Šluknovsko? Krize důvěry, říká indický odborník na vzájemné soužití

21.09.2011 20:49

Předseda občanského sdružení Vzájemné soužití Kumar Vishwanathan byl díky svým velkým zkušenostem s komunitní prací na Ostravsku požádán policií o pomoc na severu Čech. To, jak na něj problémy Romů na Šluknovsku působily a co se s nimi dá dělat, řekl v rozhovoru časopisu CSR fórum.

Šluknovsko? Krize důvěry, říká indický odborník na vzájemné soužití
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chodba v domě Romů

„Žádná ze stran nevěří, že by se něco mohlo zlepšit. Nevěří jedna druhé. Lidé nevěří státu, nevěří samosprávě, nevěří, že mohou zase získat práci. Nevěří vzájemné komunikaci," popisuje situaci Ind bezprostředně poté, co na místě strávil několik dní.

Sever Čech neoddělujme, ovlivní celou zemi 

Rozhodně situaci ale nevidí pouze pesimisticky - a snaží se hledat řešení. „Je třeba začít pracovat podle určitých smluvených kroků. Probírat, co se podařilo, co se nepodařilo. Nebát se kritizovat. A stále tlačit na to, aby se výsledky změnily v činy," myslí si.

Sledujeme téma Romové a Romové v Novém Boru a Romové v Rumburku

Vishwanathan také zdůrazňuje, že není možné považovat sever Čech za jakési oddělené místo, které neovlivňuje situaci v celé zemi. Naopak by podle něj další neřešení situace negativně ovlivnilo jak Ostravsko, na kterém se toho hodně podařilo, tak i celý zbytek země.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…