Smrt korupčním pijavicím. TOPka představila návrh, který vadí ODS

13.10.2011 6:03

TOP 09 chce, aby firmy, které získají veřejné zakázky, musely odhalit celou vlastnickou strukturu. Platilo by to i pro jejich subdodavatele. Tento klíčový protikorupční krok podle strany chybí v návrhu zákona o veřejných zakázkách, který připravil ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV).Novinářům to ve středu řekl předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík a další zástupci strany. Na znění tohoto návrhu zákona spolupracovali s Nadačním fondem proti korupci a občanským sdružením Veřejnost proti korupci

Smrt korupčním pijavicím. TOPka představila návrh, který vadí ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

O přípravě zákona, ke kterému koaliční poslanci chystají řadu pozměňovacích návrhů, by měli příští týden jednat šéfové poslaneckých klubů ODS, TOP 09 a VV.

Čtěte také:

"Nemůžeme si nechat rozkrádat tuto zemi korupčními pijavicemi. Jinak naše ekonomika brzy zcela zkolabuje," řekl Karel Janeček ve středu v Poslanecké sněmovně. Janeček je zakladatelem a předsedou správní rady Nadačního fondu proti korupci. Zdůraznil, že i proto je nezbytně nutný uvést do praxe pozměňovací zákon o veřejných zakázkách. Návrh, tak jak byl zpracován společně s poslanci TOP 09, je prý neprůstřelný. "Neexistuje logický argument, proč by neměl být přijat. Pokud se tak přesto stane, měli by se lidé i novináři důsledně ptát PROČ?" řekl dále Karel Janeček.

Schválně vytvářený chaos?

Připustil však, že je kolem návrhu zákona vytvářený chaos. Ten prý je úmyslně vytvářen korupčníky. "Chtějí, aby vše vypadalo komplikovaně. Proto by si lidé měli všímat i toho, kdo přesně se na vytváření takových dojmů podílí," uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík. Podle něj návrh zcela jednoznačně směřuje k zjednodušení procesu zadávání veřejných zakázek. 

Čtěte také:

Zmiňovaný návrh uvádí mimo jiné například to, že by vítěz výběrového řízení u veřejné zakázky musel zveřejnit majetkovou strukturu firmy až do jejího konečného vlastníka. Tato povinnost by platila po celou dobu čerpání veřejných peněz a tři roky po dokončení zakázky. Týkalo by se to také subdodavatelů firmy, která zakázku získá.

"Návrh by vytvořil v českém prostředí konečně takovou praxi, ke které jsme se všichni zavázali jak v koaliční smlouvě, tak v programovém prohlášení vlády. Nedokážu si proto představit, že by jakýkoliv člen koalice hlasoval proti," uvedl Gazdík.

Zákon o veřejných zakázkách - klíčová záležitost vlády(?)

Novým zákonem o veřejných zakázkách, který vláda prezentuje jako jednu z klíčových protikorupčních norem, by se měl ve čtvrtek zabývat sněmovní výbor pro veřejnou správu. Sněmovna by ho mohla schvalovat koncem měsíce.

Čtěte také:

Situaci kolem přípravy zákona ve středu však zkritizoval předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Uvedl, že se občanským demokratům nelíbí, že chaos údajně blokuje schválení návrhu. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž samo k vládnímu návrhu předložilo komplexní pozměňovací návrh, řadu dalších změn navrhli koaliční poslanci ve výboru. ODS ale vadí i iniciativa poslanců TOP 09, kteří podle nich se zásadním návrhem k zákonu přišli bez konzultace s koaličními partnery.

Čtěte také:

Povinné zveřejňování vlastnické struktury

I proto se podle Gazdíka se kvůli zákonu o veřejných zakázkách příští týden sejdou lídři koalice ve formátu K6 za účasti předsedů poslaneckých klubů. Dohodnout by se podle něj měli na tom, které změny ve vládním návrhu společně podpoří. TOP 09 přitom trvá na tom, aby se koalice postavila i za návrh na povinné zveřejňování kompletní vlastnické struktury u vítězů veřejných tendrů.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…