Sněmovna nakonec schválila všechny zákony důchodové reformy

09.09.2011 12:16

I třetí ze zákonů, který tvoří komplex penzijní reformy, vláda ve sněmovně prosadila. Reforma mimo jiné počítá se zavedením takzvaného druhého pilíře důchodového systému. Levice neuspěla se snahou reformu zamítnout. Celý zákon se ale bude probírat ještě v Senátu, který ovládá levice. Je tak možné, že změny ve fungování penzijního systému senátoři odmítnou.

Sněmovna nakonec schválila všechny zákony důchodové reformy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek a premiér Petr Nečas

Poslanci již krátce předtím definitivně rozhodli o první části podobě důchodové reformy. Ta má především umožnit vyvedení části peněz ze solidárního penzijního systému na individuální spoření v důchodových fondech, do nichž by lidé převáděli část svých příspěvků státu, které nyní platí do průběžného důchodového systému.

Druhý z trojice zákonů vládní důchodové reformy, který již byl také schválen, řeší změny v existujícím doplňkovém penzijním spoření.

Související:

ČSSD roztáhla před vládou plachtu

Zákony nyní dostanou k projednání senátoři, v němž má většinu levice, která reformu odmítá. ČSSD i KSČM vadí především zmiňovaný druhý pilíř reformy. Obě strany se nechaly slyšet, že se v případě volebního vítězství postarají o to, aby druhý pilíř důchodové reformy zrušili nebo výrazně upravili.

ČSSD s penzijní reformou nesouhlasí a dnes kvůli svému NE dokonce do dolní komory přišla s velkou bílou plachtou, aby dala najevo, že nesouhlasí s tím, co vláda obyvatelům Česka připravila. Na plachtě bylo napsáno: "Stop vládě, která tuneluje lidem penze."

Podle ĆSSD se totiž zvláště zavedením druhého pilíře, tedy takzvaným opt-outem, oslabí státní penzijní systém a bude výhodný jen pro lidi s vyššími příjmy. „Je to vznik příležitosti pro soukromé fondy a není to důchodová reforma," hřímal pak Bohuslav Sobotka za sněmovním pultíkem.

ČSSD roztáhla ve sněmovně plachtu: Vláda tuneluje!

Zdůraznil, že chce, aby v dolní komoře zaznělo stanovisko, a to, že ČSSD se na této reformě nepodílela. „Přišli jsme sem s plachou, abychom řekli, že ČSSD bude hlasovat proti všem čtyřem návrhům, který se má týkat této penzijní reformy, ale to není reforma, je to návrh na tunelování fondů," řekl také Sobotka.

Podle Sobotky se do soukromých fondů vyvede až 20 miliard korun a ty spadnou do "černé díry". Apeloval na premiéra Petra Nečase, aby vláda dnes odložila druhý pilíř této reformy, neboť přinese jen jediné - destabilizaci rozpočtu.


 Sledujeme téma penzijní reforma

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…