Sobotka zopakoval: ODS by se měla dohodnout na nových volbách

18.09.2012 10:00

Do sněmovny se vrací daňové změny. V souvislosti s nimi zopakoval pro Český rozhlas předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, že pokud změny vláda neprosadí, měla by se dohodnout se sociální demokracií na uspořádání nových voleb do Poslanecké sněmovny.

Sobotka zopakoval: ODS by se měla dohodnout na nových volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Poslanci budou dnes odpoledne na své 46. schůzi projednávat vládní daňový balíček, který sněmovna neschválila po senátním vetu na minulé schůzi kvůli revoltě několika poslanců ODS.

Jenže s tímto daňovým balíčkem kabinet spojil svou důvěru. Rebelové z ODS pak avizovali, že předlohu podpoří. Stále ale trvají například na současných sazbách daně z přidané hodnoty. O jejich návrzích proto nyní poslanci z ODS jednají na svém klubu.

Připomeňme, že proti zvýšení daní vystoupilo šest zákonodárců ODS. Ti chtějí v rámci sněmovního projednávání návrhu domluvit kompromis, mimo jiné trvají na zachování výše DPH. Premiér a předseda ODS Petr Nečas se jednání o kompromisu nebrání. Případné změny ale musí podle něho schválit koalice. Se závěrečným hlasováním o stabilizačním balíku chce vláda spojit i hlasování o důvěře kabinetu.

„Vždy platí to, že je možné dosáhnout dohody o změnách vládního návrhu, ale opět tak, že bude dosaženo koaliční shody. To znamená, že se na případných změnách shodnou všechny tři koaliční strany,“ uvedl pro Český rozhlas (Čro) v této souvislosti premiér Nečas.

Církevní restituce z privatizačních výnosů

K šestici patří Petr Tluchoř, Marek Šnajdr, Tomáš Úlehla, Radim Fiala, Ivan Fuksa a Jan Florián. Požadují zachování sazby DPH, odmítají druhou daňovou sazbu pro vysokopříjmové skupiny a chtějí, aby vláda financovala církevní restituce z privatizačních výnosů. S požadavky už seznámili předsedu klubu ODS Zbyňka Stanjuru.

„Já doufám, že se nestaneme obětí v naší zemi mocenského boje uvnitř Občanské demokratické strany, že ODS si tu věc vyřeší a pokud ji nebude schopna vyřešit, měla by se dohodnout se sociální demokracií na uspořádání nových voleb do Poslanecké sněmovny,“ zmínil v této souvislosti pro rozhlas šéf ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, že Nečasova vláda by měla rozkol uvnitř ODS rychle vyřešit nebo okamžitě skončit.

Vládní stabilizační balíček se vrací do sněmovny v nezměněné podobě. „Ve hře je znovu návrh na zvýšení obou sazeb DPH, omezení výdajových paušálů živnostníků nebo postupné rušení zelené nafty pro zemědělce,“ upozornil rozhlas.

„Upozorňujeme, že není možné se spokojit s kosmetickými změnami daňového balíčku. Je potřeba najít důkladný kompromis tak, aby daně se nezvyšovaly a program ODS nebyl takto pošlapáván,“ vysvětlil jeden z „rebelů“ - bývalý šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Kalousek: Zájmem je vnitrostranický zápas uvnitř ODS

Podle ministra financí z TOP 09 Miroslava Kalouska ale nejde rebelům o změny v daňovém zákoně. „Jejich zájmem není rozpočtová legislativa, jejich zájmem je vnitrostranický zápas uvnitř ODS a s tím ministr financí z jiné politické strany těžko může něco dělat,“ dodal pro Čro Kalousek.

Podle deníku Právo měli tzv. rebelové zasednout ještě před jednáním poslaneckého klubu ODS. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura totiž pohrozil, že možná vyvolá hlasování, které zruší debatu o požadavcích vzbouřenců.

Slyšel jsem, že o tom pan předseda chce nechat hlasovat. To by bylo nedůstojné. Mám pocit, že jsou názory, které by měl pan premiér vnímat jinak, než že se jen přehlasují. Očekávám, že se naše požadavky jen tak lehce neodbudou,“ řekl v této souvislosti poslanec Tomáš Úlehla Právu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…