Škárkova nenávist na plné pecky: John mi ukradl stranu, chtěl i moji ženu

07.03.2012 16:45

AKTUALIZOVÁNO /UVNITŘ FOTO, ANKETA, VIDEO/ Třetím dnem pokračovalo ve středu hlavní líčení ve věci údajného uplácení poslanců Věcí veřejných, z něhož je obžalován Vít Bárta. Při výpovědích vycházejí na světlo informace nejen z politiky, ale i ze soukromého života. Mezi středečními svědky byli například předseda VV Radek John, ministr Kamil Jankovský a poslanci Michal Babák či Jiří Rusnok.

Škárkova nenávist na plné pecky: John mi ukradl stranu, chtěl i moji ženu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soud s Vítem Bártou

Ve středu pokračovalo u Obvodního soudu pro Prahu 5 hlavní líčení ve věci údajného uplácení poslanců Věcí veřejných, z něhož je obžalován šéf poslaneckého klubu Vít Bárta. Vypovídalo několik významných politiků této strany jako předseda Radek John, ministr Kamil Jankovský, místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová a poslanci Radim Vysloužil, Jiří Rusnok či Michal Babák.

Neměla být nouze ani o pikantérie, jako tomu bylo v úvodních dvou dnech hlavního líčení. V úterý kupříkladu provalila svědkyně Kristýna Kočí milostný poměr místopředsedkyně Navrátilové a poslance Rusnoka. Na to přišla řeč ve chvíli, kdy líčila, jak se oba dva dozvěděli o předávání obálek. Na slova Navrátilové, že ona žádnou obálku nedostala, jí Kočí odpověděla, že ani nedostane, protože ji může Bárta vydírat mileneckým vztahem.

Klasnová si neodpustila peprnou nadávku

„Ježíši, to je taková p..a,“ vypěnila podle deníku Blesk místopředsedkyně VV a sněmovny Kateřina Klasnová ve chvíli, kdy Kočí pouštěla před soudem na světlo světa tyto indiskrétnosti. Deník v této souvislosti poznamenává, že Navrátilová je vdaná a v Olomouci má muže a tři děti. K tomu dodává, že místopředsedkyně VV je paradoxně členkou sněmovního výboru pro rodinu.

Jako první ve středu vypovídal poslanec Michal Babák, který rázně odmítl, že by Jaroslavu Škárkovi, který je v kauze obviněn z přijetí úplatku, nosil peníze v hotovosti. A obnosy, které Kočí a Škárka od Bárty převzali, nebyly podle něj úplatkem, ale půjčkou. O Škárkovi mluvil jako o člověku s častými finančními problémy. A Kočí prý v jeho přítomnosti na ministerstvu dopravy prohlásila, že od Bárty dostala půjčku, která by se ale podle jejích slov dala mediálně interpretovat jako úplatek.

Bárta všem nabídl půjčku, když si omylem snížili platy

Anketa

Na čí straně je podle vás pravda?

hlasovalo: 8754 lidí
„Pan Bárta nabídl finanční výpomoc poslancům poté, co jsme zjistitli, že jsme si snížili omylem poslanecký plat. Vědělo se, že s tím mělo pár poslanců problém, třeba pan Otto Chaloupka. Několik lidí bylo na tom platu dost závislých,“ konstatoval Babák. Státní zástupkyni zajímalo, jak to probíhalo na ministerstvu dopravy, kde se řešily obálky. „Kočí tam s námi nechtěla jít. Tak jsem jí řekl: Kristýno, neblbni, pojď a všechno se urovná,“ líčil Babák.

„Na tom setkání nám Kočí popisovala svůj divoký ´únos či převoz´ poslancem Humlem za Škárkou, mluvila o pytli přes hlavu, vyndání baterek z mobilu, přesunu kamsi za Prahu. Na základě této události jsme svolávali mimořádný klub na ten den večer. Šokovala nás prohlášením, že je ochotná mediálně otočit půjčku v úplatek,“ vypověděl Babák.

Škárka přišel s dosud nezveřejněnou nahrávkou

Možnost ptát se svědka využil Škárka, který po něm požadoval vysvětlení výroku „Babák čaruje“, který padl na neformální schůzce představitelů VV, kde se řešily ekonomické záležitosti. Babák uvedl, že Kočí, která si jednání tajně nahrávala, schválně kladla otázky tak, aby stranu poškodila. Jeho svědectví Škárka následně označil za lži.

Následně přišel s překvapivým prohlášením, že předá soudu dosud nezveřejněnou nahrávku, kterou pořídil v den, kdy převzal od Bárty úplatek. „Chtěl jsem se pojistit pro další případná jednání a vydírání ze strany pana Bárty,“ vysvětlil to Škárka. Na té nahrávce, jejíž součástí má být i video, je prý zaznamenané samotné předání úplatku.

