Skončím pod mostem, bojí se nájemník Bakalova bytu

09.01.2012 21:37

REPORTÁŽ „Jsem v pasti, za dvoupokojový byt RPG platím celkem 10 200 korun a nemohu jej vyměnit,“ řekl pro ParlamentníListy.cz třicetiletý Vladimír z Havířova. Podle jeho slov mu nedávno firma RPG zvýšila za topení poplatky o tisícovku.

Skončím pod mostem, bojí se nájemník Bakalova bytu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„Přitom máme v bytě zimu, netopí nám tak, jak by měli. Okna máme ještě stará dřevěná, kterými to hodně profukuje. Několikrát jsem to utěsňoval, ale to v podstatě nemá cenu. Všude v okolí už okna měnili za plastová, jen my prý máme počkat až do roku 2013,“ mávne rukou nazlobený Vladimír. Celkem platí za dvoupokojový byt první kategorie o velikosti 54 metrů čtverečních holý nájem ve výši 5000 korun, 4 200 korun platí za služby a na tisíc korun jej přijde inkaso za elektriku a plyn.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

„Byty města jsou daleko levnější, ale získat takový byt je problém. Chtěl jsem ten náš dvoupokojový vyměnit za třípokojový, protože máme malou dcerku a časem budeme mít snad druhé dítě. Ale každý, kdo slyšel, kolik tady platím, se mi vysmál a odmítl. Vždyť třípokojové městské byty jsou levnější než dvoupokojové RPG. Zatímco my platíme 99 korun za metr čtvereční, v městských bytech se platí jen 60 korun,“ říká Vladimír, který je nezaměstnaný a díky zdravotnímu omezení se mu nedaří sehnat práci. Je závislý na sociálních dávkách a hrozí se toho, jak to bude zvládat dál: "Snad nebudu muset i s rodinou pod most!"

Kdo nechce vlastní bydlení, je v bytě RPG spokojen

Naopak s bydlením v bytě RPG je spokojený čtyřiapadesátiletý Jaromír z Ostravy.„Okna nám vyměnili letos, šlo to ráz na ráz. Doplatili jsme si akorát žaluzie podle vlastního výběru. Je to okamžitě znát zejména na hluku z rušné ulice. Ale jsem zvědav, zda to poznám také na ceně tepla po ročním vyúčtování,“ řekl Jaromír. Vlastní bydlení si pořizovat nemíní, bydlení v nájemním bytě mu vyhovuje. „Ale je pravda, že mladší lidé to berou jinak. V našem třípatrovém domě je celkem 6 bytů a během letošního roku se už tři nájemníci odstěhovali zřejmě do vlastního,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Jaromír.

Podle Petra Handla, ředitele pro vnější vztahy, RPG Real Estate  investuje do bytového hospodářství a oprav bytového fondu veškeré prostředky vybrané na nájemném a za celou dobu své existence (tedy od poloviny roku 2006) ještě nevytvořila ani korunu zisku. "Množství prostředků vynakládaných na opravy bytového fondu je samozřejmě závislé na výši nájemného, které v našich bytech vybíráme. Toto nájemné podléhalo u 95 procent našich bytů donedávna regulaci, takže teprve s nástupem deregulace nájemného v roce 2007 se objem prostředků na opravy začal postupně zvyšovat tak, že umožňuje i rozsáhlejší opravy. Navíc využíváme i externí zdroje financování. V letošním roce vynaložíme na opravy a investice zhruba 1,3 miliardy Kč. Nejvýznamnější položku přitom tvoří masivní výměna oken, která probíhá v 11 390 bytech s celkovou investicí 340 milionů korun," řekl pro ParlamentníListy.cz.

Více ke kauze Byty OKD

Měsíčně se uvolní a opět obsadí 300 bytů

V Moravskoslezském kraji má RPG zhruba 44 tisíc bytů ve 27 městech nebo městských obvodech. Nejvíce bytů je v Ostravě, Havířově a Karviné, kde má RPG zhruba po 12 000 bytech.


