Šlechtic, kterého vyhodili z ODS. Na zámku má památky na Heydricha

30.11.2011 6:38

PŘÍBĚH Jan Berwid - Buquoy je velmi atypický, svérázný, zato velmi příjemný, pohostinný a vstřícný člověk. Má dvojitý doktorát, je politologem, publicistou, pracoval pro Svobodnou Evropu, píše pro Reflex, a má "modrou" krev. Je vévodou z Ellgutu. Nedávno přišel o matku, která byla nejen z rodiny slavných německých spisovatelů bratří Grimmů, ale hlavně dobrou duší jeho zámku v Měšicích u Tábora, kde ukrývá skutečné "poklady". Má doma to, co snad nikdo na světě!

Šlechtic, kterého vyhodili z ODS. Na zámku má památky na Heydricha
Foto: Radek Kraus
Popisek: Jan Berwid Buquoy - NEPOUŽÍVAT

U prezidenta Mezinárodního institutu setkávání, který sídlí také na zámku, jenž dala rodina Berwida Buquoye z totální ruiny postupně dohromady, najdete třeba pohovku a jídelní stůl po Reinhardu Heydrichovi, dokonce i prostěradlo, na němž říšský protektor ležel po atentátu za druhé světové války. Má doma dokonce mísu, ze které Heydrich jedl - je i s monogramem. Buquoy má dvojí občanství - české a německé. Střídavě žije na Táborsku a v Berlíně. Přesto nacismus a neonacismus nenávidí a odsuzuje ho.

"Prostěradlo, na němž jsou dodnes patrné krevní stopy, i když je dávno vyprané, jsem získal od známé rodiny Heydrichovy před více jak dvaceti lety. Dnes bych ho klidně prodal a peníze použil na další část oprav zámku. Nechci ale, aby se dostalo do nesprávných rukou a stalo se relikvií neonacistů," řekl pro ParlamentníListy.cz zcela rázně majitel zámku a majitel dvou doktorátů, publicista a politolog, který napsal řadu knih.

Sám má v zámku třeba i sedací soupravu po rumunském diktátorovi Nicolai Ceausescovi, manželské postele Jana Masaryka, které patřily ve skutečnosti jeho rodičům, stůl a pohovku po britském premiérovi Wunstonu Churchillovi i mnoho dalšího zajímavého. Vše užívá, sedá, lehá, u stolů jí, pracuje. Vše je funkční a slouží k životu.

Další příběhy:
Legendární generál dává národu naději. Ještě máme třicet let

Vlastníma rukama chytá po nocích Poláky: U nás v obci se krást nebude
Dvě auta, dvě ženy a dům. Teď nemám nic, přiznal hostinský
Má se dobře i za Nečase. A jak. Žije z peněz EU

Na toaletách byla i Sissi

"Máme zde třeba i jediné dosud zachované zalévací toalety z konce 18. století. Jsou rozděleny na pánskou a dámskou. "Odskočil" si na nich třeba generál Laudon, maršál Radecký nebo dokonce dvakrát slavná rakouská císařovna Alžběta Bavorská, známá jako Sissi, při své cestě po Čechách. Moje prateta baronka Nádherná byla dvorní dámou v Schönbrunu a Sissi s ní měla velmi přátelské vztahy. Od ní také baronka Nádherná získala kávové lžičky, které máme dodnes," prozradil Jan Berwid -Buquoy.

Kontroverzní ale prý pravdivé názory?!

Buquoy je ale více než šlechtic - díky matce, politolog. A někteří z těch, kteří ho dvakrát nemusí, říkají, že je hlavně "rejpal". Spíš proto, že "zabedněnce", kteří si nepřipustí nic, než to, co znají z nich a oficiálního podání, štve svými názory a objevy, kterým se věnuje. Ti, kteří ho naopak uznávají, o něm hovoří, jako o skvělém kritikovi, který má své netradiční názory, které jsou ale postaveny na logice. Kdyby prý měl každý, takový přehled o historii a politických událostech jako on, vypadaly by zřejmě učebnice dějepisu úplně jinak.

"Možná by se řada lidí divila, jak se dějiny vyvíjely. Co je a co není opravdu pravda. Tak třeba - možná by se lidi divili, kdo byla třeba opěvovaná Hana Benešová..,"nakousl s opatrností Buquoy svou teorii, podle níž nebyla manželka druhého československého prezidenta rozhodně žádnou "světicí" chuděrkou ve stínu svého muže. Spíš naopak! Původně se jmenovala Anna Vlčková! Proto, aby si napravila "reputaci" přijala jméno nejen po Benešovi, ale z Anny se stala Hanou. Prý také fungovala jako tajná agentka, vyzvědačka, a ona byla ve skutečnosti "političkou", v jejímž stínu stál její manžel...

Více autentických příběhů ČTĚTE ZDE

Politika se dělala v baru a v posteli: Benešová sekundovala!

