Silné kafe. Profesorka Dvořáková rozkrývá umírání Nečase a skvělý nástup Klause

26.09.2012 8:00

POLITOLOGOVÉ Nečasova vláda nemůže vydržet ještě dva roky do konce volebního období, jsou přesvědčeni politologové.

Silné kafe. Profesorka Dvořáková rozkrývá umírání Nečase a skvělý nástup Klause
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas spolu s prezidentem Václavem Klausem

„Zajíc nemůže přežít, když je příliš mnoho střelců, vláda má proti sobě veřejné mínění, opozici, prezidenta, vnitřní opozici uvnitř největší vládní strany – ODS,“ vypočítává ParlamentnímListům.cz politolog Rudolf Kučera, co všechno oslabuje vládu premiéra Petra Nečase. „Téměř vylučuji, že dovládne až do konce,“ dodává.

Ve volbách na podzim dostane vládní koalice výprask

Začátek konce přijde nejspíš po říjnových krajských a senátních volbách, v nich téměř jistě dostane vládní koalice pořádný výprask. „Krize uvnitř koalice se ještě prohloubí, tím to začne politicky akcelerovat,“ je přesvědčen politolog. Podle něj není pro Nečase jako politického lídra dobrá vizitka, že sice dokázal utvořit vládu, která měla nebývale silnou většinu ve sněmovně, ale pak o tuto většinu úplně přišel.

TOP 09 bojuje o záchranu, nemá čas na kompromisy

Další komplikací pro vládní koalici je i propad obliby TOP 09. „TOP 09 bojuje o svoji politickou záchranu, aby se vůbec udržela. Teď nemá čas na kompromisy, bude lpět na svých zásadách, aby si zachránila alespoň pevné voličské jádro. Nebude příliš ochotna přistupovat ke kompromisům, jak naznačuje její postoj k úspornému balíčku nebo důchodové reformě, o kterých se bude muset po vetu prezidenta ve sněmovně hlasovat znovu,“ míní Kučera.

Věci veřejné vládu také nezachrání, i když si předčasné volby přejí nejméně

Nemyslí si, že by pomoc vládní koalici mohla přijít od Věcí veřejných, i když si ze všech parlamentních stran nejméně přejí předčasné volby, protože jejich naděje, že v nich uspějí, je téměř mizivá. „Těžko by Věci veřejné vysvětlovaly, kdyby podpořily něco, co bylo proti jejich deklarovaným zásadám. Kritizovaly církevní restituce, přiklonily se na stranu prezidenta, když vetoval úsporný balíček. Možnosti pro zachování vládní koalice jsou tak velmi omezené, každá strana stojí před neřešitelnými problémy,“ vysvětluje politolog ParlamentnímListům.cz.

Václav Klaus podkopává vládu kvůli uchování své moci

Odborníci se shodují, že klíčovou roli hraje dnes prezident Václav Klaus, stejně jako při pádu Topolánkovy vlády. „Není to člověk, který by preferoval zájmy svých ideologických příznivců, on myslí jen na uchování, podržení osobní moci, aby měl dobré východisko pro svoji budoucí roli v politice,“ nedělá si Kučera iluze o pohnutkách Václava Klause, který podkopává nohy premiérovi Petru Nečasovi a jeho vládnímu týmu. „Smutné je, že v ODS stále existuje dost vlivných lidí, kteří ho poslouchají, kteří mu dají přednost za cenu definitivního oslabení strany,“ dodává politolog.

Prezident hraje mocenské hry

„Myslím si, že prezident hraje určitou hru, dělá si sondáž vlivu některých politických skupin, cílem je zeslabit premiéra před kongresem ODS,“ řekla ParlamentnímListům.cz politoložka Vladimíra Dvořáková. Další vývoj se podle ní bude odvíjet od toho, kdo obhájí post ve vedení strany. Politická scéna se začíná dostávat do podobné situace, jaká byla v roce 2009, kdy Václav Klaus rozhodl, že vláda padne.