Šokovaný Bárta a očišťovaná nahrávka

To doslova rozlítilo druhého obžalovaného Bártu. „Považuji za nepochopitelné, že si mě nahrával. Je to záludnost a účelovost lidí, kterým jsem věřil, je to strašné,“ řekl viditelně otřesený Bárta. Mluvil emotivně, ale pak se mu hlas zlomil.

Bártu doslova ohromilo, že Škárka o té nahrávce celou dobu mlčel a když o ní pak promluvil, tak poznamenal, že to podstatné tam není. Škárka totiž uvedl, že nahrávku předal lidem, kteří by ji mohli technicky očistit. Je totiž znehodnocena tím, že samotné předání úplatku probíhalo v Bártově pracovně, kde byly rušičky. Soudce Jan Šott vyzval Škárku, aby ve čtvrtek uvedenou nahrávku přinesl.

Klaus považuje proces za „absurdní reality show“

K probíhajícímu procesu se na křtu své knihy Rok devátý vyjádřil i prezident Václav Klaus, který ho označil za „absurdní reality show“. Podle hlavy státu je to ničivý prvek vůči politickému systému v České republice.

Mezi přítomnými novináři ovšem kolovaly pochybnosti, jak je možné, že poslanec Škárka mapoval příchod a odchod od Víta Bárty, jen ne samotné předání peněz a jednání. Zároveň také, proč Škárka o nahrávce informoval své okolí, jen ne policii a soud.

Kočí popisuje, jak všichni půjdou do háje

Ve středu rovněž znovu vystoupila novinářka Respektu, která potvrdila, že o penězích pro Jaroslava Škárku věděla taktéž Kristýna Kočí a její PR manažerka Alena Maršálková.

Vypovídal středočeský poslanec VV Radim Vysloužil. Poté byla puštěna nahrávka z dubna minulého roku, kde poslankyně Kočí prezentuje svůj „plán moci“. Na nahrávce mluví klidně, s pragmatickým chladem. Kočí na pozadí romantické hudby popisuje znatelně s úsměvem a lehkostí, jak všichni půjdou do pr...e, véčkaři, poslanci, kteří se nepřidají, Nečas... Touto nahrávkou se inspirovali autoři představení „Blonďatá bestie“ (AUDIO zde).

V soudní síni byli k vidění třeba i poslanec ČSSD Stanislav Křeček nebo Petr Skokan z Věcí veřejných, o němž se Kočí na prezentované nahrávce zmiňuje jako o člověku, kterému  jde o peníze i koryto, a tak se určitě přidá ke vzbouřencům ve VV. Po skončení poslechu nahrávky vyhlásil soudce Šott přestávku do půl jedné.

Po přestávce poukázal Bárta na motivaci Kočí a spol.

Po polední pauze se ujal slova exministr dopravy Bárta. "Anatomie nahrávky rozhovoru Kočí s Víchem a svými spolupracovníky potvrzují i včerejší slova Kočí, Škárky a Maršálkové provést restrukturalizaci VV a vlády," uvedl k dosavadnímu průběhu slyšení (dění ze včerejška ZDE).

Bárta tvrdil, že celá tato kauza byla organizovanou snahou o zpochybnění jeho osoby i Věcí veřejných. "Lituji, že jsem svým hlasem pomohl Kočí do funkce předsedkyně klubu," uvedl.

Do sálu přišel ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

"Doba byla hektická," přiznal ministr s tím, že o penězích věděl. "Škárka s námi nekomunikoval. Měl jsem neutrální postoj, proto jsem byl Kočí i Bártou vnímán jako určitý prostředník," konstatoval Jankovský.

K předsedovi Johnovi prý Škárka choval nenávist

Po něm vstoupil předseda Věcí veřejných, nyní svědek Radek John. Ten vypověděl, že jeho vztah se Škárkou a Kočí byl do událostí loňského jara kolegiální. Pak ale prohlásil, že jeho předchůdce v čele strany Škárka prý k němu choval nenávist. „Na jednom večírku u vína jsem chtěl připálit jeho partnerce a on řekl: ukradl jsi mi stranu, teď mi chceš ukrást i ženu,“ dokreslil John vzájemný vztah.

Exministr vnitra také řekl, že o penězích pro Jaroslava Škárku věděl. "Byl to folklór," konstatoval John. Podle jeho tvrzení v den, kdy Kristýna Kočí převzala hotovost od Víta Bárta, měli telefonický rozhovor. "Byla veselá, nenucená, nezdála se nijak znepokojená," zavzpomínal předseda partaje s tím, že Kočí měla podle kodexu VV jemu jako předsedovi strany oznámit úplatek. Prý se tak nestalo.

