Smrtící propadák ODS: Novým číslům se ani nechce věřit

11.04.2013 13:02

Pokud by se počátkem dubna konaly volby do Poslanecké sněmovny, vítězem voleb by se s jasnou převahou stala ČSSD se ziskem 28,3 % hlasů (67 mandátů) následována druhou KSČM, které by dalo svůj hlas 17,4 % (41 mandátů) rozhodnutých voličů. Ukazuje to průzkum společnosti SANEP. ODS by se ocitla dokonce už pod desetiprocentní hranicí a získala by o pouhé dva mandáty více než SPOZ. Naopak TOP 09 neustále posiluje a nad ODS vede už o více jak pět procent.

Smrtící propadák ODS: Novým číslům se ani nechce věřit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Se ziskem 14,5 % hlasů by TOP 09 v hypotetických dubnových volbách do Poslanecké sněmovny získala 35 mandátů. Upevňuje si tak svoji pozici nejsilnější pravicové strany, která by se navíc umocnila ve spojení se Starosty a nezávislými (STAN), kteří by stejně jako v březnu aktuálně získali 1,1 % hlasů rozhodnutých voličů.

Celý průzkum ZDE

Pod desetiprocentní hranicí se v dubnu ocitají se ziskem 9,3 % (22 mandátů) občanští demokraté, kterým se nedaří zastavit propad volebních preferencí. ODS tak během měsíce ztratila podporu dalších 0,9 % voličů a přišla by tak oproti březnovým hodnotám o tři poslanecké mandáty. Nyní se nacházejí až na čtvrtém místě, avšak před zemanovci mají náskok pouhých 0,9 % (2 mandáty).

Lidé jsou nespokojení se současnou vládou a obrací se k levici

Pátou nejsilnější parlamentní stranou by se aktuálně stala Strana práv občanů - zemanovci se ziskem 8,4 % hlasů a 20 poslaneckými mandáty. SPOZ si tak oproti minulému měsíci polepšila o jednu desetinu procentního bodu. Poslední stranou, která by aktuálně získala poslanecká křesla, je KDU-ČSL se ziskem 6,1 % hlasů a 15 poslaneckými křesly.

Z celkového pohledu rozložení sil v Poslanecké sněmovně je pak zřejmé, že voliči dávají najevo svoji nespokojenost se stávající koaliční vládou a celkovou politickou situací výrazným preferováním levicových stran v čele s ČSSD. Novým levicovým subjektem by se pak v případě řádných sněmovních voleb mohla vedle ČSSD a KSČM stát SPOZ, jejíž volební preference se ustalují na úrovni 8-9 %, což by této straně podporované prezidentem Milošem Zemanem mohlo zajistit místo na vrcholné politické scéně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: nem

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…