Slovo má Zdeněk Zbořil. Sobotko, Dienstbiere a redaktoři ČT, nečtěte to

12.07.2013 14:01

POLITOLOG Prezident Miloš Zeman by byl padlý na hlavu, kdyby pověřil sestavením vlády ČSSD. Rusnokova vláda nakonec důvěru dostane a její zvyšující se popularita je paradoxně i zásluhou České televize, kde vládu neustále ostřelují "podivní" komentátoři. I to sdělil ParlamentnímListům.cz český politologický nestor Zdeněk Zbořil.

Slovo má Zdeněk Zbořil. Sobotko, Dienstbiere a redaktoři ČT, nečtěte to
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Zdeněk Zbořil

Celý Rusnokův tým už úřaduje, ovšem ČSSD stále lavíruje, zda mu dát nebo nedat podporu. Jako by si nikdo u socialistů neuvědomoval, že když jejich poslanci nepodpoří kabinet Jiřího Rusnoka teď, opravdu pak reálně hrozí, že prezident Miloš Zeman při druhém pokusu jmenuje Miroslavu Němcovou premiérkou, diví se Zbořil. To, že by takový pokus dostala sama ČSSD, je podle něj nepravděpodobné.

„Představte si, že by dostal Sobotka druhý pokus a sestavil by vládu i z těch svých stínových ministrů, kteří jsou u veřejnosti nejméně populární... Stačí jmenovat Špidlu či Dienstbiera. To opravdu Sobotka myslí vážně, že nastoupí tito lidé? Navíc by měla taková vláda ještě menší naději na podporu od různých politických stran nežli nynější vláda 'odborníků', jakkoliv je v tomto smyslu haněna,“ zdůraznil v této souvislosti pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

„To by Zeman musel být na hlavu padlý, kdyby od něj ČSSD druhý pokus skutečně dostala. Pokud by ale nešlo jenom o to, prodloužit tu dobu bez vlády s důvěrou na šest či sedm měsíců do doby, než sněmovna bude rozpustitelná,“ zmínil Zbořil.

Zuří tam boj. Nejen o Hrad

Palcové titulky novin v těchto dnech hlásí, že v ČSSD zuří čím dál větší boj o vztah k Hradu. K hlasitým odpůrcům myšlenky podpořit Rusnokův kabinet patří třeba poslanec Richard Dolejš, který označil tento tým za kočkopsa.

„Rusnokovu vládu považuji za politického a personálního kočkopsa a marketingový tah ve prospěch neparlamentní strany SPOZ, ale v neprospěch ČSSD a jejích voličů. Věřím, že poslanci ČSSD nepodlehnou tlaku Hradu a jeho páté koloně v ČSSD,“ řekl Dolejš deníku Právo.

Dolejšův názor z řad sociálních demokratů ovšem vyčnívá. Proti němu stojí stále sílící hlasy soustředěné kolem prvního místopředsedy ČSSD Michala Haška. Podle Haška by rozhodně měla ČSSD jasněji formulovat svůj postoj ohledně možnosti podpory Rusnokova kabinetu.

„Je to podle mého názoru pro ČR určitě lepší řešení než návrat zprofanované pravicové koalice ODS, TOP 09 a LIDEM z politického hřbitova,“ poznamenal Hašek pro Právo.

Právě v tomto mu ale dává za pravdu politolog Zbořil.

Lidi Nečase nechtějí, Rusnok má u nich důvěru!

„Víte, já jezdím hodně na venkov a tam Nečasova vláda nemá žádnou podporu. Vždyť podle nejnovějších průzkumů má Rusnok mezi lidmi 90 procent podpory. Navíc mu podpora vyrostla během 14 dnů z 55 procent...,“ poznamenal v této souvislosti Zbořil, který stále více kroutí hlavou nad tím, jak i od ČSSD se množí útoky na nové ministry.

