Škromach: Kalousek po schválení restitucí položí vládu

14.06.2012 19:54

ROZHOVOR Podle místopředsedy ČSSD a Senátu Zdeňka Škromacha ve straně existuje synergie mezi Bohuslavem Sobotkou a Michalem Haškem, ČSSD by měla spolupracovat s menšími středovými stranami a ministr financí Miroslav Kalousek prý po schválení církevních restitucí položí vládu. Ptaly se ParlamentníListy.cz.

Škromach: Kalousek po schválení restitucí položí vládu
Foto: rep
Popisek: Zdeněk Škromach

Když se neoficiálně bavím s vašimi kolegy z ČSSD, někteří poukazují na to, že ve straně existuje určité dvojvládí Sobotka-Hašek. Jak se na to díváte Vy?

Myslím si, že nyní je jiná situace, než byla za Miloše Zemana či za Jirky Paroubka. Nyní se to spíše blíží tomu, jak to bylo za Standy Grosse nebo Vladimíra Špidly, kdy vedení strany je spíše tým lidí, kteří stranu prezentují s tím, že respektují pozici předsedy strany, který má ve straně poměrně velký vliv a rozhoduje o těch zásadních věcech a snaží se je prosazovat. Myslím si, že po sjezdu skončila rivalita. Je pochopitelné, že když kandidují dva lidé na předsedu, tak se vůči sobě musí vyhraňovat. Dnes jak Michal Hašek, tak Slávek Sobotka chápou, že strana potřebuje udržet jednotnou linii a potřebuje vést boj se skutečnými soupeři, kterými jsou ostatní politické strany, a že nemá cenu plýtvat síly ve vnitrostranických soubojích. Myslím si, že vývoj zde byl spíše pozitivní a synergie jednotlivých členů vedení a zvlášť Slávka a Michala je výrazná.

Každé předsednické období mělo jiný charakter. Jirka Paroubek třeba řídil stranu dost tvrdou rukou a to tady teď není. Za ČSSD teď vystupují kromě předsedy prakticky všichni místopředsedové a strana tak oslovuje širší okruh lidí, protože každý z nás má určité portfolio příznivců a voličů, které třeba nemá ten druhý. Jinak jsem přesvědčen o tom, že ČSSD dnes směřuje k tomu, aby se stala lídrem protivládní opozice a určitým způsobem oslovila i menší strany, které mají šanci dostat se do parlamentu, aby se jejich hlasy neztratily. To je dobrý způsob pro ČSSD, abychom nemuseli spoléhat na komunisty a zároveň nebyli tlačeni k TOP 09 či ODS. Cestou je oslovit menší strany od Zemana a Paroubka přes zelené, lidovce a další a vytvořit protivládní koalici a shromáždit hlasy, které by třeba jinak propadly. To je model, který by mohl být úspěšný v příštích parlamentních volbách.

Spolupráci s TOP 09 vylučujete? S Miroslavem Kalouskem jste již v koalici byli.

Problémem pro ČSSD jsou komunisti, protože je dost voličů ČSSD, kteří s tím mají problém. Na druhé straně tu jsou pravicoví souputníci, TOP 09 a ODS, a sociální demokracie je mezi dvěma mlýnskými kameny. Je třeba hledat „ficovskou“ cestu, hledat model, který nám umožní vládnout bez závislosti na extrémní levici či extrémní pravici.

TOP 09 je pro Vás extrémní pravice?

Je to nejpravicovější strana v rámci našeho politického spektra.

Říkal jste, že je správné následovat Ficův Smer, ale v tom případě nenabízíte potenciálním koaličním partnerům nic jiného, než že je po jednom období vládnutí vymažete z politické scény a vytvoříte jednobarevnou vládu.

To vždy záleží na postavení a síle strany a jejích osobností. To není žádná pohrůžka vymazáním z politické scény. Spíše jde o to, že jsme poslední volby vyhráli, ale přesto svůj program ve vládě nerealizujeme. Tehdy skoro 20 procent voličů skončilo pod pěti procenty díky tomu, že podpořili strany, které se do sněmovny nedostaly. Čili ten potenciál tady je a ten, kdo ho dokáže využít, vyhraje příští volby a bude vládnout. Je škoda, aby se ztratilo dvacet procent hlasů občanů. A budoucnost záleží na každém subjektu. Vždy existuje určitý souboj, ale nakonec i v programu Smeru se zohlednil částečně program těch malých stran, které časem vysublimovaly, a zanechaly v rámci Smeru některé osobnosti. Především je účelné, aby bylo co nejméně propadlých hlasů a cesty k tomu můžou být různé.

