Sněmovna podpořila "protipovodňovou" změnu hranic s Rakouskem

02.02.2012 11:29

České hranice s Rakouskem zřejmě doznají na jižní Moravě drobných změn. Počítá s tím vládní návrh ústavního zákona, který má umožnit státu kvůli novým protipovodňovým a vodohospodářským opatřením vyměnit pozemky u Břeclavi a Lanžhotu. Normu dnes v prvním čtení podpořila sněmovna. Před dalším schvalováním ji projedná sněmovní zahraniční výbor.

Sněmovna podpořila "protipovodňovou" změnu hranic s Rakouskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Změny hranic si vyžádala výstavba pravobřežní hráze a průkopů na řece Dyji; příslušné stavební a vodohospodářské práce již byly provedeny v devadesátých letech. Změny se vztahují na plochu o celkové rozloze 24 hektarů. Velikost území dotčených změnou hranic je na české i rakouské straně totožná.
   

Podrobnosti upravuje smlouva, která byla podepsána loni 3. listopadu a kterou dnes sněmovna také postoupila k projednání zahraničnímu výboru. Parlament musí schválit změny smlouvou i ústavním zákonem kvůli tomu, že jde o úpravy státních hranic ČR, připomněl ministr vnitra Jan Kubice.
   

Hlavním cílem smlouvy s Rakouskem je zohlednění změn souvisejících se zahájenou stavbou vodohospodářských opatření a také nalezení "optimálních řešení problémů, které souvisí se správou státních hranic". Všechny pozemky, kterých se výměna týká, vlastní státní podniky - Povodí Moravy, Pozemkový fond České republiky či Lesy České republiky.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…