Sněmovna schválila zavedení 2. pilíře penzí. Kalousek pak řečnil s Nečasem

18.07.2012 10:36

Poslanci dnes schválili hlasy vládních poslanců návrh zákona, který umožní zavést reformní druhý důchodový pilíř od příštího roku. Předloha přečkala návrh KSČM na její zamítnutí a míří do Senátu, v němž má levice většinu.

Sněmovna schválila zavedení 2. pilíře penzí. Kalousek pak řečnil s Nečasem
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Komunisté jsou zřejmě jako celek proti zákonu o církevních restitucích

Norma je v podstatě technickým dokončením reformy penzí, která už byla schválena. Debata o ní v dnešním závěrečném schvalování nebyla.

Poslanci schválili i takzvaný změnový zákon k předloze. Rovněž tato předloha čelila návrhu KSČM na zamítnutí.

Schválením obou návrhů dopolední jednání sněmovny skončilo, což bylo ani ne po půlhodině jednání. Odpoledne se poslanci sejdou na schůzích ke zřízení vyšetřovací komise k možným snahám ovlivnit vyšetřování nákupu letounů CASA a k vyslovení nedůvěry vládě, které podnítila opozice.

Co Kalousek říkal Nečasovi?

Jenže krátce po schválení normy o druhém důchodovém pilíři bylo ze záznamu videopřenosu z jednání sněmovny vidět, kterak ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 cosi vysvětloval jak premiérovi Petru Nečasovi, tak i vicepremiérce Karolíně Peake (LIDEM). Sněmovní mikrofony ale již nebyly zapnuté, takže obsah hovoru není znám.

Kvůli Kalouskovi ovšem dnes bude v dolní komoře horká půda. Obě mimořádné schůze jsou totiž svolané víceméně kvůli němu. Kalousek navíc dnes ráno médiím překvapivě řekl, že dnes ve sněmovně předloží nezpochybnitelné listinné dokumenty, které prokazují, že policejní prezident Petr Lessy nemluvil ve sporu s jeho osobou před bezpečnostním výborem pravdu.

„Sněmovně předložím nezpochybnitelné listinné dokumenty, které prokazují, že policejní prezident Lessy nemluvil pravdu,“ řekl Kalousek dnes v Ranním Interview Radiožurnálu. Úryvky z dokumentů se chystá právě dnes přečíst poslancům, poté je dá k dispozici bezpečnostnímu výboru. S materiály prý poté seznámí i média a veřejnost.

Nečas podle něj ještě ráno o dokumentech nevěděl. . „Nečas o tom dosud neví, doufám, že se to ode mne dozví ještě dnes ráno (tedy před jednáním sněmovny),“ poznamenal ráno v 8:00 hodin pro rádio Kalousek.

Telefonoval Mazánkovi a také Lessymu

Připomeňme, o co jde. Ministr financí Miroslav Kalousek čelí kritice kvůli tomu, že telefonoval vyšetřovateli kauzy CASA Jiřímu Mazánkovi. Nedlouho poté, co mu za to vyčinil premiér Petr Nečas, telefonicky hovořil i s policejním prezidentem Petrem Lessym. Obsah hovoru pak oba muži vysvětlili před členy sněmovního bezpečnostního výboru. Jenže každý vyrukoval s jinou verzí.

Kalousek nyní tvdí, že Lessy se na jednání bezpečnostního výboru dopustil několika nepravdivých tvrzení a chce dnes poukázat na rozpory.

„Já pevně doufám, že i v opozici se najde někdo, pro něhož nesporné listinné dokumenty budou dostatečným motivem k tomu, aby se aspoň zamyslel,“ zmínil pak ke svým „horkým“ materiálům ještě  v Radiožurnálu Kalousek.

Norma počítá s převodem peněz na individuální účty

Vraťme se ale k druhému pilíři penzí. Druhý pilíř důchodového systému počítá s převodem peněz ze státního důchodového systému na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Lidé si budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. To v současnosti činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Spoření bude dobrovolné.

Návrh zákona podle zjištění ČTK souvisí navíc s odkladem zřízení jednoho inkasního místa o dva roky na rok 2015 a s právním přesměrováním plateb na daňovou správu. Kvůli odkladu zavedení jednoho inkasního místa by bez dnes podpořeného návrhu neexistovala nutná individualizace plateb daní a veřejného pojistného.

Předloha o pojistném na důchodové spoření zavádí zejména individualizaci, tedy hlášení o výši zálohy připadající na jednotlivé poplatníky. Nahradí stav, kdy zaměstnavatel podává hlášení za všechny zaměstnance souhrnně.

 



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…