Skrytá hrozba miliard pro církve: Přijdou jiní. A mohou chtít opravdu hodně

13.06.2012 6:46

Slovní souboj o církevní restituce nastal mezi ekonomickým expertem ČSSD Janem Mládkem a bývalým šéfem Fondu národního majetku Romanem Češkou. Mládek totiž poukázal nejen na úskalí restitucí, ale i hrozbu, že zákon v případě schválení otevře několik dalších restitučních kol.

Skrytá hrozba miliard pro církve: Přijdou jiní. A mohou chtít opravdu hodně
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

„Návrh Nečasovy vlády otevře několik dalších kol restitucí. Vládní představitelé se sice bijí v prsa, že zákon o restituci církevního majetku napravuje pouze křivdy způsobené mezi 25. únorem 1948 a 1. lednem 1990. To sice v zákoně je, ale zároveň jsou v něm zabudovány velké hrozby, že hranice 25. února 1948 bude prolomena,“ hrozí Mládek ve svém textu, který připravil společně se stranickým kolegou Lubomírem Zaorálkem.

Vyrovnání s církvemi je aktuálním bodem programu Poslanecké sněmovny. Zatímco vládní koalice by je ráda třeba i těsnou většinou prosadila, opozice již připravila speciální "obstrukční" opatření (Více ZDE)

Podle stínového ministra ČSSD se první hrozba připraveného návrhu vyrovnání skrývá v záborech církevního majetku provedeného podle zákona 142/1947 Sb. o revizi první pozemkové reformy a ta druhá v možnosti přezkoumání nedokončených správních řízení podle dekretů prezidenta Edvarda Beneše. „To by umožnilo například restituci majetku bývalého Řádu německých rytířů,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Mládek.

Vše k tématu miliardy pro církve

Jako majitel zůstala zapsána katolická církev omylem

O co jde? Podle zmiňovaného zákona mohlo být katolické církvi zabráno do 25. února 1948 zhruba 80 tisíc hektarů zemědělské a lesní půdy. "Ten zábor byl dělaný tak, že byl původně ponechaný původnímu vlastníkovi, tedy katolické církvi, anebo nějaké její právnické osobě. Ovšem třeba poslanec Marek Benda z ODS se s tím ´nemaže´. Tvrdí třeba, že všechno, kde je zapsaná katolická církev jako vlastník k 25. únoru 1948, tak má být vráceno. A nechce respektovat ani to, že je tam také zapsáno, že už to církev ani nemá. Tohle je ale klíčové,“ zmínil dále pro ParlamentníListy.cz Mládek s tím, že verdikt o vyvlastnění byl přitom proveden na základě rozhodnutí demokraticky zvolených parlamentů za prezidentů Tomáše Garrigua Masaryka a Edvarda Beneše.

„Klíč je v těch 80 tisících hektarech. Další spor pak je v tom, jestli to vytvoří precedens, nebo nevytvoří,“ upozornil ParlamentníListy.cz Mládek a přidal ještě další hrozbu. Ta se ukrývá v dalších potenciálních restituentech. Například potomci šlechty kolaborující s nacisty se již v této chvíli soudně (u domácích i mezinárodních soudů) domáhají přibližně 100 tisíc hektarů zemědělské i lesní půdy. A dá se očekávat, že pokud by uspěli, objeví se další obdobné požadavky v rozsahu zhruba dalších 100 tisíc hektarů.

„To vše již bude provedeno nikoliv novým zákonem, ale skrze soudy, u kterých se budou domáhat rovnosti před zákonem vůči katolické církvi,“ upozornil v této souvislosti Mládek. A právě tím se vytvoří precedens.

Když to půjde soudem, bude tu pak precedens

„Neboť v okamžiku, kdy majetky budou vráceny šlechtickým rodům, je otevřena cesta i k restituci všech majetků, které byly znárodněny v letech 1945 až 1948, tedy majetek všech právnických osob v průmyslu, majetek kolaborantů, šlechty, zrádců a sudetských Němců. V posledním případě jde ´jen´ o restituci až 500 tisíc hektarů zemědělské a 900 tisíc hektarů lesní půdy,“ pronesl dále Mládek pro ParlamentníListy.cz.

Nakonec ale zdůraznil, že evropské právo nemá závazný precedens, takže není stoprocentně jisté, že vše shora popisované skutečně nastane. „Ale minimálně se tím otevírá riziko, že se tak stane. ČSSD sice k zákonu předložila pozměňovací návrhy, ale spíše to vypadá, že předložený zákon sněmovnou projde. Až Senát to asi vrátí sněmovně s nějakými změnami,“ uzavřel Mládek.

Češka: Jen strašíš. Že se nestydíš!

Jeho rétorika ovšem vyprovokovala k reakci bývalého šéfa Fondu národního majetku Romana Češku (někdejší ODA). „Divím se, že se za takový text nestydíš. Jdeš na lidi s bubáky, s nimiž čtyřicet let strašili komunisté: šlechta, kolaboranti, sudeťáci, zrádci, kapitalisti, Vatikán. Zapomněl jsi na židy, negry, cikány, cizí mocnosti a amerického brouka,“ napsal v odezvě přes web ceskapozice.cz Češka Mládkovi.

„Prskáš na návrh, který dalo někomu hodně práce připravit a vyjednat, ale přitom sám nenabízíš nic pozitivního. Jak typické pro rétoriku z Lidového domu,“ uvedl také Češka. Podle něj je ale nejstrašnější myšlenka ČSSD vložení církevního majetku do církevního fondu a následné použití výnosů tohoto majetku na podporu činnosti církví.

„Nabízíš vyléčit jednu zlodějnu jinou zlodějnou. Komunistickou krádež nazývanou ´všelidové vlastnictví´ nabízíš nahradit novou krádeží nazvanou ´církevním fondem´, uhodil Češka na Mládka.

Já do Tebe chlebem

Jenže expert oranžové strany také zareagoval.  „Ty do mne kamenem, já do Tebe chlebem!“ opáčil na to Mládek.

„Já s Josefem II. žádný problém nemám, Ty a Katolická církev zjevně ano. Založení církevního fondu, který bude spravován ze dvou třetin ze zástupců církví a z jedné třetiny ze zástupců státu, je přesně řešení v duchu Josefa II. Jeho výnosy by pak byly používány k přesně stejným účelům jako to dělal Josef II., tedy cíle v oblasti duchovní, sociální, školské a správní,“ dodal Mládek a zmínil, že omluva za Klementa Gottwalda a komunistickou vládu je namístě, ale na straně druhé nevidí jediný důvod, proč by měl český stát napravovat činy velkého rakouského císaře, Habsburka a dobrého katolíka Josefa II.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…