Škatulata ve vládě: Nečas sebral Véčkám vnitro

12.04.2011 13:18

Krok po kroku se ukazuje, co mají za lubem v rámci vládní krize jednotlivé strany. Premiér Petr Nečas (ODS) nyní řekl, že on a ani ODS již nechce dopustit, aby Věci veřejné nadále vedly resort vnitra. Dojde tak nejspíše k přesunu mezi stranami v rámci šéfování jednotlivých ministerstev. Nečas své rozhodnutí zveřejnil po jednání poslaneckého klubu ODS.

Škatulata ve vládě: Nečas sebral Véčkám vnitro

V úterý ráno vyšlo najevo, že Věci veřejné již netrvají na Radku Johnovi ve funkci ministra vnitra. Rezolutně si ale stojí na tom, že si resort vnitra hodlají ponechat. Na Johnovo místo by podle nich mohl putovat například poslanec Viktor Paggio. Teď ale jejich naděje pohasly úplně.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas totiž po dnešním jednání poslaneckého klubu naznačil, že nejspíše dojde k přeskupu mezi ministry. Resort vnitra rozhodně už ale nepustí Věcem veřejným.

„Toto je pro nás nepřekročitelná podmínka. Nedovedeme si určitě představit, že by nadále Věci veřejné mohly vést odpovědnost za resort vnitra. Ostatní bude předmětem koaličních jednání," řekl k tomu premiér. Neuvedl ale, které straně a případně kdo by mohl být adeptem na šéfování vnitra.

Vondra odcházet nebude. Dal jen funkci k dispozici

Jak to tak vypadá, rozhodně prý nebude zatím odcházet ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Podle Nečase totiž Vondra jen dal svou funkci k dispozici a nyní jej tak premiér odvolávat nebude. „Pan Vondra mně dal svou funkci k dispozici, což znamená, že Vondra nepodal rezignaci. Já tak nemám od něj co přijímat," podotkl k Vondrovi Nečas.

Na tom, aby odešli ministr dopravy Vít Bárta, ministr vnitra Radek John a ministr školství Josef Dobeš (všichni VV) ale trvá.

SLEDUJEME téma vládní krize  

Je však podle ně nyní nezbytné naplnit ústavu. „Předseda vlády předal prezidentovi rezignaci a ve chvíli, kdy bude naplněn tento krok, tak mohou jednání na K9 pokračovat," zmínil. Opět naznačil, že Klausovo vyčkávání k podepsání rezignací nechápe.

Prezident Václav Klaus totiž dnes při návštěvě Brna, kde převzal na tamním Vysokém učení technickém čestný doktorát, oznámil, že stále očekává od premiéra přesnější představy o budoucnosti vlády. Návrhy na odvolání tří ministrů tak zatím podepisovat nebude. „Očekávám proto přesnější představu o budoucnosti vlády," vyjádřil se opětovně a navíc i velmi rozhodně Klaus.

Více zde:

Předpokládá, že Klaus bude ústavu respektovat

Jak však Nečas vysvětlil, prezidenta s plánovanými kroky seznámil a informace je připraven rozvést do detailů. "Je tady Ústava České republiky, a tou jsme všichni vázáni. Ústava jednoznačně říká, že premiér navrhne a prezident odvolá bez nějakého dalšího prostoru pro politickou úvahu," konstatoval Nečas. Nakonec zdůraznil, že „předpokládá, že prezident bude ústavu respektovat."

Jak informoval šéf poslanecké frakce občanských demokratů Petr Tluchoř, poslanci ODS se na svém jednání jednoznačně postavili za Nečase. Propojení ABL s Věcmi veřejnými podle nich ohrožuje demokratické principy. Nyní bude prý nejdůležitější obnovit důvěryhodnost vlády.

Poslanci navíc ocenili krok Alexandra Vondry, jenž nabídl rezignaci. "Tento krok oceňujeme jako zodpovědný a státnický, který usnadní širší změny uvnitř vlády," dodal k tomu Tluchoř.

Zatímco poslanci občanských demokratů již mají svou schůzi k vládní krizi za sebou, nyní stále jedná poslanecký klub Věcí veřejných. Po včerejším večerním setkání lídrů ODS, TOP 09 a VV je zatím jasné jen to, že koalice chce dál pokračovat ve stávající podobě. Rozpory ale dál trvají.

Vládní krizi odstartovalo podezření z uplácení některých politiků Věcí veřejných a přímé propojení nejmenší vládní strany s byznysem s bezpečnostní agenturou ABL, kterou vlastnil ministr Vít Bárta.  VV ale podmiňují výměnu svých ministrů odchodem ministrů financí Miroslava Kalouska (TOP 09), obrany Alexandra Vondry a zemědělství Ivana Fuksy (oba ODS). Zatímco Vondra rezignaci nabídl, Kalousek k tomu nevidí důvod. Celá TOP 09 navíc Nečasovy kroky podpořila.

K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …