Sobotka nic neví. Tím jsem si jist, odmítá kritiku John

08.06.2010 13:19

Konkurence chce rozstřílet Věci veřejné, vypouští proto nepravdivé informace. VV ze svých programových bodů naopak neustupují. V reakci na úterní vystoupení úřadujícího lídra ČSSD Bohuslava Sobotky to ParlamentnimListum.cz řekl předseda VV Radek John.

Sobotka nic neví. Tím jsem si jist, odmítá kritiku John

Povolební vyjednávání o budoucí vládě se poslední týden točí okolo postoje Věcí veřejných. Strana je označovaná jako nestabilní prvek trojkoalice. K tomu ostatně přispívají i mediální výstupy jejích představitelů.

Pokud ve středu podepíše trojice vyjednavačů za VV společné prohlášení o vládní koalici, během následujících několika dnů opakovaně zazní, že Véčka možná do koalice nepůjdou. K tomu všemu začínají do médií prosakovat informace, že postoj VV v otázkách programu zas tak pevný není.

Sobotka neví, o čem hovoří, zlobí se John

V úterý ještě přisadil místopředseda ČSSD Sobotka s tím, že VV od svých slibů skutečně upouští. „Je komické, že pan Sobotka hovoří o něčem, o čem vůbec nic neví. A tím jsem si jistý, že neví nic," reagoval pro ParlamentníListy.cz Radek John. "Například o zdravotnictví se ještě vůbec detailně nejednalo, tak jak může mluvit o poplatcích," ptá se předseda VV.

Novináři si vymýšlí, tvrdí šéf VV

Sobotka prý může čerpat informace z novin, které prý ale rozhodně nepíší pravdivě. Kde většina českých redakcí informace z uzavřených jednání bere, John neví. „Určitě to nikdo odtud nepouští, to vím. Spíš to vypadá, že si novináři ty informace vymýšlejí," komentoval pro ParlamentniListy.cz John články, které používají takzvaný důvěryhodný zdroj. „Je tu zadání rozstřílet Věci veřejné. K tomu se vypouští nepravdivé informace," obává se dalších útoků předseda VV.

Agent provokatér průchozí je

Johna zarazila například Sobotkova výtka ohledně opuštění požadavku na zavedení agenta provokatéra. „Tady to krásně vidíte. Není pravda, že jsme to opustili, naopak chceme zavést institut předstírané nabídky úplatku. Podobná věc už dnes funguje proti dealerům drog a překupníkům kradených věcí. Tento požadavek je z pohledu našich partnerů naprosto průchozí," přiblížil redakci probíhající koaliční jednání John.

Paroubek varoval před demagogem Johnem

Socialisté podle všeho využijí všech příležitostí k mediálním výpadům proti VV. "Role Věcí veřejných jako vnitrokoaliční opozice bude pro nás velmi nepříjemná," prohlásil na pátečním jednání poslaneckého klubu odstupující Jiří Paroubek. První muž ČSSD hodnotil i samotného Johna. "Máme proti sobě do budoucna neuvěřitelně dobrého diskutéra a demagoga," uvedl před poslanci na Johnovu adresu.

Poslední zprávu o tom, že VV ze svých požadavků ustupují, přinesly v pondělí Hospodářské noviny. Strana měla údajně o víkendu opustit například svou vizi desetimiliardového škrtu z rozpočtu ministerstva obrany. VV v reakci na to ještě odpoledne vydaly tiskové prohlášení, ve kterém své příznivce ubezpečuje, že se k ničemu takovému nechystá.

Sobotka: Z programu nezůstane kámen na kameni

To, že Véčka pomalu mění své předvolební sliby za vládní posty, v úterý naznačil i Sobotka. „Rozumím potřebě hledat programový kompromis, ale to, co mne překvapuje, je, že některé politické strany opouštějí sliby, které dávaly. Věci veřejné lidem před volbami daly řadu závazků a byla v médiích tato strana proto nazývaná jako populistická. Po volbách se zdá, že z jejich programu nezůstane kámen na kameni," sdělil Sobotka na úterní tiskové konferenci.

„Tato strana kromě agenta provokatéra slibovala i slučování ministerstev a teď předseda Radek John říká, že to je na několik let. Stejné to je u vyšší sazby daně z příjmů, i u rušení zdravotnických poplatků," zlobil se na Johnovu stranu Sobotka.

Související:
Věci veřejné couvají ze svých slibů, tvrdí Sobotka
Učitelé volili Johna, ten své nafouklé předvolební sliby splní těžko
Zrušíme poplatky, až naprší a uschne, řekl k programu VV Rath
Chcete škrtat v obraně, ale nevíte, která bije, vzkázal Johnovi Seďa

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…