Ve třicátých letech byl v Praze nejslavnější a nejluxusnější vládní bar Boccaccio. Normální smrtelník se tam nedostal. Bar byl v suterénu dnešního hotelu Grand Hotelu Bohemia. Zde se za pomocí pohlavních styků na nejvyšší úrovni, utvářela evropská a světová politika. Lze tedy v dané souvislosti hovořit o "Pražském Dekameronu". Francouzi opatřili budovu odposlouchávacím zařízením. Věděli přesně, kdo, kde, kdy a s kým souloží. Neušel jim ani jediný milostný vzdech," říká Jan Berwid Buquoy, jehož příbuzný, Jan Bervida, ministr čs. civilního letectví (1929-1938) byl milencem Hany Benešové.

"A třeba Jan Baťa, obuvnický "král", byl zase údajně jediný milenec Alice Masarykové," tvrdí šlechtic, spisovatel, politolog, publicista se svéráznými názory.

"Hana Benešová nám vysouložila republiku?"

Jan Berwid Buquoy nemá na zámku jen ložnici po Janu Masarykovi, ale i secesní ložnici po Aristidu Briandovi, (1862-1932), který byl francouzským předsedou vlády a ministrem zahraničí. V roce 1926 obdržel dokonce Nobelovu cenu míru.V době I. světové války se zasazoval o vznik československé republiky a byl přítelem Dr. Edvarda Beneše, tak jako údajně důvěrným přítelem jeho ženy Hany.

Jan Brwida byl zase prý milencem Hany Benešové a v Briandově "ložnici", tedy v nábytku, který Briand daroval ministru Janu Berwidovi, jako důkaz dobrých Českoslovenso-Francouzkých vztahů, spolu měli Berwida, který se zasloužil o vznik Československého státu a Hana Benešová "tvořit" republiku. Proto také Jan Berwid-Buquoy nedávno vydal polemiku s názvem "Vysouložila nám paní Hana Benešová Československou republiku?"

"Mám ty postele v jedné komnatě na zámku a spím v jedné z nich. V které přesně ale tvořila Benšová republiku, nevím. Myslím však, ze v té napravo od dveří," podotkl majitel.

V podobných intencích vede Buquoy třeba teorii, z níž vyplívá, že slavný vojevůdce a takzvaně "první komunista" Jan Žižka z Trocnova, který bohatým bral a chudým dával, vypaloval kostely, rušil kláštery, byl homosexuál. Mezi jeho milence měla patřit celá řada jeho poddaných z řad husitů, a podobně...

Pro kritiku Klause musel z ODS!

Jan Berwid Buqguoy byl před několika lety velmi rychle vyhozen z ODS. A to jen prý proto, že projevil svůj zcela demokratický názor.

"Dovolil jsem si kritizovat Václava Klause a už jsem šel," vzpomíná svérázný muž. Tehdejší europoslanec a slavný sexuolog, táborský občan a člen ODS Jaroslav Zvěřina k tomu tehdy uvedl: „Špiněním hlavy státu prokázal Berwid-Buquoy totální bezohlednost vůči všem členům ODS. Praktické ukončení jeho členství navrhnu na nejbližší schůzi Místního sdružení, jehož je členem," napsal Zvěřina.

Tak se také stalo. Proto Buquoy přijal nabídku vstoupit do KDU-ČSL, kde je dodnes. Vloni měl kandidovat za tuto stranu do Senátu, ale nakonec nebyl delegován. Proč, to není jasné.

Zda třeba dostane šanci kandidovat v příštím roce v krajských volbách, netuší. Nabídku zatím ale nedostal.

Máme se líp, než Němci!

Protože žije Jan Berwid-Buquoy napůl v Čechách a napůl v Německu, často mu lidé kladou otázku, kde je takzvaně lépe. Jaké jsou vztahy mezi Čechy a Němci a co si myslí o tzv. Benešových dekretech.

"Podle mého jsou momentální vztahy mezi ČR a SRN špatné, přičemž bych jednoznačnou vinu připisoval německé úřednické demokratůře. Máme podstatně více demokracie, než má Německo a to vyvolavá v SRN obavy, rozpaky a bezradnost. Viz napříkla mé příspěvky na webu s názvem "Šikanováni českých občanů v SRN" atd," říká Buquoy.

K Benešovým dekretům, o nichž se často hovořilo, hovoří a snad prý ještě hovořit bude, šlechtic, politolog a publicista dodává: "Benešovy dekrety považuji sice za nespravedlivé, ale v době jejich vzniku za nutné. Jejich jednostranné zrušení z naší strany není možné, neboť by to znamenalo revizi výsledků II. světové války - USA, SSSR a VB. Co se týka jejich "omezeni"?, tak bez souhlasu USA, Ruska a Velké Británie nelze nic "omezovat". Patříme k vítězným velmocím II. světové války a jsme povinni se řídit jejími závěry," dodal Dr. Dr. Jan Berwid Buquoy.

Možná jste nečetli:
Dobešovo školné vítám, jásá otec. Kvůli synovu studiu se rád zadluží
Do Prahy přijela vynadat vládě, do Havířova se vrací vzteklá kvůli ProAltu
Ryla ústy v zemi, teď je šťastná. Může to dokázat každý, říká Romka

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…