U Kočí člověk nikdy neví, kdy lže a kdy nelže

„Pan Bárta je tak hodný, že by půjčil i panu Tluchořovi, kdyby si o to řekl, a to i přesto, že proti nám osnoval spiknutí,“ uvedl John. A zopakoval i to, co už v soudní síni několikrát zaznělo, že peníze, které od Bárty dostala, by šlo „mediálně interpretovat“ jako úplatek. Podle předsedy VV to řekla na dotaz Klasnové. „U Kristýny člověk nikdy neví, kdy lže a nelže,“ upozornil John na nevěrohodnost Kočí.

Také on popřel, že by na poslaneckém klubu, kde se řešilo snížení poslaneckých platů, seděl nějaký nečlen, jak o sobě tvrdila exmanažerka Alena Maršálková, ale jen poslanci. Bártovu pozici líčil tak, že jeho mandát vyjednávače je odvozen od vůle předsednictva. Uvedl také, že od něj si Škárka ani Kočí nikdy nepůjčili. Na Škárkovu otázku, co mu říká termín „WC porada“, odpověděl: „To jste vymyslel asi vy, pane Škárko. Takovéto akce jsem se nikdy nezúčastnil.“

Bezpečnostní poradce odebíral mobily a o šesti milionech slyšel

Po Johnovi, který si na odchodnou musel vyslechnout Škárkovu poznámku, že své informace zřejmě čerpal v pražských hospodách, vypovídá bývalý agent tajné služby, Bártův spolupracovník a bývalý Johnův poradce Václav Jahodář. Ten řekl, že pomáhal VV s řešením bezpečnostních problémů ve svém volnu, párkrát prý byl požádán, aby před jednáním odebral poslancům mobily, aby nerušili sms-kami nebo voláním.

Potvrdil, že byl přítomný schůzce, na které se mluvilo o tom, že Bárta půjčil peníze poslancům Škárkovi, Kočí a Vackovi. O šesti milionech, které měla údajně požadovat Kočí, prý cosi zaslechl, ale už si nepamatuje od koho.

Vacek potvrdil půjčku a už ji splatil

Jako svědek přišel zlínský poslanec VV Martin Vacek, který vypověděl, že snížení poslaneckých platů nejvíce zatížilo zákonodárce všech stran z nejzazších částí republiky a Bárta proto nabídl poslancům na uzavřeném jednání finanční pomoc, když bude třeba. „Bárta mi na přechodnou dobu půjčil. Čekali jsme přírůstek do rodiny, oceňoval jsem, že bezúročně a na rok. Už jsem mu půjčku vrátil, jednalo se o částku 150 tisíc korun,“ řekl Vacek.

Po přestávce přišla řada na místopředsedkyni VV Dagmar Navrátilovou, která vypovídala o schůzce poté, co mělo dojít k údajnému uplácení. „Setkání s poslankyní Kočí, paní Maršálkovou, poslancem Rusnokem a Škárkou bylo zvláštní. Měla jsem z něho velice divný pocit. Kolegyně Kočí mluvila o obálce od Víta Bárty, nijak ji však nespecifikovala. Byla při tom usměvavá a uvolněná. Smysl obálky od Bárty nám Kočí nijak nevyjasnila,“ uvedla Navrátilová.

Bárta nabízel pomoc, uvedla Navrátilová

„Nabídku pomoci od Bárty jsem slyšela před rokem na jednání únorového klubu. Pak následovalo období úniků informací, což vyvolávalo napětí v poslaneckém klubu a zasévalo nedůvěru. O odchodu z VV jsem ani v těch hektických časech neuvažovala. V jejich tričku jsem se do sněmovny dostala, ve stejném budu i odcházet. Mezi Bártou a Kočí si nevybavuji zvýšené napětí, oba byli politicky výrazní,“ rozhovořila se Navrátilová.

Po ní dostal slovo jako svědek ostravský poslanec VV Jiří Rusnok, který potvrdil, že byl přítomen nabídce Bárty pomoci těm poslancům, kteří by to potřebovali. „Paní Maršálková na onom setkání 29. března neustále vybíhala ven, Kočí zase halila svůj mobil do šátku. Přitom ale byla veselá a uvolněná na rozdíl od Maršálkové, která vytvářela dojem napětí. Pan Škárka byl mlčenlivý,“ vzpomínal Rusnok.

Pokračovat se bude ve čtvrtek znovu od půl deváté

„Zápis zasedání moravskoslezského kraje, kde se mluví o údajných šesti milionech pro Kočí, jsem viděl až u policie při podání výslechu, je však bez podpisu, neautorizovaný,“ netuší poslanec, kdo za informací o šestimilionovém požadavku Kočí mohl stát. Vypověděl také, že u všech schůzek s  Kočí byla vždy Maršálková a že poslanecký klub velmi deptaly úniky informací do médií.

Výpověď poslance Rusnoka ukončila třetí den hlavního líčení, pokračovat se bude ve čtvrtek znovu v půl deváté.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník, Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…