„A přitom v té vládě jsou fakticky větší odborníci nežli ve vládě Petra Nečase. Když všichni ti 'odpůrci' tvrdí, že to není vláda odborníků, tak každého z nich srovnejte s jeho předchůdcem. Oni jsou o dvě tři patra výš,“ připomněl politolog.

Všichni v televizi jen útočí na Zemana a Rusnoka

„Já jsem byl nyní trochu nemocen, a tak jsem ležel a hodně se díval na televizi. Zvláště Česká televize jakoby se snažila nahnat lidi k tomu, aby podporovali Rusnokovu vládu - a to tím, že si pro politické komentáře převážně zvou lidi, co tuto vládu kritizují. Vybírají si i mezi politology záhadné postavy, které velmi agresivně útočí na Zemana a pak i na Rusnokovu vládu. A pak se diví, že podle průzkumů má Rusnok mezi lidmi až 90 procent podpory? Televizní kritika je v tomto velmi kontraproduktivní,“ zasmál se Zbořil.

„Vysmívají se, včetně Vladimíra Špidly, této vládě... A to si nevšimli, že paní Němcová má s bídou dodělanou maturitu na zahradnickém učilišti a že třeba u Jana Kubiceho – který měl jako ministr vnitra kromě policie spravovat i vnitřní správu země - ani nevíme, jakou jinou profesi nežli taxikáře měl? Co vlastně studoval? Jen se ví, že je vyučený instalatér,“ podotkl s úsměvem politolog.

Zbořil si je nicméně jist, že i přes tyto útoky vybraných představitelů ČSSD nakonec strana jako celek Rusnokově vládě důvěru dá.

Jejich zaťatost může vést k hořkému konci

„Je pravda, že skupina okolo Bohuslava Sobotky a Jiřího Dienstbiera či Vladimíra Špidly - ale kupodivu i Lubomíra Zaorálka - jsou lidé skutečně tak zaťatí. Ale těm, co jsou v Parlamentu, jde o těch 11 platů, ti jsou samozřejmě váhavější a jsou si také vědomi toho, že kdyby sociálně demokratická strana skutečně dostala druhý termín od Zemana, tak by tato sociálně demokratická vláda měla ještě menší podporu než Rusnokova,“ zdůraznil.

Míní, že Rusnokova vláda nakonec hlasy ve sněmovně získá, a to nejenom od části sociálně demokratických poslanců, zřejmě také od všech komunistů, Věcí veřejných, ale možná i od části poslanců z ODS, kteří sice vládě nedají hlas, ale třeba se nezúčastní hlasování, čímž sníží kvorum.

Sníží kvorum

„A pak nebude rozhodovat 101, ale možná devadesát poslanců,“ připomněl Zbořil jednací řád Poslanecké sněmovny, podle něhož k přijetí usnesení o vyslovení důvěry vládě je třeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců, zatímco k přijetí usnesení, kterým se vyslovuje vládě nedůvěra, je třeba už souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců.

Jak ale nyní jedná samotný předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, je podle Zbořila nelogické. „Kompromis, že budou usilovat o rozpuštění sněmovny, je další ze Sobotkových 'slepých uliček', kterých navíc ani nemůže dosáhnout. Neumím si představit, jak by to vyjednal s TOP 09 a s ODS, aby se sněmovna rozpustila, když to nechtějí, nemluvě o přeběhlících a Věcech veřejných. Nakonec jim nezbyde nic jiného než Rusnokovu vládu nějakým způsobem podpořit. Ať už snížením kvora nebo přímo hlasováním,“ pronesl dále Zbořil a vysvětlil, že si čím dál více lidí uvnitř ČSSD právě toto uvědomuje.

„Skupina, která je uvnitř ČSSD ochotná podporovat Rusnokovu vládu, je každým dnem silnější. Vývoj bude možná takový, že pokud se sněmovna rozpustí, tak si budou mnout ruce, ale pokud se nerozpustí, tak vinu svedou na ODS a TOP 09 a řeknou svým poslancům, aby hlasovali každý podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ nastínil pak vývoj uvnitř „oranžové“ strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…