Sněmovna má před sebou rozpočet, přímou volbu hlavy státu a řešení na Šluknovsku

13.12.2011 9:07

Poslanci by tento týden měli ve třetím čtení projednat návrh zákona o státním rozpočtu. V závěrečném schvalování také bude předloha o přímé volbě prezidenta. Tu by měli probrat ještě před rozpočtem. Zákonodárci také mají na stole normy na řešení situace v sociálně vyloučených lokalitách. Hned tři zákony jim k projednání připravil Ústecký kraj

Sněmovna má před sebou rozpočet, přímou volbu hlavy státu a řešení na Šluknovsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas a Alexandr Vondra ve sněmovně

Poslanci by dnes měli zahájit projednávání řady senátních a krajských předloh. Horní komora chce například zmírnit podmínky pro odškodnění českých občanů za nemovitý majetek, který museli nechat na Podkarpatské Rusi. Odškodnění za majetek zanechaný na Podkarpatské Rusi by se podle senátní novely dočkali i lidé, kteří na ně nyní nemají nárok.

Město Praha zase navrhlo v novele silničního zákona zpřísnění podmínek pro řidiče taxi; za opakované nelegální provozování taxislužby by hrozilo i zabavení automobilu. Pražská předloha zavádí řadu dalších opatření proti nepoctivým taxikářům, například kauci. Kontroloři by ji mohli chtít od řidičů, u nichž zjistí pochybení. Peníze by sloužily jako záruka zaplacení následně uložené pokuty. Novela by také umožnila trestat řidiče taxi zákazem činnosti.

Projednají návrhy Ústeckého kraje na řešení situace Šluknovska

Poslanci by také měli probrat návrhy na řešení situace v sociálně vyloučených lokalitách. Podle informací Českého rozhlasu jim hned tři normy k projednání připravil Ústecký kraj. Tamní radní tak reagovali na dění ve Šluknovském výběžku a litvínovském Janově. Jejich návrhy ale nemají ve sněmovně šanci na úspěch.

Návrhy mimo jiné podle rozhlasu zpřísňují poskytování sociálních dávek nebo regulaci hazardu v obcích, pamatují i na notorické pachatele přestupků.

S předlohami nesouhlasí ale například Věci veřejné. Nelíbí se jim, že změny jsou nesystémové a zákony šité horkou jehlou. Za nepovedené je pokládají poslanci z Ústeckého kraje a zamítl je i kabinet. 

„Řada těchto opatření je už začleněna do vládních návrhů zákonů, ať už je to návrh zákona o loteriích nebo připravovaný centrální registr přestupků, kde jsme se na vládě shodli, že tento registr bude zřízen a stejně tak na něj bude navázána takzvaná přestupková recidiva. To bylo cílem ústeckého balíčku a já jsem si vědoma těchto cílů, nicméně vláda tyto návrhy zpracuje tak, aby byly legislativně zcela čisté,“ uvedla k tomu předsedkyně legislativní rady vlády vicepremiérka Karolina Peake (VV).

S tím nesouhlasí děčínský poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna. Podle něj předlohy připravovali experti a práce na nich trvala víc než rok.

„To nejsou zákony, které si vymýšlí nějaký politik uzavřený ve sněmovně, ale to jsou zákony, které kraj připravil v souladu s informacemi, které dostal od starostů, od lidí, kteří v reálném životě musí vykonávat svou práci, kterou jim svěřil občan a volič. Takže já si myslím, že bychom měli najít shodu možná, že ne na všem, ale na velké většině,“ řekl pro ČRo Foldyna.


Sněmovna rozhodne o přímé volbě prezidenta ve středu 

Co se týče pozměňovacích návrhů k ústavní novele o přímé volbě prezidenta, tak své pozměňovací návrhy podala opoziční ČSSD a komunisté. Mezi koalicí a opozicí trvají neshody o kompetencích přímo volené hlavy státu. Konkrétně jde o způsob jmenování členů bankovní rady České národní banky.

Jak ale včera vyšlo najevo, osud vládního návrhu na přímou volbu prezidenta je ve sněmovně nadále nejistý. Neshoda mezi koaličními stranami o opoziční ČSSD trvá právě na způsobu jmenování členů bankovní rady ČNB. S variantou sociální demokracie, podle níž by byl nutný souhlas Senátu, nesouhlasí vedle ODS také opoziční KSČM. Sama koalice nemá sílu ve sněmovně ústavní novelu prosadit, hlasy opozice jsou nutné.

Ačkoli někteří představitelé koalice hovořili minulý týden o dalším jednání s opozicí, zatím není žádné plánované. "ČSSD se jednání nebrání. Míč je ale na straně koalice," řekl k tomu včera předseda sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …