Skladiště drahých šmejdů, směje se nám cizina. Pančuje se tu i mák

14.03.2012 7:37

Nejdražší výprodej šmejdů Evropy. I tak je bohužel v okolních státech na západ od našich hranic přezdívána Česká republika. Může za to nejen předražené spotřební zboží, ale v mnoha komoditách i dražší a především mnohem méně kvalitní potraviny a potravinářské výrobky. Ty se přitom často vydávají za „českou produkci,“ ačkoli je jejich původ zcela někde jinde. A potravinářská inspekce už skoro ani nestíhá reagovat na všechny podněty, které se jí denně dostávají na stůl.

Skladiště drahých šmejdů, směje se nám cizina. Pančuje se tu i mák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žena nakupující potraviny v supermarketu

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce chce pokračovat ve zvýšených kontrolách kvality potravin z počátku roku. Zároveň spolupracujeme s ministerstvem zemědělství na novele zákona o potravinách, podle které by měla zodpovědnost za vadné výrobky ležet na dovozcích a těch, kteří takové potraviny uvádějí do oběhu,“ uvedl k ožehavé problematice současnosti ředitel SZPI Jakub Šebesta.

Kupující více zajímá, co jedí

"Máme zájem, aby se do novely dostaly kompetence a možnosti, díky kterým bychom mohli efektivněji a důsledněji kontrolu a bezpečnost spotřebitele dodržovat," dodal Šebesta. Podle něj by také měla být přenesená zodpovědnost na toho, kdo vyrobil a dovezl vadné výrobky, ne na stát a daňové poplatníky. Inspekce rovněž pracuje na aplikaci, díky které by mohla na svých stránkách zveřejňovat všechny zjištěné nedostatky u obchodníků a mohly by se na ní podílet i další kontrolní orgány EU.


Podle Šebesty se lidé kvůli zjištěním SZPI o klamavém označení výrobků z poslední doby více zajímají o kvalitu potravin. Dokládá to i průzkum, který si SZPI nechala zpracovat. Podle tohoto průzkumu loni u 85 procent zákazníků hrála roli při nakupování hygiena v prodejně, 83 procent lidí pozorně sleduje data trvanlivosti a 62 procent dává přednost českým výrobkům před zahraničními.


Inspekce od zákazníků v lednu a v únoru dostala 2,5 krát více podnětů ke kontrolám a během prvních dvou letošních měsíců provedla 1188 kontrol. Při nich nevyhovělo 158 vzorků. Bezpečnost potravin nepředstavuje podle SZPI problém, ten je spíše v klamavém značení. Od počátku letošního roku zjistili kontroloři 25 případů klamavě označeného data spotřeby u čtyřech obchodních řetězců. Tři řetězce klamavě označily zahraniční výrobky jako české a u jednoho výrobku odhalili inspektoři klamavé označení náhražek jako mléčných výrobků.


Za nedostatky uděluje SZPI pokuty ve správním řízení. Loni museli obchodníci celkem zaplatit na pokutách 27,439.100 korun. V intenzivních kontrolách chce inspekce dál pokračovat.

Pančuje se už i mák

Ke stále se rozmáhajícím problémům s klamáním zákazníků patří i takové fígle, jako je označování některých výrobků v regálech zcela jinými, samozřejmě nižšími cenami, než pak jsou namarkovány na pokladně. Především některé řetězce tak spoléhají na to, že v množství položek si řada zákazníků pak rozdílnost ceny ani neuvědomí. Takové klamání se však podle inspektorů jen velmi těžko dokazuje.

Značné potíže však nemají jen kupující, ale i samotní pěstitelé. V poslední době se například snaží konkurence velmi nevybíravým způsobem vytlačit ze světového trhu tradiční český produkt, kterým je mák a na který dokonce má ČR ochrannou známku Český mák.

Je to skutečně tak. Největší problém v obchodu s mákem dělají obchodníci, kteří k nám začínají ve velkém dovážet pro potravinářské účely nekvalitní mák, doslova odpad z pěstitelských polí pro farmaceutické potřeby například ve Španělsku či v Austrálii. V České republice se pak tento mák se silným a u nás zcela nepřípustným obsahem morfinu míchá s českým mákem. Směs pak dostane „nálepku“ české kvality Český mák a pod cenou od nás putuje k zákazníkům především z východu. Už delší dobu se snažíme o legislativní úpravu, která by tyto praktiky a parazitování znemožnila. Velmi vážně to totiž kazí pověst českého produktu, který se pěstuje za přísných a kontrolovaných podmínek a za léta si vybudoval ve světě velmi dobrý zvuk,“ říká Jaromír Gec z firmy, která patří k předním výrobcům makových směsí u nás a vyváží do řady zemí světa.

A i když je ČR s produkcí  máku 28 000 tun stále světovou jedničkou, degradace značky pomalu vede k ochabování zájmu o tento kvalitní produkt, což se mimo jiné odrazilo v posledních létech i na značném snížení výměry na produkci máku. Z dřívějších 50 000 hektarů to v posledních létech bylo již jen 30 000 hektarů. Stále však jde o velké peníze, protože pořád ještě existuje mnoho zemí, kde chuť potravinářského máku a produkty z něj vůbec neznají.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …