Škromach tepe Drábka: Šikana, jak zacházíte s nezaměstnanými

20.08.2011 10:17

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené ministrem Jaromírem Drábkem z TOP 09 se chová tak, že z nezaměstnaných chce udělat bezmála kriminálníky. Hodlá je šikanovat a využívat bez ohledu na vzdělání k pomocným pracem. Stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach to považuje za snahu vytvořit v Česku institut nucených prací. Ty si Češi pamatují z dob nacismu i komunismu.

Škromach tepe Drábka: Šikana, jak zacházíte s nezaměstnanými
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Kdo bude dva měsíce bez práce, dostane koště, kýbl a půjde uklízet. Zda půjde o vysokoškolsky vzdělaného člověka, který v rámci úsporných opatření přišel o práci, či o notorického „nemakačenka", se rozlišovat nebude. Kdo se bude ucházet o podporu, ten bude muset tento postup absolvovat.

Související: Chcete podporu? Budete muset na veřejně prospěšné práce


Kriminalizace nezaměstnaných

„Bohužel to vypadá tak, že ministerstvo a potažmo vláda chce nezaměstnané téměř kriminalizovat. To by samozřejmě vedlo k tomu, že lidé by museli vzít i špatně placenou práci. Asi není třeba příliš zdůrazňovat, komu by se taková sociální politika hodila," hodnotí pro ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD a stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Sám Škromach si myslí, že v některých krajích a okresech je najít práci téměř nadlidské úsilí. „Jakési pomocné práce by možná šlo akceptovat u lidí, kteří jsou dva a více let nezaměstnaní, ale ne po dvou měsících. A už vůbec bych to nevztahoval na lidi nad padesát pět let věku, ti jsou v mnoha případech v současné situaci bez šance práci najít. Například v mém volební obvodě, na Hodonínsku se pohybuje nezaměstnanost okolo 14 procent s 11 tisíci lidí bez práce," informoval redakci senátor.

Učitelka služkou u ministra

Projekt, který by měl poslat nezaměstnané do nemocnic a na další veřejně prospěšné práce, považuje Škromach za naprosto kontraproduktivní. „Pokud by ti lidé bez práce přišli do nemocnic a dalších institucí na pomocné práce, vytlačovalo by to lidi, kteří tam normálně pracují. Navíc by to určitě nevedlo ke zvyšování minimální mzdy, která bez tak nepokrývá základní životní náklady. Nesmysl je také centrální řízení Úřadů práce z Prahy. Každý okres má svá specifika, která znají právě ta. Snaha vytvořit systém nucených prací se mi silně protiví," tvrdí redakci Škromach.

Středočeský hejtman David Rath jde ještě dál. „Možná by to mohlo dopadnout tak, že nezaměstnaná učitelka by mohla dělat v rámci nucených prací služku u Drábků doma, nebo v jiné domácnosti u někoho ze současné vlády," říká s trochou nadsázky pro ParlamentníListy.cz další opoziční poslanec.

Lidé pracují na černo, aby nechcípli hlady

Škromach pak stejně tak nesouhlasí s tím, aby byli lidé postihováni za práci na černo a museli se hlásit pravidelně v určitou dobu na Czechpointech. „Ti lidé nepracují na černo, protože chtějí. Oni to dělají proto, aby nechcípli hlady. Oni nejsou ti, kdo by měli nést odpovědnost," kroutí nad Drábkovou budoucností pro nezaměstnané hlavou Škromach.

Ministr práce Jaromír Drábek ale svůj nápad hájí s tím, že chce „sledovaným" osobám ušetřit mnohdy i řadu kilometrů na nejbližší Úřad práce. Ministerstvo jim podle jeho slov chystaným opatřením vychází vstříc.

„Za prvé jde jenom o to, abychom se chovali klientsky co nejpřívětivěji a za druhé, abychom se chovali co nejefektivněji. Je přeci nesmysl, abychom někoho honili na přepážku Úřadu práce, když má sto metrů od bydliště poštu. Tak je mnohem jednodušší, aby tu svoji evidenční povinnost, ohlašovací povinnost nebo kontrolní povinnost splnil na nejbližší poště," argumentuje pro ParlamentníListy.cz Drábek.

„Druhá věc je, že je to záležitost i efektivity. Česká pošta poskytuje standardní služby Czech Pointu, což jsou služby veřejné správy, to je potřeba zdůraznit, a na této přepážce stejně jako každý občan může dostat výpis z Rejstříku trestů, tak tam také může splnit svoji povinnost vůči Úřadu práce," uzávírá ministr.

Související:


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…