Slovensko pláče nad tímto videem

06.03.2012 11:34

Volební spot s použitím očerňující kampaně potenciálních protivníků spustila slovenská SDKÚ-DS Mikuláše Dzurindy. Bývalý premiér se snaží vymanit se z rekordního poklesu preferencí, které se nyní pod tíhou Gorily pohybují na hranici volitelnosti.

Slovensko pláče nad tímto videem
Foto: Facebook
Popisek: Plakát skupiny Kauza Gorila na Facebooku

Bezmála 15 minutové video mapuje politický vývoj Slovenska v klíčových milnících od vzniku samostatného státu po současnost. Snímek je plný emotivních vystoupení předních slovenských politiků uplynulé doby a kdo je v něm hrdina, je poznat i podle zvukové kulisy, která se nese v duchu amerických akčních filmů. Zveřejněna jsou památná videa předsedy HZDS Vladimíra Mečiara, v nichž se nezdráhal použít kromě slovního zastrašování reportérů i fyzického útoku. Vůdce nacionalistů Ján Slota se zde zachycen v silně podnapilém stavu s vulgárními narážkami na Maďary. Vůdcovi SMERu Robertu Ficovi tvůrci videa zase nemůžou zapomenout jmenování kontroverzního soudce Štefana Harabína ministrem spravedlnosti, nebo náhubkový zákon, kterým se Fico snažil zkrotit pravicová média, což jsou na Slovensku skoro všechna. Zmíněna je zde i aféra a nepřesvědčivé vysvětlování ministra financí Jána Počiatka, který byl v roce 2008 fotoreportéry přichycen s vysoce postaveným manažerem J&T Ivanem Jakabovičem na jachtě v Monaku v době, kdy Slovensko přecházelo na euro. 

Je to konspirace, tvrdí Dzurinda

Za zpravodajskou hru, za níž někdo zaplatit miliony eur, je na závěr snímku prezentována kauza Gorila, která vyštvala desetitisíce Slováků do ulic i přes třeskuté mrazy. Gorila pochází z let 2005 až 2006, tedy z doby, kdy řídil vládu Mikuláš Dzurinda. Slovenská kontrarozvědka SIS tehdy sledovala Jaroslava Haščáka, představitele finanční skupiny Penta, která působí i v Česku. Tento manažer upadl v podezření, že se v konspiračním bytě setkává se zástupci stran (zejména se zástupci Dzurindovy SDKÚ) a uzavírá s nimi dohody o privatizacích za mnohamilionové provize.   

 


Sněmovní volby na Slovensku začínají už desátého března. V říjnu nepřežila vláda slovenské premiérky Ivety Radičové hlasování o důvěře, s níž spojila schválení dokumentu o navýšení pravomocí záchranného fondu eurozóny, tzv. eurovalu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…