Sněmovna navrhla na vyznamenání Motejla, Pafka i Holíka

15.06.2012 12:50

Poslanci se dnes zabývali návrhem na udělení státních vyznamenání. Předběžný seznam čítá 27 jmen. Mezi nimi je chirurg Pavel Pafko, bývalý hokejista Jaroslav Holík nebo kytarista Lubomír Brabec. Poslanci navíc doporučili prezidentovi Václavu Klausovi posmrtně ocenit někdejšího předsedu Nejvyššího soudu a prvního českého ombudsmana Otakara Motejla.

Sněmovna navrhla na vyznamenání Motejla, Pafka i Holíka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Motejl by měl podle poslanců spolu s někdejšími politickými vězni Dagmar Šimkovou (in memoriam) a Leo Žídkem dostat Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Na Řád Bílého lva sněmovna nikoho nenominovala. Medaili Za hrdinství navrhla sněmovna udělit čtyřem lidem - válečným veteránům Jaroslavu Klemešovi, Zdeňkovi Vltavskému a Pavolu Švecovi a odbojáři Karlu Nesnídalovi.

Stejně jako loni poslanci nominovali  psychologa Jaroslava Šturmu, in memoriam pak sochařku Marii Uchytilovou-Kučovou, která je spoluautorkou pomníku lidických dětí. V seznamu schválených kandidátů naopak opětovně nejsou členové protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů.

Se Senátem se sněmovna shodla také na nominaci hraběnky Mathildy Nostitzové, která je patronkou zrakově postižených v České republice, poslanci i senátoři navrhli rovněž autora československého pavilonu na světové výstavě Expo 1970 Viktora Rudiše.

Prezident Klaus k návrhům parlamentu a vlády může, ale nemusí přihlédnout. Loni z 31 sněmovních kandidátů vyznamenal při příležitosti státního svátku 28. října šest. Letos bude Klaus 28. října naposledy ve funkci hlavy státu, o rok později už bude z nominací vybírat nový prezident.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…