Smrt Václava Havla jako velký byznys. Soukolí už se roztáčí...

19.12.2011 16:06

Smrt je velmi smutnou záležitostí. Zemře-li slavná osobnost, pak mnohdy zasáhne smutek i široké masy lidí, které ji měly rády a pro které měla v životě svůj zvláštní význam. Bohužel je třeba však také dodat, že smrt známé osobnosti je také v neposlední řadě velký byznys. A ten se již rozjíždí na plné obrátky.

Smrt Václava Havla jako velký byznys. Soukolí už se roztáčí...
Foto: rep
Popisek: koláž

Hrnečky s tváří zesnulé osoby, trička, kartičky, pohledy, přívěsky, také pamětní mince, specialní limitované série známek. I to může provázet smrt. Známé osobnosti tak pomáhají vydělávat obchodníkům bez toho, zda i oni byli za jejího života jejími příznivci či nikoli.

Stejný fenomén se dá očekávat i v souvislosti s úmrtím Václava Havla. Jak ParlamentníListy.cz zjišťovaly, vše je však zatím zřejmě ve stádiu horečně rychlých příprav. Do ražby mohou jít například pamětní mince s Václavem Havlem.

Vše k tématu skon Václava Havla

Mince s Havlem zřejmě bude - v únoru a v limitované malé edici

„Ano, uvažujeme o vydání pamětní mince u příležitosti smrti tohoto státníka. Ten proces přípravy je ale poměrně složitý, k zakoupení bude zřejmě až v únoru,“ řekl ParlamentnímListům.cz obchodní ředitel České mincovny v Jablonci nad Nisou Tomáš Surdy. Jak dodal, s největší pravděpodobností půjde o limitovanou edici 250 kusů v provedení stříbrném i zlatém.  

Česká pošta vydělávat na smrti státníka nechce. Přesto přichází zejména pro sběratele s atraktivní nabídkou. Chystá na den pohřbu exprezidenta Havla pro změnu totiž speciální razítko. Bude na něm zobrazen nejen letopočet narození a úmrtí, ale i podpis spojený s typickým srdíčkem.

Razítko, které bude zřejmě dobrou trofejí pro sběratele - ano. Známky nikoli

Toto příležitostné razítko získají lidé jen v den pohřbu - tedy v pátek. Otisky nebudou však k dispozici na všech poštách, ale pouze na jediném místě. Jak uvedl redakci mluvčí České pošty Ivo Mravinac, tím bude pošta 012 na Pražském hradě. „Samostatnou novou známku s Havlem pošta v současnosti nechystá,“ doplnil ještě Mravinac odpověď na otázku, která se v této souvislosti přímo nabízela.

Nutno připomenout, že známky s osobou prezidenta Václava Havla dosud vyšly u nás v celkovém nákladu 728,6 milionu kusů a jsou téměř vyprodané. Až na padesátihaléřovou známku s nákladem 40 milionů kusů byly všechny vydané až za fungování samostatné České republiky. Největší náklad, celkem 471 milionů výtisků, měla známka s hodnotou 4,60 Kč.

Zvýšený nápor zájmu čekají i knihkupci

Vyšší zájem o tituly právě zesnulého exprezidenta očekávají také knihkupci . Pro čtenáře jsou již od pondělí na pultech tuzemských knihkupectví k dispozici rozhovory, spisy, eseje, korespondence a divadelní hry z pera slavného dramatika a ochránce lidských práv. Očekává se zvýšený nápor, bez ohledu na to, že přichází v těchto dnech logicky i kvůli finišujícím předvánočním nákupům.

Například největší pražské knihkupectví Palác knih Luxor zatím podle své mluvčí Zuzany Turňové sice nijak výrazně vyšší poptávku po Havlových titulech v pondělí dopoledne ještě neevidovalo, zájem čtenářů lze ale prý podle ní s jistotou skutečně předpokládat.

"S úmrtím slavné osobnosti se dané knihy vždy více poptávají, takže je po nějakou dobu soustředíme na jedno místo, aby je čtenáři nemuseli hledat po celém knihkupectví." Obdobně je na tom s prodeji i konkurenční knihkupectví Kanzelsberger. "Ještě dneska přivezeme od dodavatele starší vydání reprezentativní fotopublikace Havel a během tohoto týdne by měla vyjít v nakladatelství Petrklíč Vzpomínková kniha," uvedl mluvčí Zdeněk Fekar.

Prosím stručně je už pomalu vyprodané...

I přes věhlas Havlovy osobnosti je ale nabídka jeho titulů na pultech knihkupců poměrně omezená. "Jedna z nejpoptávanějších knih byla a zřejmě i bude Prosím stručně, která se ale v současné době vyprodává a nedá se už ani objednat," dodala Turňová ke knize, ve které s Havlem vede rozhovor spisovatel Karel Hvížďala.

Čtenáři, kteří se zajímají o Havlovo dílo jako takové, se ovšem nedostatku těchto titulů obávat nemusejí. Alespoň podle vydavatele spisů, které téměř kompletně mapují literární tvorbu známého dramatika. "Spisy mají takový náklad, že prostě jsou k dostání, a dotisk tak neplánujeme," řekl v pondělí pro ČTK Viktor Stoilov z nakladatelství Torst.

Sedm spisů vyšlo v roce 1999 a čítají Havlovy dopisy Olze, projevy, eseje, hry či básně. V roce 2007 je pak nakladatelé doplnili o spis osmý, který obsahuje Havlovy projevy a další texty z let 1999 až 2007. Ke slovu tak v knize přichází i Havlova poslední hra Odcházení, která se letos dočkala i své filmové verze. Vydání se podle Stoilova v následujících letech zřejmě dočká i korespondence mezi Václavem Havlem a historikem umění a básníkem Jiřím Kuběnou.

Tištěná média zvedají náklady...přijdou i hrnečky a trička?

V neposlední řadě se dá hovořit i o zvýšených nákladech tištěných deníků. Ty připravily na pondělí až na malé výjimky, speciální vydání a stránky, věnované celé Havlovi.

To, jak se bude byznys kolem smrti Václava Havla vyvíjet, ukážou nejbližší hodiny a dny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…