Václav Klaus se snaží oslabit Nečase a jeho kabinet

I když politoložka považuje důchodovou reformu v podobě, jak ji schválil parlament, za špatnou, není to podle ní pravým důvodem, proč ji prezident zkritizoval a vetoval. „Je to zástupný problém, jde o něco jiného,“ je přesvědčena Dvořáková. „Myslím, že se prezident chce vrátit do politiky jako významný aktér, k tomu potřebuje politickou stranu, kterou vytvoří nebo převezme. Sleduje mocenské hry, snaží se oslabit Nečase a vytvořit si určitý prostor,“ uvedla. Je podle ní nemožné říci, k čemu Klausova hra dospěje. „Záleží, jak se celá politická situace bude vyvíjet, jak dopadnou podzimní volby. Klaus má schopnost vytvořit si velký manévrovací prostor pro nejrůznější varianty,“ hodnotí politické schopnosti Václava Klause. Premiér i vláda jsou podle ní v defenzívě, snaží se tlakům prezidenta ustupovat, a dokonce se omlouvat za věci, kterými reagovali na podrazy proti nim.

Reakce ČSSD na kroky prezidenta jsou krátkozraké a nedomyšlené

Dvořáková kritizuje reakce ČSSD, které podle ní nahrávají hře prezidenta. „Jsou krátkozraké a nedomyšlené,“ prohlásila. Podle ní Václav Klaus dostal sociální demokraty tam, kde je chtěl mít. „Místo aby řekli, proč proti důchodové reformě nevystoupil dřív, chválí ho, jak je svědomitý. V ČSSD není osobnost schopná strategického myšlení,“ nešetří politoložka sociální demokracii. Podle Dvořákové by měla celá politická reprezentace, bez ohledu na hodnocení vetovaných zákonů, rozhodně vystoupit proti aktivistickým krokům prezidenta. Považuje totiž za bezprecedentní, aby vetoval prováděcí zákon k důchodové reformě, když reforma prošla. „To je hodně silné kafe,“ dodává Dvořáková.

ODS se nedokáže sjednotit pod jedním lídrem

A co nastane, pokud vláda padne před koncem volebního období? Přikloní se prezident Václav Klaus ke jmenování dalšího premiéra z řad ODS, pokud dá dohromady znovu většinu v parlamentu, nebo čekají Česko předčasné volby? „Ve hře jsou obě varianty,“ míní politolog Rudolf Kučera. Ale považuje za téměř vyloučené, že by se ODS dokázala sjednotit pod jedním politickým vedením. „Kdyby odstoupil Nečas, nedovedu si představit, že by se občanští demokraté mohli sjednotit na jednom lídrovi. Momentálně nevidím, kdo by to dokázal,“ říká pro ParlamentníListy.cz Kučera.

Politolog Stanislav Balík je jiného názoru: „ODS má několik ministrů, kdokoli z nich by zvládl být premiérem.“ Jeden z členů vlády – ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba – už avizoval, že bude kandidovat do nejvyššího vedení strany, ale dodal, že proti Nečasovi do boje o nejvyšší post nepůjde.

O předsedovi ODS na kongresu rozhodnou zákulisní hry

Bude mít ODS po svém kongresu nového předsedu? „Těžko říci, kdo by mohl být v čele ODS, o tom rozhodnou zákulisní hry,“ říká politoložka Dvořáková. Bude podle ní zajímavé sledovat, kdo se bude ochoten postavit za Václava Klause. „Zakladatel ODS nemusí být předsedou strany, ale volebním lídrem. Stranu bude dál štěpit, část přejde ke Klausovi,“ naznačuje jednu z možných variant. Václav Klaus je podle ní schopen získat si zpátky i lidi, kteří byli proti němu. To je strategická hra, ve které je současný prezident mistr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…