Škárka: Do rukou policie se vydám dobrovolně

12.07.2011 6:52

Byl na počátku Věcí Veřejných (VV), byl jejich předsedou. Dnes je renegátem, odpadlíkem, vůči němuž chce policie zahájit trestní stíhání pro přečin přijímání úplatku. Tvrdí, že je nevinen, a že je schopen svou nevinu prokázat. Jaroslav Škárka, dnes nezařazený poslanec, má před sebou dnešní jednání mandátového a imunitního výboru, který může rozhodnout o jeho vydání či nevydání ke stíhání, se sešel k rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz. K tomu, že Bárta se nedostaví s odvoláním na nepřítomnost svého advokáta Škárka říká, že on svého právníka dnes mít "k ruce" také nebude.

Škárka: Do rukou policie se vydám dobrovolně

Dnes začíná jednání mandátového a imunitního výboru, na které se spolu s Vámi měl dostavit také Váš bývalý stranický kolega Vít Bárta. Zatímco Vás stíhá policie za přečin přijetí úplatku, Víta Bártu chce obvinit ze zločinu uplácení. Ten se však z jednání výboru omluvil, vzhledem k nepřítomnosti svého právníka.

Ano, slyšel jsem o tom. Já na jednání výboru samozřejmě přijdu, přestože můj advokát je také mimo republiku. Mám za to, že v tuto chvíli přítomnost advokátů není nutná, protože mandátový a imunitní výbor bude projednávat pouze procesní záležitosti, jestli tam nebyl vyvíjen nějaký politický tlak a podobné záležitosti. Takže o obsahu spisu se zítra bavit ani nebudeme.


Buďte v obraze

Poslanci Jaroslav Škárka a Vít Bárta se stali podezřelými z korupčního jednání poté, co Bárta předal Škárkovi a další poslankyni za Věci Veřejné (VV) Kristýně Kočí obálky s penězi. Zatímco Vít Bárta je podezřelý ze zločinu dávání úplatku, Jaroslav Škárka je podezřelý z přečinu, že úplatek přijal. (Vše ke kauze ZDE)

V úterý 12. července ráno se sejde mandátový a imunitní výbor sněmovny, aby navrhl sněmovně vydání či nevydání obou poslanců k trestnímu stíhání. Vyžádal si k tomu vyšetřovací spis Policie ČR. Ta sice nemá povinnost spisovou dokumentaci poskytnout, sněmovnímu výboru však vyhověla. Škárka uvádí, že se k projednání na výbor dostaví, Bárta se omluvil z důvodu absence svého advokáta.

Sněmovna by sice mohla rozhodnout o vydání obou poslanců už na mimořádné schůzi 12. a 13.7, někteří se však obávají zpochybnitelnosti takového rozhodnutí, protože podle jednacího řádu sněmovny nelze již jednou stanovený pořad mimořádné schůze rozšiřovat.

Zatímco Jaroslav Škárka byl ze strany a tím i parlamentního klubu VV vyloučen, u Víta Bárty je možné, že se stane předsedou sněmovního klubu Věcí veřejných jako nástupce Karolíny Peake, která odešla do vlády. Většina klubu je podle kuloárových zpráv rozhodnuta dodržet presumpci neviny. Vít Bárta má velmi silnou, i když ne bezvýhradnou podporu klubu, takže není vyloučeno, že protikandidáta mít přece jen bude. V úterý ráno deník Právo  citoval Bártova slova, že nebude kandidovat až do vyřešení svých kauz. Zároveň však list uvádí, že na funkci už byl Bárta svými kolegy nominován.


Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, stejně jako většina členů výboru, jsou spíše nakloněni vydání vás obou.

Já jsem od začátku pro vydání a sám o to sněmovnu požádám.

Říká se, že peníze dostali všichni poslanci, a to nikoli jako úplatek, ale jako příspěvek na poslaneckou činnost. Můžete to potvrdit?

Nemám sice důkazy o tom, že by peníze dostali všichni poslanci, nicméně i na policii jsem vypověděl, že ta větší obálka, ze které jsem dostal malou obálku, obsahovala více těch malých obálek.

Čtěte také:
Škárka utratil bankovku z peněz od Bárty. To mu přitěžuje
Stalo se to v přímém přenosu: Divák dal Škárku k soudu za pomluvu 
Žádost policie o vydání Víta Bárty a Jaroslava Škárky
Silná slova Véček jsou jen naoko. Škárka popsal jejich strategii

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Ale měl to být prý pouze příspěvek na poslaneckou činnost.