Počet volných bytů se podle Handla neustále mění, což souvisí s tím, jak nájemníci přicházejí a odcházejí. "Měsíčně se uvolní a opět obsadí cca 300 bytů. V některých sociálně problematických lokalitách však držíme byty záměrně dlouhodoběji neobsazené, dokud nedojde k celkovému zlepšení situace v těchto místech, abychom i sem mohli přivést nové nájemníky. Takto držíme cca 300 dlouhodobě neobsazených bytů," uvedl Handl s tím, že společnost v poslední době  dokonce zaznamenala zvýšený nárůst zájmu o nájemní bydlení.

"Byli jsme nuceni zavést i samostatnou obchodní telefonní linku, abychom mohli podchytit všechny dotazy zájemců. Z našich statistik vyplývá, že největší zájem je tradičně o menší byty velikosti 1+2 nebo 1+3 ve větších městech. Nově se ale začíná projevovat i zájem o větší byty (1+4 nebo i 1+5) ze strany těch, kdo chtějí tyto byty využít jako dvougenerační (např. pokud si k sobě děti přestěhují starší rodiče, aby se o ně mohli starat," uvedl pro ParlamentniListy.cz.

Rozhodně nepatříme mezi nejdražší pronajímatele v kraji

Ředitel Handl zároveň odmítl tvrzení, že byty RPG patří k nejdražším nájemním bytům  na Ostravsku:  "Jak jsem již uvedl, u 95 procent našich bytů bylo ještě donedávna nájemné regulované státem a tedy stejné, jako u jiných pronajímatelů s regulovaným nájemným. V dříve regulovaných bytech sice nyní dochází k postupnému navyšování nájemného, ale jeho výše je stále pod úrovní nájemného tržního. Co se týče bytů, kde již uplatňujeme tržní výši nájemného, pak se toto nájemné liší byt od bytu podle jeho velikosti, polohy, kvality, vybavenosti a dalších běžných kritérií. Je tedy zcela běžné, že i v jednom domě mohou být byty s různou výší nájemného. V žádném případě se však nijak nelišíme od jiných tržních poskytovatelů nájemního bydlení a naše tržní nájemné se pohybuje v průměrném rozmezí 60-130 Kč/m²."


Byt RPG může podle jeho slov dnes získat kdokoli, kdo má zájem o nájemní bydlení a splňuje kritéria pro pronájem vybraného bytu z naší nabídky. "Nabízíme  i nejrůznější programy, zaměřené na konkrétní skupiny nájemníků, ať již jsou to začínající rodiny, senioři, studenti, manažeři, skupiny pracovníků apod. a snaží se maximálně vyjít vstříc všem potenciálním klientům.


Zároveň však máme jako každý vlastník a pronajímatel zájem na tom, aby v našich domech bydleli pouze takoví lidé, kteří respektují zákony a dodržují zásady klidného sousedského soužití. Proto jsou také zájemci o nájemní bydlení v bytech RPG důkladně prověřováni a zhruba třetina je jich pro nesplnění přísných kritérií odmítána," řekl Handl.

Nepřizpůsobivé občany do našich bytů nestěhujeme

Zcela odmítl také tvrzení o sestěhovávání nepřizpůsobivých občanů: "Celá realitní skupina RPG Real Estate se od těchto poplašných zpráv jednoznačně distancuje. Jedná se o naprosto vykonstruované lži a účelově šířené fámy, jejichž cílem je pouze vyvolat nepokoje mezi obyvateli našeho regionu," tvrdí Handl s tím, že občané bydlící v jejich bytech se ze strany společnosti RPG Byty, s.r.o. nemají čeho obávat.


"Jsme seriozní a stabilní pronajímatel bytů a pokud si nájemníci řádně plní své povinnosti a dodržují ustanovení nájemní smlouvy a domovního řádu, pak právě o ně máme zájem. Bát se mohou jedině ti, kdo ustanovení nájemní smlouvy a domovního řádu nedodržují, neboť ti musí z naší strany počítat se sankcemi," uzavřel pro ParlamentníListy.cz ředitel Handl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…