Smutné Vánoce nejednoho penzisty. Šetří týdny, na stole ale bude prázdno

30.11.2011 20:55

PŘÍBĚH Vejce už skoro za čtyři koruny za kus. Kilo ořechových jader, leckde i za 250 korun. Neustále stoupající ceny cukru, másla, mouky i energií vody a tepla. To vše se projeví i na tradiční české či moravské vánoční pohodě. Babiččina cukroví zřejmě bude na stolech mnohem méně. Tedy pokud běžným důchodcům nepomohou děti či vnoučat ve formě finančních dotací, aby prarodiče měli alespoň na suroviny k výrobě dobrot a vlastně i na kapra.

Smutné Vánoce nejednoho penzisty. Šetří týdny, na stole ale bude prázdno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci sedící na lavičce v parku

„Svět se asi opravdu zbláznil. Mám deset tisíc důchodu a tak tak že se protloukám. A na to, abych si nakoupila ořechy a další suroviny na pečení vánočního cukroví, které vždycky patřilo k tradičně vyzdobenému slavnostnímu stolu, asi nebudu mít. Budou to hodně smutné Vánoce. Nikdo mně nedokáže vysvětlit, že dobré domácí brambory jsou už skoro stejně drahé jako banány dovezené přes půlku světa. To podle mne není normální. Svět se dočista zbláznil," lamentuje pro ParlamentníListy.cz na tržišti přezdívaném Břicho Brna penzistka Jarmila Dvořáčková u stánku s vlašskými ořechy. Na to, aby byly Vánoce alespoň trochu tradiční, šetří paní Dvořáčková už řadu týdnů.

Více příběhů:


Šetří týdny, stále to nestačí

„Těším se na to vždycky celý rok. Přijdou děti s vnoučaty a i když si dělají večeři doma sami, tak vždycky tvrdí, že u mne jim chutná ryba se salátem nejvíc. Musí být tedy dost velká, aby byla pro všechny, ovšem abych za kapra mohla dát čtyři, pět stovek, a k tomu péct aspoň pět, šest druhů cukroví na sváteční stůl, už musím hodně dlouho před štědrou večeří šetřit. U nás nehorázně drahé svíčky a další ozdoby důležité k vánoční pohodě jsem si naštěstí koupila už před časem na zájezdě v Polsku, kde je přece jen ještě levněji a kam občas s dalšími penzisty vyrážíme na nákupy," svěřila se důchodkyně naší redakci.

Více autentických příběhů pro ParlamentníListy.cz ČTĚTE ZDE


A bude hůř. V Brně, stejně jako v dalších městech, už oznámili zvýšení cen vodného, stočného i tepla. A bez ohledu na úvodní či vysvětlující řeči to znamená jediné. Nejhůře se bude zjevně žít právě osamělým důchodcům a také mladým lidem bez práce či bez možnosti rodinného zázemí.

Bohatých je málo, chudých moc

„Ne všichni jsme bohatí. To jaksi lidem, kteří za často podivnou politickou práci berou desítky tisíc měsíčně, asi nedochází. A nebo je to jednoduše nezajímá," odcházela smutně s třemi kilogramy vlašských ořechů, za které zaplatila 180 korun, důchodkyně z brněnského rynku. Jádra z nich si naloupe raději sama - bude to pár dekagramů.


Kromě smutných Vánoc ji čeká ještě smutnější rok. Na návrh akciové společnosti Teplárny Brno, a.s., vzala totiž Rada města Brna na vědomí úpravu cen tepla od 1. ledna 2012. Teplárny Brno předložily návrh na navýšení cen tepla o 30,30 Kč/GJ bez DPH.

Kromě tohoto vlivu se předpokládá, že od 1. ledna dojde k navýšení dolní sazby DPH, kam teplo jako komodita patří, z 10 % na 14 %. Tato změna v DPH se pak do konečné ceny tepla promítne dalším navýšením o 3,6 %.

Teplo bude dražší. Deset procent i více  

Z primární sítě bude cena 488,30 Kč/GJ bez DPH, (platná cena k 31. 12. 2011 je 458,- Kč/GJ, tj. nárůst ceny 6,6 %), v případě navýšení sazby DPH z 10 na 14 % bude cena včetně DPH 556,66 Kč/GJ, tj. nárůst ceny 10,5 %

Cena tepla z vlastních výměníkových stanic a plynových kotelen bude 580,80 Kč/GJ bez DPH, (platná cena k 31. 12. 2011 je 550,50 Kč/GJ, tj. nárůst ceny 5,5 %), v případě navýšení sazby DPH z 10 na 14 % bude cena včetně DPH 662,11 Kč/GJ, tj. nárůst ceny 9,3 %.

Brno sice stále drží trend mít jednu z nejnižších cen za vodné a stočné v rámci srovnatelných měst, ovšem i zde se bude zdražovat. Rada města upravila cenu za vodné a stočné pro rok 2012 o 1,71 Kč/m3 bez DPH, tj. o 3,1 %. Pokud dojde ze strany MF ČR ke zvýšení sazby DPH z 10 % na 14 %, pak bude nárůst o 4,13 Kč/m3 na celkových 64,30 Kč/m3 vč. DPH.

Navrhovaný nárůst tarifů vodného a stočného bez DPH pro rok 2012 činí + 1,71 Kč/m3, tj. 3,1 %.  


K věci:

Ilustrační foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…