Sobotka ani Hašek personální dohodu nepopřeli. Nic však nepotvrdili

04.03.2011 17:17

Nejžhavější kandidáti na post budoucího šéfa ČSSD, Bohuslav Sobotka a Michal Hašek, jednoznačně mediální spekulace o tom, že uzavřeli personální dohodu, nepopřeli. Je ale podle nich prý pouze na delegátech sjezdu, koho z nich na post vyberou.

Sobotka ani Hašek personální dohodu nepopřeli. Nic však nepotvrdili

Nynější šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a jihomoravský hejtman Michal Hašek, kteří se spolu utkají za čtrnáct dní v Brně na stranickém sjezdu o křeslo předsedy nejsilnější strany, oba zdůrazňují, že je na delegátech sjezdu, koho z nich v tajné volbě vyberou.

Reagovali tak na mediální spekulace o tom, že spolu uzavřeli personální dohodu. Podle ní má být předsedou Sobotka a prvním místopředsedou Hašek. Shodně také opakují, že jim jde o to, aby sociální demokracie vyšla z voleb jednotná a posílená. 

Sledujeme téma Volba předsedy ČSSD

Sobotka tajnůstkářem

"Já nechci nic kategoricky vylučovat ani potvrzovat. Prostě jsou tady různé spekulace, které budou pokračovat. Platí ale, že jsou tu dva vážní kandidáti na předsedu ČSSD," řekl v pátek Sobotka novinářům s tím, že o předsedovi rozhodnou delegáti v tajné volbě, kterou nemůžou nahradit žádné dohody. 

Současně ale připustil, že smysl mají dohody o budoucí spolupráci a na udržení jednoty sociální demokracie, protože pro ČSSD bude důležitý zápas s vládou o daňovou a důchodovou reformu.

Slovo mají delegáti

"Jsou to spekulace, ale ten, kdo rozhodne budou delegáti sjezdu v tajné volbě, kdy to bude věcí svědomí každého delegáta," uvedl. Proto prý prosazoval, aby se hlasovalo tajně také o nominacích na konferencích krajských organizací. "Myslím si, že regionální dohody budou hrát mnohem menší roli, než hrály na minulých sjezdech," dodal. 

"Samozřejmě budeme uvnitř ČSSD hledat logický konsensus na budoucím směřování, na programových prioritách či na změně stanov. Vše ale nakonec bude v rukou delegátů sjezdu, pouze oni legitimně rozhodnou," reagoval na mediální spekulace Hašek. Mladou frontu Dnes, jež psala o dohodě, podle níž má být Sobotka předsedou a on prvním místopředsedou, obvinil z toho, že mu chce uškodit před blížícím se sjezdem. 
    

Více čtěte:

 ČSSD šéfa volit nebude. Hašek a Sobotka se dohodnou

Fotokoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…