Sněmovna schválila start zdravotní reformy

21.06.2011 14:05

Poslanecká sněmovna schválila první část zdravotní reformy, umožňuje připlácení...

Sněmovna schválila start zdravotní reformy
Foto:
Popisek:

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění zvyšuje poplatek za den v nemocnici ze 60 na 100 korun a umožňuje stanovení základní péče a nadstandardu, na který by si lidé připláceli. Pro návrh hlasovali poslanci koalice. O stažení novely z programu jednání požádala dnes dopoledne Česká lékařská komora, o totéž usilovaly i odbory. Opozice avizovala, že se kvůli obsahu novely obrátí na Ústavní soud, a to kvůli nadstandardu i poplatkům.
   
Novela ruší zákaz připlácení za lepší péči. Do budoucna by se tak měl zavést standard, na který by měl pacient nárok ze zdravotního pojištění. Za nadstandard by si pak připlácel. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) tak pacient dostane buď kvalitní a moderní péči, nebo si zvolí luxusní. "Platit se bude rozdíl mezi základem a konečnou cenou toho luxusního. Rozhodně to ke snížení současného standardu nepovede," řekl novinářům po schválení novely Heger. Změnu označil za průlom a první větší reformní krok.
   
Zákon kromě možnosti standardu a nadstandardu a vyššího poplatku za den v nemocnici počítá i s tím, že by si pacienti měli hradit léky do 50 korun a podpůrné léky, a to třeba na vysoký tlak. Nově by se naopak nemělo platit 30 korun za položku na receptu, ale za recept.
   
Opoziční ČSSD novelu kritizuje. Podle jejího stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha má jen "vytáhnout z lidí víc peněz a zavést dvourychlostní medicínu pro bohaté a chudé". Rath tvrdí, že pacienti budou muset příští rok zaplatit o 17 miliard víc než nyní. "Budeme dělat vše pro to, aby Senát návrh zákona vrátil do sněmovny," uvedl stínový ministr. Jako druhou možnost vidí jeho strana stížnost k Ústavnímu soudu, a to kvůli nadstandardu i poplatkům za den v nemocnici. Za neústavní považují zavedení nadstandardu i komunisté.
   
Podle Hegera je ale změna v souladu s Ústavou, pokud se zajistí poskytování základní varianty péče. Šéf sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS) považuje avizovanou ústavní stížnost levice za politický krok a dává jí minimální šanci na úspěch. Hlavní výhodu novely vidí v tom, že pacient bude vědět, na jakou péči má nárok, jak dlouho bude na zákrok čekat a jak daleko za ním pojede. Definice standardu a nadstandardu zatím není stanovena. Rath míní, že účinná léčba, která zachraňuje život a zdraví, by se měla plně hradit z pojištění. O okrajových metodách, kde není výsledek jednoznačný, je možná debata.
   
Další změna počítá se zavedením aukcí na léky. Zmocnění k jejich provádění by měl lékový úřad, který by vytvářel seznamy medikamentů k předepisování. Pro lékaře i pacienty by nebyly léky mimo seznam výhodné, úhrada z pojištění by byla nižší a stoupl by doplatek pacienta. Podle Ratha změna povede k tomu, že léky bez doplatků nebudou a že podraží. Vyzval Hegera, aby se s ním vsadil kvůli dopadu opatření o svou funkci.
   
Součástí novely mělo být původně i ustanovení, kvůli kterému by si lidé museli platit také amalgámové plomby. Na žádost VV však koalice od tohoto plánu upustila. "Uhájili jsme, aby amalgámové plomby zůstaly hrazené z veřejného pojištění," prohlásil místopředseda sněmovního zdravotního výboru Jiří Štětina (VV).
   
Ministr před hlasováním uvedl, že všechna slova o medicíně pro chudé a bohaté ukazují na to, že nejde o odbornou diskusi, ale o ideologickou. Pro novelu nakonec hlasovalo 104 poslanců ODS, TOP 09 a VV, proti byli členové ČSSD a KSČM.
   
Novela je první ze série reformních zdravotnických zákonů. Další tři hodlá Heger předložit vládě do konce června. Platit by měly od ledna 2012.

(Mb,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…