně paní Bradáčové," uvádí Pečinka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…