Sobotka z ODS: Nechte Vondru být. Je to hon na čarodějnice

24.03.2011 15:33

AKTUALIZOVÁNO Bezdůkazový hon na čarodějnice. Tak zhodnotil čtvrteční jednání sněmovny, na němž ministra obrany Alexandru Vondru vedle opozice vyzval k odchodu z vlády ministr financí Miroslav Kalousek i jeho spolustraník z TOP 09 poslanec Petr Gazdík, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Podle Sobotky má i Kalousek máslo na hlavě a důvod k demisi.

Sobotka z ODS: Nechte Vondru být. Je to hon na čarodějnice

"Mně to připadá jako bezdůkazový hon na čarodějnice a neměli bychom tomu podléhat," uvedl pro ParlamentníListy.cz Přemysl Sobotka, místopředseda Senátu a člen grémia ODS.

Sledujeme kauzu Vondra

Kalousek má prý k demisi také důvod

"Když už jsme takto spravedliví, jako jsou tito pánové, pak by si pan ministr Kalousek měl uvědomit, co udělal minulý týden, kdy mystifikoval veřejnost, že má nahrávku z jednání šéfredaktorů médií k DPH, to několikrát zopakoval, aby pak řekl, že nemá," připomněl Sobotka nedávnou kauzu.

SLEDUJEME téma Kalouskova nahrávka

"Když budeme ortodoxně spravedliví, pak by měl demisi podat rovněž," myslí si senátor. Podle něj, je-li věc v šetření, je správné nezasahovat do něj politicky. „Počkejme, až na výsledek šetření a pak, potvrdí-li se podezření, konejme a ty postupy jsou jasné," zdůraznil Sobotka. „Vždyť si vzpomeňme na ministra životního prostředí a policie neshledala nic," uzavřel.

Premiér: Ať se Kalousek zaměří na svůj resort

Samotný premiér a předseda ODS Petr Nečas z Bruselu vzkázal, že Miroslav Kalousek není v pozici, aby navrhoval demisi člena vlády. Kalousek by se měl prý věnovat svým záležitostem. Pokud Vondra nerezignuje, mel by ho podle Kalouska premiér odvolat sám.

"Zde v Bruselu se zabývám evropskými tématy, mám jen zprostředkované informace. S koaličními partnery jsem samozřejmě připraven jednat. Na druhé straně si ale nemyslím, že ten nebo onen ministr, například pan ministr financí, je v situaci, že by mohl navrhovat demisi jiného ministra. Je prostě jedním ze čtrnácti resortních ministrů a měl by se v prvé řadě věnovat práci na svém resortu," vyzval Nečas k uklidnění emocí.

Poslanci Vondru moc nehájili

Redakce oslovila většinu poslanců ODS s dotazem, zda se jim zdá vystoupení Alexandra Vondry ve sněmovně, při kterém se hájil, jako uspokojivé a zda podle nich Vondra nepoškozuje ODS a neměl by tedy odstoupit. Reagovalo jich však pouze minimum.

Vondry se zastal místopředseda klubu Marek Benda. "Vondrovo vystoupení považuji za odpovídající dané situaci. ODS určitě nepoškodilo. Reakcím koaličních partnerů moc nerozumím," uvedl Benda.

"Já jsem nikdy nikoho k odstoupení nevyzýval. Jsme stranou odpovědných jednotlivců a věřím, že si sám Alexandr Vondra uvědomuje odpovědnost za své jednání a podle toho se sám rozhodne," řekl ParlamentnímListům.cz předseda pražské ODS a poslanec Boris Šťastný.

"Považuji za neuspokojivé chování koaličních partnerů," reagoval na dotaz poslanec Michal Doktor.

Sejde se rada Vondrova regionu

Předseda Vondrovy domovské ústecké regionální ODS a poslanec Jan Kubata redakci sdělil, že se zítra bude konat regionální rada ústecké ODS, kde se bude probírat aktuální politická situace včetně kauzy Vondra. "Celou záležitost nebudu komentovat. Nejprve to musíme vykomunikovat uvnitř ODS," řekl redakci Kubata. Podle informací ParlamentníchListů.cz by regionální rada mohla vyzvat Vondru k rezignaci.  

Výzvy k demisi se na ministra obrany Alexandra Vondru sesypaly po té, co ve sněmovně v krátkém vystoupení vysvětlil svůj postoj a roli v kauze ProMoPro. "Nedospělé vystoupení ministra Vondry nám vyrazilo dech, měl by odstoupit ještě dnes," řekl Kalousek České televizi. Ještě dnes by se mohlo eventuelně protáhnout do několika dnů, víc ale rozhodně ne. "Trpělivost veřejnosti není nekonečná."

reklama

autor: Ondřej Vaněk, Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…