Sněmovna schválila novelu o chovu starokladrubského koně

10.12.2010 12:15

Poslanci souhlasili s vládní novelou plemenářského zákona, která kromě jiného umožní zachovat plemeno starokladrubského koně. Zákonodárci také zvedli ruku pro vládní novelu zákona o krmivech, která slaďuje vnitrostátní právní úpravu v této oblasti s evropskými normami. Nově také upravuje některé pojmy.

Sněmovna schválila novelu o chovu starokladrubského koně

Národní hřebčín Kladruby je nejstarším velkým hřebčínem na světě, loni od jeho založení uplynulo 430 let. Od roku 2002 je kladrubský hřebčín a kmenové stádo tamních běloušů národní kulturní památkou.

Podle dosavadního zákona mohl plemennou knihu chovu vést pouze státní podnik Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Vláda ale letos v květnu schválila jeho přeměnu na státní příspěvkovou organizaci, aby hřebčín mohl čerpat dotace z EU.

Zákon, který nyní posoudí Senát, proto nyní umožní vedení plemenné knihy nástupnickému subjektu.
    

Novela také zavádí výjimku pro volně žijící zubry. "Vzhledem k tomu, že se v dohledné době plánuje v některých vhodných oblastech na území České republiky vypustit v souladu s právními předpisy zubra jako volně žijícího živočicha, nelze na takto vypuštěné jedince aplikovat právní úpravu provedenou plemenářským zákonem," vysvětlilo k tomu již dříve ministerstvo zemědělství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…