Mluvil jste o tom, že TOP 09 je nejpravicovější strana. Není trochu paradoxní, že "pravicový" ministr financí Kalousek zvyšuje daně, ačkoli sliboval voličům něco jiného?

Ono to tak úplně paradoxní není. Rozdíl mezi pravicí a levicí je, které daně se preferují. Kalousek a TOP 09 preferují zvyšovat nepřímé daně, například DPH, která zatěžuje hlavně nízkopříjmové a středně-příjmové skupiny, sociálně potřebné rodiny s dětmi a seniory. Zdražuje jim potraviny a bydlení. Zatímco levice zvyšuje spíše přímé daně, ať už podnikatelským subjektům či vysoce příjmovým občanům. Nakonec se paradoxně ukazuje, že Kalousek, který hrozil tím, že bude sociální demokracie zvyšovat daně bohatým, tak nakonec sahá k tomu, že on sám jim zvýší daně, protože jeho systém šetření, že se ušetří až do stavu, kdy ekonomika půjde do háje, prostě nefunguje.

Další rozhovory zde

Tržní hospodářství bez poptávky, kterou vytváří kupní síla obyvatel, nemůže fungovat. Pokud ve veřejném sektoru sníží platy o dvacet miliard a seniorům ubere na důchodech, tak to jsou desítky miliard, které ekonomikou neprotečou. Stejným problémem je omezování investic do dopravní a obecní infrastruktury, kde se vytváří pracovní příležitosti. Člověk, který pracuje, na rozdíl od toho, který je nezaměstnaný, vytváří nějakou hodnotu a zároveň platí daně a sociální a zdravotní pojištění. Tam se jasně proti sobě vymezují pravicové a levicové pohledy. Nyní je to již jen ale kalouskovsky zoufalý postoj, jak přečkat ještě do doby, než se schválí církevní restituce a pak si myslím, že to Kalousek položí, protože nebude schopen zajistit financování této země a udržení státního rozpočtu v nějaké rozumné podobě.

A proč si myslíte, že mu tolik jde o církevní restituce?

Říká se, že nejde ani tolik o restituce jako takové, ale spíše o to, kdo ty majetky bude spravovat. Když si vezmeme ten objem majetku, o který se jedná, tak je to určitě velice zajímavé. Nemyslím si tedy, že je ministrův postoj v této věci dán tím, že je tolik věřící, že si myslí, že církve by tento majetek měly dostat. To určitě ne.

Jak se díváte na vznik nové trojkoalice? Není paradoxní, že premiér z ODS zde podpořil jakousi novou Unii svobody vzniklou z VV, ačkoli sama ODS má své trauma ze „sarajevského atentátu“?

Zdá se, že v takové situaci pro něj účel světí prostředky. Určitě se mu to vrátí ve volebním výsledku, protože takovýto způsob lidé ocení tím, že ODS, která má premiéra, ty hlasy nedají, a strana z toho bude mít ztráty. Naopak pro TOP 09 taková jízda na sajdkáře může znamenat, že získá na svou stranu ty pravicovější voliče právě na úkor ODS. Pokud se podíváme na VV, tak ten vývoj je vcelku logický, protože původně Věci veřejné vznikly jako béčko ODS v Praze. Důležité bylo, že s příchodem Bárty a Johna měli někteří pocit, že oni jim stranu ukradli, paní Peake a další, kteří byli dříve členy ODS a dostali za úkol tuto stranu zorganizovat, aby si vytvořili podporu pro vznik budoucí koalice. Teď udělali to, že Bártu a další zkompromitovali a sami si vytvořili to, co původně chtěli, tedy dvojkoalici TOP 09 a ODS podporovanou seskupením okolo poslankyně Peake.

Jinak je známým nešvarem, že parlamentními stranami se stávají ty strany, které ani nekandidovaly - jako třeba Lidem či LEV 21. To je takový nestandardní postup, se kterým musí etablované strany počítat i do budoucna. Ukazuje se, že určitá část občanů je v tomto nepoučitelná a je zde stále poptávka po nějaké nové straně. Nakonec se ale ukáže, že ta nová strana, která nemá zkušenosti a vstupují do ní různí šíbři, se jenom stává přívěskem či podporovatelem těch větších subjektů. Kvůli jejich nevyzrálosti to ale kompromituje politiku jako takovou. Možná nadejde čas, že se lidé vrátí k těm spolehlivým stranám, o kterých vědí, že již něco dokázaly. O nich sice víme, že nejsou dokonalé, ale přinejmenším jejich zájmem je prosperita této země.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…