Tak v mém případě to rozhodně nebyl nějaký dar, nebo příspěvek. Ty peníze byly za prosazování bývalého primátora (Pavla Rödla) a za eventuální zrušení klubu v Plzni, kdyby na to členové základní organizace VV nechtěli přistoupit. Předání peněz tím bylo podmíněno. Proto to považuji za úplatek.

Jestliže ale bylo více obálek, tak by to podporovalo hypotézu, že šlo o svérázné platy pro poslance.

Na klubu někteří členové protestovali, že zdaněním náhrad přijdou až o 20 tisíc a že s tím nevyjdou. Bárta jim na to řekl: „Budete-li mít problém, budu vám to kompenzovat a dorovnávat." Jestliže ale někdo dorovnává, tak ani nepůjčuje, ani nedaruje. Z jaké zdaněné či nezdaněné hotovosti to bere? Poslanců je čtyřiadvacet a slíbil jim 20 tisíc „dorovnání". Odkud, z jakých prostředků?

Proč šly vlastně Věci Veřejné do vlády? Jejich rétorika byla před volbami přece docela jiná.

Jsem ve straně téměř od počátku a podle mě bylo nešťastné, když se komunální strana, která fungovala tak, jak by strana fungovat měla, najednou stane stranou celorepublikovou. Tehdy se tam začaly dít věci, s nimiž jsem nesouhlasil.

Jaké například?

Začaly tam problémy s financováním, s transparentností... Strana, která má 20 lidí, se najednou rozhodne, že bude mít celorepublikovou působnost, půjde do evropských voleb, do parlamentních voleb. Tak se nějak financovat musí. Začali tam vstupovat sponzoři, někdy i neznámí, zkrátka, začaly tam být problémy.

Čtěte také:
Odpadlice Kočí: Bylo to jako v sektě. Bárta nám psal projevy a John mlčel
Stanislav Huml se mluvit nebojí: Lže Bárta, lže i jeho žena Klasnová

Vrátím se k tomu, že se očekávalo od VV, že budou spíše jazýčkem na vahách. Kdy padlo rozhodnutí, že půjdete do vlády?

Myslím, že Věci veřejné hodně uspěly tím, že používaly levicovou rétoriku, levicové populistické programové priority, které před volbami slibovaly a dodnes nedodržely. Proto jim lidé dali tolik hlasů, kolik dostaly.

Ale proč a kdy se rozhodly VV jít do vlády?

Myslím, že to byla otázka koaličního vyjednávání stranického vyjednávacího týmu, tvořeného panem Bártou, Radkem Johnem a Kristýnou Kočí. A oni dostali mandát k tomu, aby to vyjednali.

Bylo tedy o tom rozhodnuto hned po zvolení do Parlamentu?

Myslím, že to byl původní záměr pana Bárty, že se vláda vytvoří takto. Třeba i proto, že spolupráce pana Bárty a pražské ODS trvá už delší dobu.

Jak se nyní snášíte s bývalými stranickými kolegy?

Je to individuální. Někteří mají problém odpovědět na pozdrav, jiní normálně komunikují. Nicméně si myslím, že pro mnohé z nich musí být velký problém srovnat s vlastním svědomím, že v tom obálkovém principu zůstávají pořád.

A jak budete ve sněmovně hlasovat?

Hlasovat budu podle vlastního svědomí, ostatně jako vždycky. Já jsem zastáncem reforem pravicové politiky a tím je to dané.

Připravuje se program takzvaných „sociálních karet", na které se budou vyplácet dávky. Mají s nimi problém dokonce členové koalice, protože taková karta už na první pohled označuje člověka za sociálně slabého, dávky pobírajícího. Podle řady poslanců to může být pro ty lidi traumatizující. Jaký je Váš názor?

Osobně s těmi kartami nemám problém, protože jsem přesvědčen, že se v naší republice dávky mimořádně zneužívají. Musíme proto najít nějaký mechanismus, jak tomu zabránit. Ty takzvaně „sociální karty" mohou být podle mne jedním z  prostředků, jak tomu zabránit. Záleží samozřejmě na tom, jak to bude propracované. Naopak si myslím, že by to mohlo být v některých případech i motivační. Když se někdo bude muset identifikovat touto kartou, tak udělá vše pro to, aby tu kartu nemusel mít a zařadil se do běžného normálního života.

K tématu:
Na první pohled "socka"? Bouře kolem karet na sociální dávky
Dávky v hmotné nouzi s kartou: Libovolné peníze nebude možné vybírat
Dávky hmotné nouze nebudou v hotovosti. Už od ledna 
Sociální karty - efektivnější sociální systém
Václav Krása: Sociální karta jako stigma a tunel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…