Sněm jako idylka. Spící kníže, výtečný štrúdl. V čele strany amazonka

23.10.2011 18:12

REPORTÁž Rychle mizející štrúdl, pospávající kníže, hotelová zima a padající ministr kultury. Tak lze v kostce shrnout "pikantérie" z druhého celostátního sněmu TOP 09, který se konal během tohoto víkendu v Hradci Králové. Za zásadní závěr, který z něj vyplynul, lze považovat oznámení Schwarzenbergovy kandidatury na prezidenta. A také fakt, že se do vedení politického benjamínka dostala známá a silná politička.

Sněm jako idylka. Spící kníže, výtečný štrúdl. V čele strany amazonka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek na sněmu Top 09

Druhý celostátní sněm TOP 09 nepřinesl dle očekávání žádné zásadní překvapení. Jeho stěžejním výstupem se tak stalo oficiální oznámení, že se staronový předseda této partaje Karel Schwarzenberg bude ucházet o post prezidenta republiky. Ať bude volba přímá, či nepřímá.


Úsměv, kam se podíváš

Sněm probíhal od sobotních i nedělních ranních hodin poměrně v poklidu, v kuloárech panovala příjemná atmosféra, politici působili vyrovnaně a nešetřili úsměvy. Schwarzenberg u projevů pospával, ty nudné projevy delegáti trávili spíše než v sále u občerstvovacích stolů.

Štrúdl chutnal i knížeti

Největší poptávka byla po štrúdlu. "Tu roládu bych obzvlášť vystihl, byla výtečná," pochvaloval laskominu i kníže. Naopak nabízené ovoce politikům příliš nejelo.

  • Šéfem TOPky se stal Schwarzenberg. Dvojkou zůstal Kalousek

  • Hanba není upadnout, ale dlouho ležet

    Za jediný lapsus dvoudenního setkání TOPkařů lze označit snad jen sobotní nehodu ministra kultury Jiřího Bessera. Ten při záklonu vzad spadl ze židle. Kromě šoku, který způsobil svým spolusedícím, se ale nehoda obešla bez zranění.


    Ač tedy druhý celostátní sněm TOP 09 nepřinesl žádné zásadní "terno", delegáti si jej nemohli vynachválit. Kritiku, že je oznámení knížecí prezidentské kandidatury příliš malým poselstvím na dvoudenní setkání druhé největší vládní strany, tak rezolutně odmítali.

    V jednotě je síla

    Žádná "bomba" jim prý nechyběla. "Největší bomba je, že zaznívá jednota se STAN, jednota, kterou je prodchnut celý sjezd. To je největší poselství, nemusí zaznít nic silnějšího," řekl pro ParlamentníListy.cz předseda sněmovního klubu TOP 09 a šéf STAN Petr Gazdík na konci sjezdu.

    Terno neočekával ani šéf pražských zastupitelů TOPky Tomáš Hudeček. "Myslím, že to je tak akorát. Oznámení kandidáta na prezidenta považuji za silný závěr," sdělil redakci mladý politik.

    Související:


    Jednotu a příjemnou atmosféru na sjezdu cítil i generální sekretář strany Pavel Severa. "Nemyslím si, že jediným poselstvím a výstupem by byla prezidentská kandidatura pana Schwarzenberga. Sněm jich přinesl řadu, například i v projevu Miroslava Kalouska, který hovořil o vývoji Evropy," řekl ParlamentnímListům.cz.

    Hlavní poselství sněmu ostatně podle něho vyplynulo už ze samotného hesla tradice, odpovědnost, prosperita. "Je jedním z mnoha závěrů, které ze sněmu vyšly," dodal Severa.

  • Korte odhalil spiknutí. Pražská TOPka má být uspána

  • Zajímavým, byť očekávatelným výstupem sněmu, je i fakt, že se do vedení partaje dostala žena. Místopředsedkyní se totiž stala šéfka středočeské TOPky Helena Langšádlová. Její obsazení do vedení strany kvitovali členové strany s nadšením.

    Amazonka Langšádlová sklidila bouřlivé ovace

    "Jsem rád, že je ve vedení žena," pochválil výsledek volby místopředsedů Severa. "A jsem dvojnásob rád, že je jí paní Langšádlová," dodal s tím, že politička je velmi zkušená a posune regionální politiku TOPky správným směrem.

    Ve stávajícím vedení přitom působila zástupkyně něžného pohlaví také. Šlo o Ludmilu Müllerovou, která však po celou dobu výkonu své funkce byla politicky i mediálně téměř mrtvá.

    Žena za ženu

    "Je to žena za ženu, takže v pořádku. Paní Langšádlová je navíc šéfka středočechů, takže to snad bude krok správným směrem," komentoval změnu ve vedení strany Hudeček.

    I další TOPkaři zvolení Langšádlové přivítali s velkým nadšením. Zejména členové Langšádlové domovské středočeské TOPky její zvolení odměnili bouřlivým potleskem, výkřiky "jooooooo" a halasným jekotem.

  • Kníže se prý spojí s ČSSD. Chce na Hrad, nechá i padnout vládu

  • Snad jedinou vadou na kráse na jinak až idylickém sněmu tak mohly být pouze teplotní podmínky. Ty vadily například poslanci Danielu Kortemu, který proslul svým zpěvem při hlasování o důvěře vládě.

    Kortemu chyběly ponožky

    "Postrádám tlusté ponožky a zimník. Je to hrozné, jaká tu je zima, obzvlášť tam, kde sedí pražská část TOP 09, v levé části stanu. Naopak na pravé straně je zase neuvěřitelné vedro," svěřil se ParlamentnímListům.cz politik. TOPkařskému "remcalovi" se ale nelíbilo ani místo, kde se jeho strana sešla. Šlo o krytý stan v atriu královéhradeckého hotelu Adalbertinum. "Uvítal bych komfortnější místo, tohle mi přijde lehce nevhodné," uvedl pro redakci.

    Sjezd TOP 09 se konal 22. a 23. října. Jeho delegáti měli na programu kromě volby předsedy i širšího vedení strany třeba schvalování stanov nebo volbu členů jednotlivých partajních komisí.

    Více čtěte:

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Jana Šulcová

    migrační pakt

    Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

    13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

    Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …