Sněmovna podpořila postoj vlády k dlouhodobému rozpočtu EU

27.10.2011 15:00

V problémovém ovzduší krize EU dnes poslanci posuzovali návrh dlouhodobého rozpočtu Evropské unie na léta 2014 až 2020. Nakonec poslanci vládnímu dokumentu k této vizi řekli ano, ovšem debata byla zčásti ovlivněná včerejším summitem EU.

Sněmovna podpořila postoj vlády k dlouhodobému rozpočtu EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a společná evropská měna. Fotokoláž.

"Prioritou České republiky zůstává politika soudržnosti. Je to čistě pragmatická úvaha, která vychází z toho, z jakých zdrojů může ČR čerpat především," uvedl Kalousek.

Česko je ale proti plánovanému způsobu financování dopravní, energetické a telekomunikační infrastruktury v Evropě, protože by podle vlády odčerpal část peněz z politiky soudržnosti ve prospěch vyspělejších států. Také nesouhlasí se zavedením stropů pro dotace zemědělským podnikům a se zavedením daně z finančních transakcí. 
    

V zemědělské politice Česko podporuje návrh snížit celkový objem rozpočtu. "Naší hlavní prioritou je zmírnit přetrvávající rozdíly v úrovni přímých plateb," zdůraznil Kalousek. Zavedení horního limitu dotací pro jednotlivé zemědělské podniky by podle vlády Českou republiku poškodilo, protože české farmy jsou v průměru největší v EU.


Podporujeme financování rozpočtu přímými odvody z členských států    

Na příjmové straně rozpočtu Česko podporuje návrh na zrušení zdroje z daně z přidané hodnoty, naopak nesouhlasí se zavedením nových vlastních zdrojů. "Podporujeme financování rozpočtu přímými odvody z členských států," řekl ministr financí. Daň z finančních transakcí by podle Kalouska jenom odlila kapitál do států, ve kterých zavedena nebude.
    

Pro usnesení dnes hlasovali koaliční poslanci a čtyři sociální demokraté. ČSSD zavedení daně z finančních transakcí podporuje.

"Česko by nepostihla a odliv kapitálu by nenastal, uvedl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Kritizovali výhledy EU jako celku    

Jak k dokumentu uvedla ČTK, Evropská komise navrhla limit výdajů ve výši 1,05 procenta hrubého domácího produktu EU, tedy 1,025 bilionu eur (asi 25,5 bilionu Kč). To by byl prakticky stejný výdajový strop jako v dosavadní finanční perspektivě platné pro roky 2007 až 2013. Komise ovšem navíc navrhla vytvořit mimorozpočtovou obálku s částkou ve výši 58,3 miliardy eur, z níž by měly být financovány rozvojová pomoc, projekt navigačního systému Galileo a záchranné fondy pro řešení nepředvídaných událostí. Tím by ale celková výše výdajů vystoupala na 1,0833 bilionu eur, tedy na 1,11 procenta HDP.

Poslanci ale v důsledku středečního summitu EU posuzovali i jinak výhledy EU. "V každém případě asi vnímáme a koneckonců včerejší večerní jednání o řešení řeckého problému to, co teď řeknu, posiluje, a to, že Evropa se dostává na určitou křižovatku. Velmi je reálné je, že v rozměru nejbližších deseti let se Evropská unie bude vyvíjet dvourychlostním způsobem, zkrátka že nám začne vznikat jedna Evropa, která bude poměrně kompaktní, bude mít pevnější pravidla a bude pro ty vybrané a pak ten zbytek, kde možná jim bude nabídnuto možnost oslovovat volnější režim," uvedl například komunistický poslanec Jiří Dolejš.

"Jestliže tady pan ministr financí předkládá v tuto chvíli nějaký racionální návrh, tak se domnívám, že je to v pořádku, ale nikdo neví, co se bude v Evropě dít možná za pět měsíců. Natož ještě, jakousi pozici, jakousi strategii, jakousi politiku my směrem k Evropské unii zastávat musíme," doplnil pak k úvaze František Laudát z TOP 09.

"Finanční sektor v Evropské unii obdržel díky selhání, ke kterému tady došlo v průběhu posledních tří let, 112 triliónů korun českých. Tuhle obrovskou pomoc když obdržel, tak to znamená, že členské státy to musí nějakým způsobem pokrývat. To je potom to škrtání v sociálních dávkách, v platech ve veřejném sektoru a podobně. To znamená finanční sektor si na tohle selhání rozhodně nebyl schopen v minulosti vydělat a my to teď platíme takovýmto způsobem. Platí to členské země," podotkl pak Lubomír Zaorálek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…