Sobotka: Stále chceme odchod Nečase a kabinetu a nové volby

14.06.2013 16:06

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka prý zatím nejednal s prezidentem Milošem Zemanem o tom, kdo by případně měl být nový premiér. Socialisté ale prý setrvávají na tom, aby premiér Petr Nečas a jeho kabinet odešel a nové volby se konaly podle Ústavy ČR. Sobotka to řekl novinářům po schůzce se Zemanem na Pražském Hradě.

Sobotka: Stále chceme odchod Nečase a kabinetu a nové volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sérii několika jednání prezidenta Miloše Zemana kvůli aktuální politické krizi v souvislosti se zátahem ÚOOZ v politických kruzích a na Úřadu vlády odstartoval policejní šéf Martin Červíček. Krátce po 14:00 dorazil na Hrad i předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

„Já jsem dnes využil schůzky s panem prezidentem pro to, abych jej seznámil v souvislosti s vládní krizí o tom, jak se na celou věc dívá ČSSD. Pokládáme totiž situaci za zcela neudržitelnou a vážnou a skandál, co není možné jen tak přejít,“ řekl dnes Sobotka.

Podle něj jde v kauze o zneužití tajných služeb. „Panu prezidentovi jsem řekl, že není možné situaci udržet a chceme odchod Nečase a jeho kabinetu a nové volby podle Ústavy,“ poznamenal také Sobotka.

Uvedl rovněž, že se Zemanem nejednal o otázce, kdo by měl být případně novým premiérem. „O této věci nic neproběhlo,“ řekl lídr ČSSD na dotaz jednoho z novinářů a také uvedl, že vyslovění nedůvěry vládě ve sněmovně nic momentálně nevyřeší.

Zatímco premiér Petr Nečas (ODS) řekl, že nevyslyší výzvy opozice k odstoupení kvůli zásahu policie na Úřadu vlády i jinde, kdy je mezi obviněnými mimo jiné jeho nejbližší spolupracovnice Jana Nagyová, opozice volá po tom, že je nutné, aby Nečas rezignoval.

Předseda ČSSD Sobotka po Nečasově projevu v Poslanecké sněmovně premiéra totiž vyzval, aby v zájmu ČR rezignoval a vyzval strany vládní koalice, aby podpořily návrh na rozpuštění sněmovny, které by otevřelo cestu k novým volbám. Sociální demokraté jsou podle něj připraveni rozpuštění sněmovny podpořit. Připojili se k tomu i předseda VV Vít Bárta a předseda KSČM Vojtěch Filip.

Co řekl prezidentovi Červíček, se neví

Podrobnosti schůzky s Martinem Červíčkem u Zemana známé nejsou. Zeman ale s policejním prezidentem pravděpodobně jednal o zásazích Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na Úřadu vlády, Ministerstvu obrany i dalších místech.

Odpoledne má Zeman jednat také s premiérem Petrem Nečasem. Za Zemanem má na Hrad přijít také ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Kancelář prezidenta ve čtvrtek oznámila, že Zeman nebude nejnovější politickou krizi komentovat. Nechtěl se vyjadřovat k "neoficiálním a nepodloženým informacím".

Policie ve čtvrtek zasáhla na Úřadu vlády a v dalších institucích. Policisté při razii zadrželi i Nečasovu blízkou spolupracovnici Janu Nagyovou, bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, jeho nástupce Milana Kovandu a dalšího zpravodajce. Podle policie si Nagyová u Vojenského zpravodajství objednala sledování premiérovy ženy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…