Skandál v Brně: Úředníci utratili 150 milionů za nefunkční informační systém

30.03.2013 21:01

Brněnským magistrátem otřásá skandál. Zdejší radní utratili 150 miliónů korun z městské pokladny za informační systém, který ovšem nefunguje. Záhy tedy pořídili další drahý informační systém. Tomu se říká plýtvání peněz daňových poplatníků, hodnotí situaci pro ParlamentníListy.cz politolog Martin Bastl z Masarykovy univerzity. Podle něj se zdá, že si brněnští radní zakládají na pěkný malér.

Skandál v Brně: Úředníci utratili 150 milionů za nefunkční informační systém
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

A začalo to tak hezky. V roce 2007 se město Brno rozhodlo vybudovat informační systém. Výběrové řízení na tuto zakázku tehdy vyhrála firma IDS Scheer, která přišla s nabídkou ekonomického systému SAP. V plánu bylo tento systém postupně nasazovat na všechny agendy na Magistrátu města Brna. Postupně tak SAP začali používat na personálním, finančním i investičním oddělení. Přímé náklady na zavedení tohoto systému vyšly na sto tři milióny korun. O nepřímých se raději nikdo moc nezmiňuje. Zavedení systému SAP totiž vyžaduje nákup speciálních počítačových serverů, drahých softwarových licencí, vybudování datového centra pro servery sítě Brno.

Radní se neshodli s dodavatelem

V roce 2009 začalo využívání systému SAP pořádně drhnout. Přestože na jiných radnicích s provozem systému SAP nemají problém, v Brně to úředníkům stále nešlo. Vinu shledali na straně dodavatele, rozhodli se proto pro změnu. Zakázku nově získala firma Gordic se svým programem Ginis. Zakázku však dostali bez výběrového řízení.

Politolog: Typický nešvar naší doby

Podle politologa Martina Bastla by měli odpovědní lidé za takové plýtvaní penězi daňových poplatníků nést odpovědnost: „Toto je typický nešvar naší doby.  Pro řadové občany je hospodaření politiků naprosto neprůhledné a existuje řada situací, kdy tohoto bylo zneužito. Pokud existuje podezření, že s penězi nebylo naleženo efektivně, mělo by být povinností politiků zachovat se transparentně a svoje rozhodnutí ekonomicky podložit a obhájit,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz Bastl.

Obyvatelé Brna si však zároveň stěžují na pomalé vyřizování jednotlivých agend: „Zkuste si tam jít vyřídit občanku,“ upozornila na dlouhou čekací lhůtu ParlamentníListy.cz Karla Ludvíková z Brna. Magistrát se tak čím dál tím častěji stává terčem kritiky ze strany opozice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …