Sobotka chce diktovat krajům. Skákáš na špek pravici a médiím, vzkazují mu

15.06.2012 18:10

Nápad s možností vedení ČSSD zasahovat do kandidátek pro krajské volby stejně, jako to může udělat v případě voleb sněmovních, přijímají oslovení sociální demokraté z krajů rozdílně. Podle vedení jde přitom o nouzový mechanismus umožňující odstranit z voleb konkrétního straníka, pokud by hrozilo, že spolu s ním hodí volič do koše celou kandidátní listinu.

Sobotka chce diktovat krajům. Skákáš na špek pravici a médiím, vzkazují mu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

"Ze závažných důvodů může předsednictvo kandidáta vyškrtnout na návrh politického grémia." Tak zní podle Aktuálně.cz návrh změny, kterou musí schválit ústřední výkonný výbor socialistů, který se sejde v neděli. Jednoduše řečeno, pokud se před volbami ukáže, že by konkrétní kandidát mohl poškodit stranu ve volbách, bude mít předsednictvo ČSSD poslední slovo, i kdyby se v konkrétním kraji na hlavu stavěli. Zásadní otázka ale spočívá v tom, zda bude ustanovení platit i pro letošní kandidáty. Dobře informované zdroje ParlamentníchListů.cz naznačují, že právě o ně předsedovi sociální demokracie Bohuslavu Sobotkovi jde především.

Kvůli komu chce ČSSD měnit pravidla?

Kandidátem číslo jedna je podle Aktuálně člen mostecké ČSSD Pavel Kouda, náměstek hejtmanky Jany Vaňhové a dvojka krajské kandidátky. V jeho případě jde o údajně sporný projekt propagace rekultivačních prací v ústeckém regionu. Koudovi zapečetila policie při své poslední návštěvě krajského úřadu kancelář - údajně právě kvůli spornému projektu.

Tuto informaci ParlamentnímListům.cz před několika dny potvrdil bývalý ředitel jednoho z odborů Regionálního operačního programu Severozápad Leo Steiner. Bývalý úředník kraje a zároveň regionální lídr KDU-ČSL už před několika týdny upozornil na podivné zakázky v ROP Severozápad, přičemž obvinil i hejtmanku Vaňhovou. Důkazy pro svá tvrzení ale od té doby nepředložil, v celé věci prý úzce spolupracuje s policií. Právě muži zákona se mají nyní o náměstka Koudu a projekt propagace kraje zajímat.

Whistleblower z Ústí: Detaily neřeknu, ale jde po tom policie

Podle Steinera policisté tento konkrétní případ sledují s podezřením, že by mohlo jít o převádění evropských peněz do stranické kasy. "Upozornil jsem na to, že systém přerozdělování evropských peněz v ROP má korupční základy a peníze takto získané byly využity stranami, které byly u moci a sytém takto nastavily. S policií na tom velmi intenzivně pracujeme. Pokud se ptáte konkrétně na sociální demokracii, pak odpovídám ano, konkrétně v jednom projektu zaměřeném na rekultivaci krajiny byla velmi aktivní osoba, která má vysoké postavení v sociální demokracii a projekt, o kterém je řeč, je v podezření, že z něj bude financována kampaň ČSSD," uvedl pro ParlamentníListy.cz Steiner.

Vedení kraje informace o podezření panujícím okolo propagování rekultivace krajiny na Ústecku a Karlovarsku rezolutně odmítá. "V minulém týdnu se konalo jednání projektového týmu za účasti novinářů, kteří se mohli zcela transparentně přesvědčit, jak přípravné práce na propagaci kraje v rámci tohoto projektu pokračují. Projekt je na začátku realizace a dosud nebyly z úrovně ROP SZ proplaceny žádné prostředky," uvedl pro Parlamentnílisty.cz mluvčí kraje Zdeněk Rytíř. O Steinerových informacích říká, že jsou prý často lživé. Kraj již Steinera několikrát vyzval, aby svá tvrzení podložil důkazy. "Nebudu ty informace předávat veřejnosti, ale policii - a na ní je, aby konala," obhajuje své mlčení v konkrétních věcech Steiner.

Nevracejte tu Paroubkovu stupidní presumpci viny

V ČSSD ale zaznívají hlasy, že možnost ´odstřelit´ kandidáta bude mít jak samotná strana, tak i její politická konkurence. V podstatě by prý tak začala znovu fungovat ne zrovna šťastná paroubkovská presumpce viny. Jedním z odpůrců nápadu z Lidového domu je významný člen ústecké krajské buňky Roman Houska. "Pokud skočíme na taktiku, kdy se o někom začne negativně psát a my ho vyřadíme, skočíme na špek pravici, která se mimochodem rve za Vlastu Parkanovou jako lev. To by se také mohlo stát, že pan Sobotka nebude předseda, protože se o něm začne nehezky psát. Pokud média zjistí, že na to přehnaně reagujeme, stejně jako v případě Paroubkovy stupidní presumce viny, pak by na kandidátce nemusel zůstat nikdo. Že dokážou média psát na objednávku proti lidem, co mají vlastní názor nebo vadí pravici, je smutný fakt. A v této zemi je dost lidí, kteří to dokážou zaplatit," varuje celostátní vedení před dvojsečností plánované změny ve stanovách Houska.

Šéf ústecké ČSSD Arno Fišera připomíná možnost zneužití přímo vedením, což nelze vyloučit nikdy. "Mohlo by to sloužit k dokazování síly. Pak by to bylo o osmnácti lidech v předsednictvu, kteří se mohou dohodnout. A potíže s vedením strany občas někdo mít může. Pokud ale bude tento nástroj využíván dobře, je to pozitivní. Ale víme, jak to s dobrými myšlenkami bývá. Kdyby byl tento nástroj ve straně za pana Paroubka, byl by dnes v ČSSD sám," neodpustil si ani Fišera narážku na podobnost s paroubkovskou presumpcí viny.

Naprosto nepřípustná je pak podle krajského lídra retroaktivita, tedy změny na už přijatých kandidátních listinách. Reaguje tak zřejmě na hlasy zaznívající z jiných regionů, podle nichž by mělo na ústecké kandidátce dojít k výrazným změnám. Jsme jedna z nejsilnějších krajských organizací, takže je logické, že se ostatní starají. Nejhlasitější byli vždycky Středočeši. My bychom dnes mohli křičet také, ale my raději pracujeme podle volebních řádů a problémy v kraji si vyřešíme," uvedl pro ParlamentníListy.cz Fišera.

Zimola: Pokud budeme mít naspěch, tak ano

Pro jihočeského krajského lídra a hejtmana Jiřího Zimolu je informace o chystané změně stanov překvapením. "Bude to určitě předmětem nějaké diskuse. Pochopil bych to v situaci, kdy z časových důvodů není možné do kandidátek zasáhnout jinak. Dovedu si představit, že do toho může hovořit předsednictvo," řekl ParlamentnímListům.cz. Na druhou stranu je podle něj ČSSD stranou vycházející z členské základny, která by měla mít v těchto věcech hlavní slovo. "Jinými slovy pouze z časových nebo jiných organizačních důvodů," dodal hejtman.

Stejný názor má i jeho kolega Richard Dolejš. Možnost zpětné revize letošních kandidátek Dolejš nevyloučil. Právě jeho krajská organizace čelí otevřené kritice vedení za to, že někteří zdejší členové, které strana nasadila do voleb, mají prý vazbu na vazebně stíhaného hejtmana Ratha.

ČSSD čeká o víkendu v Hradci Králové programová konference. Lze očekávat, že nápad měnit kandidátky z podnětu grémia bude hojně diskutován. Schválit jej může Ústřední výkonný výbor strany.

reklama

autor: Václav Ivánek

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…