Sněmovna podpořila možnost zavést 2. důchodový pilíř

15.06.2012 13:26

Poslanci dnes podpořili v úvodním kole vládní návrh zákona, který umožní zavést reformní druhý důchodový pilíř od příštího roku. Předloha přečkala návrh KSČM na její zamítnutí už v prvním čtení a míří do rozpočtového výboru. Podle zpravodajky Heleny Langšádlové (TOP 09) jde o technické dokončení reformy penzí, která už byla schválena.

Sněmovna podpořila možnost zavést 2. důchodový pilíř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Návrh zákona souvisí s odkladem zřízení jednoho inkasního místa o dva roky na rok 2015 a s právním přesměrováním plateb na daňovou správu. Kvůli odkladu zavedení jednoho inkasního místa by bez dnes podpořeného návrhu neexistovala nutná individualizace plateb daní a veřejného pojistného.

Předloha o pojistném na důchodové spoření zavádí zejména individualizaci, tedy hlášení o výši zálohy připadající na jednotlivé poplatníky. Nahradí stav, kdy zaměstnavatel podává hlášení za všechny zaměstnance souhrnně.

V rozpravě vystoupil jen Miroslav Opálka (KSČM), který reformu penzí opět kritizoval. "Prohloubí se destabilizace důchodového účtu, sníží se solidarita a zákonitě se tím zvýší počet chudých důchodců," řekl. Podle Langšádlové ale druhý pilíř posílí důchodový systém a lidé se zbaví závislosti, co se týče penzí, na jednom zdroji.

Druhý pilíř důchodového systému počítá s převodem peněz ze státního důchodového systému na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Lidé si budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. To v současnosti činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Spoření bude dobrovolné.

Poslanci podpořili i takzvaný změnový zákon k předloze. Rozpočtový výbor bude mít na projednání obou norem 25 dnů místo obvyklých dvou měsíců.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …