Škárka to podělal. Zkazil prý Kočí shánění přeběhlíků

12.04.2011 11:06

Koaliční strany se v pondělí večer nedohodly, že se dohodnou, ale alespoň projevily vůli pokračovat v dosavadní vládní sestavě. Oslovení politologové se shodují v tom, že jde o důsledek neexistence jiné alternativy, protože jedna z diskutovaných možností podpora ODS a TOP 09 minimálně se sedmi přeběhlíky z VV momentálně nepřichází v úvahu. O pozadí celé aféry, která se přelila ve vládní krizi, spekulují Lidové noviny.

Škárka to podělal. Zkazil prý Kočí shánění přeběhlíků

Napětí uvnitř Věcí veřejných způsobené diktátorskými metodami faktického šéfa strany Víta Bárty a zároveň rostoucí odpor v ODS kvůli propojení VV s bezpečnostní agenturou ABL se podle Lidových novin propojily a za této situace zintenzívnily kontakty předsedů obou poslaneckých klubů Petra Tluchoře a Kristýny Kočí. Ty měly vyústit v přesvědčení alespoň sedmi poslanců VV, aby se kabinet už do budoucna mohl obejít bez Bárty a spol.

LN soudí, že vzhledem k poměrům u véčkařů bylo jen otázkou času, kdy se podaří potřebný počet poslanců získat. Celý plán prý ale nechtěně zhatil první místopředseda VV Jaroslav Škárka, který vyprávěl o uplácení v klubu pro časopis Respekt, ten si ho ale nahrál a poslanec tak už nemohl zůstat v anonymitě. Věci se daly do pohybu, vymkly se hlavním aktérům z kontroly, a ti museli začít improvizovat.

SLEDUJEME témata peníze za mlčení ve VV a vládní krize

Plánovaná akce, nebo jen přetekl pohár trpělivosti s VV?

„Mohlo to tak být, ale k dispozici jsou tak rozporuplné a mnohdy nedůvěryhodné informace, že se otevřelo obrovské pole pro všechny možné spekulace," říká pro ParlamentníListy.cz politolog Panevropské vysoké školy Zdeněk Zbořil. „Řada prvků ukazuje, že to byla plánovaná věc včetně toho, kdy se co zveřejní," domnívá se Stanislav Balík, vedoucí Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

„Krize nebyla vyvolána spiknutím nebo zásahem zvenčí, ale Věci veřejné se dostaly do situace, kdy jejich způsob podílu na moci se ukázal jako nepřijatelný," tvrdí naopak pro ParlamentníListy.cz politolog Rudolf Kučera. „Je ale zajímavé, jak třeba ČT24, která to po informacích Respektu rozjížděla, řekl bych, až jako hokej v přímém přenosu, už ztrácí na intenzitě," upozorňuje Zbořil.

Sebeobětovací pokus Vondry naznačuje, že se ODS chce dohodnout

„Motivů pro rozpoutání nynější vládní krize mohlo být víc včetně odstranění Věcí veřejných z vedení ministerstva vnitra, ale všechno, co nakonec proběhlo, nemohlo být přichystáno, i když to jednu chvíli do sebe začalo všechno tak zapadat," uvádí pro ParlamentníListy.cz šéf katedry politologie Balík.

Závěr z pondělního jednání koaličních špiček, že mají zájem pokračovat v dosavadní vládní sestavě politology nepřekvapuje. „Jiná alternativa pro ně ani není," poznamenává Balík. „Sebeobětovací pokus ministra Vondry naznačuje, jak je ODS ochotna se dohodnout. Na druhé straně šéf poslanců TOP 09 Gazdík se vyjádřil tak rigorózně, že až zavřel dveře k jednáním. V každém případě je úspěch, že po tom všem, co mezi nimi padlo, si byli schopni sednout za jednací stůl," konstatuje Zbořil.

Požadavek na odchod Kalouska je podle politologů absurdní

„Případný odchod Vondry je jistým oslabením ODS, ale jestli se mu podařilo nastartovat personální změny, tak už jeho nahrazení nehraje takovou roli. Stejně jako odchod Dobeše z resortu školství, to se už vůbec nic nestane. V tomto případě mohu panu premiérovi jen blahopřát, že se zbaví největšího škůdce českého školství," nešetří politolog Kučera ani trochu ministra Josefa Dobeše.

Naprostá shoda panuje mezi politology v pohledu na požadavek Věcí veřejných, aby ve vládě skončil i ministr financí Miroslav Kalousek. „To si vůbec neumím představit, že by skončil," přiznává Balík. „To byl způsob obrany VV, to snad ani nemohly myslet vážně. Není nikdo, kdo by Kalouska mohl nahradit, to je architekt změn," přidává se Kučera.

Jsou moc malí kluci, aby měli trumfy proti Klausovi

Rozhodnutí Petra Nečase nesvolávat další jednání K9, dokud prezident Václav Klaus nepodepíše demisi Víta Bárty a odvolání Radka Johna a Josefa Dobeše, je podle politologa Zbořila i důsledkem neshod mezi šéfem poslanců ODS Tluchořem a hlavou státu. „Jsou moc malí kluci na to, aby měli trumfy v rukou proti Klausovi," míní politolog.

Připomíná, že nikde není napsáno, do kdy musí prezident demisi a návrhy na odvolání podepsat. „Právníci si libují v takových termínech, jako je třeba bezodkladně, aby se daly využít tou správnou stranou. Důležité je časování kroků a nepřipadá mi, že by to v ODS uměl někdo lépe než Klaus," uzavírá Zbořil.

K věci:

John čeká další nášlapné miny. Hraje se taky o Nečase? 

Velmi narušené vztahy. Nečas se s Bártou nedohodl 

Vzpoura v ODS: Nesmíme zničit VV, Tluchoř nemluví za všechny 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …