Sobotka (ČSSD): Projekt sKaret je nezákonný. Požadujeme jeho zrušení

15.12.2012 20:18

ČSSD je přesvědčena, že uzavření smlouvy mezi ministerstvem práce a sociálních věcí a Českou spořitelnou na sKarty bylo nezákonné, při jejím naplňování došlo k prokazatelnému porušení několika platných zákonů ČR (zvl. předáním údajů o příjemcích dávek soukromé bance) a že nynější snaha vlády o pokračování v tomto projektu má pouze zakrýt předchozí hrubá porušení platných právních předpisů a následně vytvořit právní oporu pro zmíněný projekt.

Sobotka (ČSSD): Projekt sKaret je nezákonný. Požadujeme jeho zrušení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Podle názoru sociální demokracie nelze vyloučit ani trestní odpovědnost za zmíněná pochybení, k nimž patří zneužití pravomoci úřední osoby, neoprávněné nakládání s osobními údaji a poškození cizích práv.

Dosud bylo 160 000 držitelům sKaret vyplaceno na dávkách přes jednu miliardu korun.

Podle názoru ČSSD je smlouva na sKarty od samého počátku neplatná. Sociální demokracie protestuje proti snaze vlády P.Nečase pokračovat v tomto chybném projektu, který navíc hrubým způsobem diskriminuje a poškozuje statisíce občanů a požaduje jeho úplné zrušení. ČSSD zároveň poukazuje na podezřelé okolnosti a nestandardní postupy, které vznik projektu sociální karty na ministerstvu práce a sociálních věcí provázely.

Závažné pochybnosti potvrdil nyní právní rozbor, který si nechala ČSSD zpracovat. Podle této analýzy MPSV zcela překročilo své pravomoci, dané zákonem, když smlouvu na sKarty vůbec uzavřelo.  Smlouva tak nemá žádný zákonný základ.

Žádný zákon ani jiný právní předpis nestanoví, resp. nedovoluje:

  1. aby vydávání a provozování karty, jejímž prostřednictvím jsou vypláceny dávky státní sociální podpory a jiné druhy sociálních dávek poskytovaných státem, mohlo MPSV svěřit soukromému subjektu, a
  2. aby údaje obsažené v JISPSV mohly být spravovány někým jiným než ČSSZ a aby se s nimi mohly seznamovat jiné osoby než zaměstnanci úřadů veřejné správy, které jsou uvedeny v § 4a odst. 2 až 4 zákona č. 73/2011 Sb.

ČSSD považuje za neudržitelné, aby dokonce sama ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová veřejně přiznala, že vyplácení sociálních dávek nebude od 1.1.2013 právně ošetřeno a bude probíhat bez platné legislativy. Vláda P.Nečase tak bez jakýchkoli skrupulí hazarduje s osudy tisíců sociálně slabých, nezaměstnaných či zdravotně postižených, kteří jsou často existenčně závislí na výplatě státního příspěvku, jehož výplata nyní bude nezákonná!

ČSSD vyzývá premiéra Nečase, aby situaci kolem nezákonného projektu sKaret okamžitě vyřešil!

Za nejlepším řešení nadále považujeme zrušení tohoto nefunkčního a diskriminačního projektu.
Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …