Sobotko, ještě si užiješ. Čtěte, co čeká ČSSD po ústupu Haška a jeho lidí

08.11.2013 12:47

POLITOLOGOVÉ Michal Hašek a Jeroným Tejc v pátek dopoledne na tiskové konferenci oznámili svou rezignaci na posty ve vedení ČSSD. Nechtějí podle svých slov připustit rozštěpení ČSSD a být překážkou při jednání o vládě. Podle politologa Zdeňka Zbořila ale jejich rozhodnutí může naopak ještě více prohloubit rozkol ve straně, která nebude schopna realizovat svůj program.

Sobotko, ještě si užiješ. Čtěte, co čeká ČSSD po ústupu Haška a jeho lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem

Michal Hašek odchází z postu statutárního místopředsedy sociální demokracie, Jeroným Tejc opouští místo v čele poslaneckého klubu. „Tento krok je naším příspěvkem k reflexi volebního výsledku," prohlásil do této doby druhý muž strany Michal Hašek na páteční tiskové konferenci.

Hašek si rovněž neodpustil na úvod několik slov, kterými vyjádřil svůj nesouhlas s vývojem situace ve straně. Podle něj dochází k umlčování hlasů, které nejsou v souladu s názorem předsedy strany Bohuslava Sobotky a jeho příznivců.

Rezignace Haška a Tejce + VIDEO ZDE

Umlčovací politika není správnou cestou

„Věříme, že tím přispějeme ke zklidnění situace v ČSSD a zastavíme nesmyslný hon na všechny sociální demokraty, kteří se provinili tím, že svobodně vyjádřili svůj názor," řekl Hašek.

„Namísto reflexe volebního neúspěchu jsou nyní umlčováni kritici, kteří mají jiný názor než předseda strany a jeho přívrženci," prohlásil Hašek. Nadále jsou s Tejcem přesvědčeni, že umlčovací politika není správná, a trvají na tom, že mají právo na odlišný názor a také že měli právo reagovat na nepříznivý volební výsledek žádostí o rezignaci šéfa strany, což Sobotka odmítl vyslyšet.

„Plnou odpovědnost za jednání o vládě a její fungování ponese Bohuslav Sobotka. Přejeme si úspěch celé sociální demokracie. Budeme i nadále loajálními sociálními demokraty, kteří ctí sliby, které dali svým voličům," řekl Hašek s tím, že je nutné, aby co nejdříve byla sestavena vláda, kterou povede ČSSD a bude tak moci prosazovat svůj program.

Odejít by měl i Chovanec a Zaorálek, Sobotka je proti

Společně pak Tejc s Haškem vyzvali další dva členy vedení strany, Milana Chovance a Lubomíra Zaorálka, aby rovněž vyvodili svou odpovědnost za volební výsledek sociální demokracie. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka nevidí důvod, aby na funkci místopředsedů strany rezignovali další účastník lánské schůzky Milan Chovanec a také Lubomír Zaorálek.

V předpokládané koalici nebude možné realizovat program ČSSD

Podle politologa Zdeňka Zbořila jde v případě odchodu Haška s Tejcem o logický postup. Vyplývá to i z důvodů, které pro svou rezignaci uvedli. „ Ze svého hlediska postupují systematicky tím, že upozorňují na rozkol v sociální demokracii, tak lze říci, že ho také předpokládají a možná k němu dochází. Zatím je to překryto tím, že se Bohuslav Sobotka snaží ten problém postavit tak, že jde o vytvoření sociálnědemokratické nebo alespoň koaliční vlády, ve které bude hrát rozhodující roli sociální demokracie, ale to je vlastně iluze. Problém sociální demorkacie není v tom, že čtyři nebo dvacet lidí vyzvalo Sobotku k rezignaci, ale že volby špatně dopadly pro sociální demokracii. V předpokládané koalici, o které mluví Bohuslav Sobotka, není možné realizovat předvolební sliby a politický porgram ČSSD," řekl ParlamentnímListům.cz Zbořil.

Cesta ke sjednocení by byla dohoda

„Bohuslav Sobotka vyzývá k jednotě, ale z druhé strany je vidět obava, že tato jednota tu není. Může to skutečně vést k tomu, že k rozkolu nepůjde, pokud půjde o hlasování o důvěře případné Sobotkovy vlády, ale to ještě nevíme, jestli skutečně bude vytvořena," pokračuje Zbořil.

K rozkolu ale může podle něj dojít až po vytvoření vlády. „Sociální demokracie s tím má bohaté zkušenosti - dokázala potopit jednoho svého předsedu Špidlu, poté Stanislava Grosse a nakonec i Jiřího Paroubka. Takže ta nejistota obou stran současného sporu je na místě," doplnil s tím, že Haškova a Tejcova rezignace prý prohlubuje rozpolcenost v ČSSD. „Cesta ke sjednocení by byla dohoda, ne jejich odstranění z vedení," míní Zbořil.

Stejný scénář jako se Špidlou, Grossem či Paroubkem?

„Pokud by došlo k sestavení vlády pod vedením Bohuslava Sobotky, myslím, že sociální demokracie bude opakovat stejný scénář, který realizovala za Zemana a jeho opoziční smlouvy a za Špidlových, Grossových a Paroubkových vlád. Tam vždycky došlo k napětí mezi poslaneckým klubem, Strakovou akademií a Lidovým domem. Jednota tu nikdy nebyla a lidé, kteří se zaštíťovali stranou a stranickým aparátem, poslaneckými mandáty a svojí imunitou, a lidé ve vládě měli dost často velmi rozdílné názory a na veřejnosti zaujímali rozdílné postoje, dokonce až nepřátelské vůči sobě navzájem," uvedl dále Zbořil.

Fantasmagorické úvahy o roli prezidenta

Na dotaz redakce, zda je nyní křídlo Michala Haška zdecimované, nebo naopak v budoucnu posílí, Zbořil odpověděl: „Obejvují se až fantasmagorické úvahy o tom, že rozkol v ČSSD vyvolal prezident Zeman právě proto, aby došlo k rozštěpení sociální demokracie v povolebním vyjednávání, aby došlo k oslabení vyjednávací pozice předsedy, která už je tak slabá dosaženými výsledky a tím, že se musí ucházet o přízeň hnutí ANO, které otevřenou náruč příliš nemá. Dokonce se mluví z jejich strany ne o podpoře, ale pouze o tolerování vlády. A samozřejmě postoj KDU-ČSL je neměnný v závažné kruciální otázce, kterou jsou církevní restituce, o kterých se chtěla sociální demokracie v novém parlamentu bavit a zabývat se pozdržením vydávání náhrad a objektů, ale zdá se, že z toho bude muset couvnout, pokud bude chtít vládu s lidovci organizovat," vypočítává politolog.

„Jak říká pan Babiš, že on bude rád vyjednávat se Sobotkou. Sobotkova pozice totiž není silná a zřejmě bude ztrácet, jakmile půjde do této koalice. Dokonce ta Sobotkovi podsuvaná zlovolná koalice s TOP 09 jeho pozici neupevní a nezachrání. Situace je pro něj velmi nepříjemná a zdá se, že karty alespoň v politickém zákulisí bude rozdávat pan Babiš," dodal pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

Snaží se dostat do pozice obětí

Politolog Lukáš Jelínek odchod Haška a Tejce okomentoval takto: „Snaží se dostat do pozice obětí těch událostí, ačkoliv jsou hybateli a tvůrci. Jde o psychologický tah, kdy se pachatel staví do role oběti. A zároveň přehazují témata a místo toho, jaké jsou poměry v sociální demokracii, se hovoří o tom, kdo nese odpovědnost za volební výsledky. Přijde mi to v tuto chvíli dost předčasné, protože vyhodnocování volebních výsledků nebo odpovědnosti za ně jako v každé politické straně by mělo přijít až v okamžiku, kdy se podaří sestavit, nebo nesestavit vládu a ta vláda dostane, nebo nedostane důvěru," řekl Jelínek ParlamentnímListům.cz.

Krize ve straně se bude vracet

Krize v ČSSD se podle něj bude vracet. „Momentálně má Sobotka navrch, ale zároveň se přinejmenším do mimořádného sjezdu budou vznášet otázky, které se budou týkat volebního výsledku, ale i sestavování vlády. Sobotka bude pod tlakem, koho do vlády pozvat, v čem ustupovat koaličním partnerům, ať už půjde o personální nebo programové záležitosti. Už je vidět, že se bude vést debata třeba o tom, jak moc bude sociální demokracie důsledná při projednávání druhého pilíře důchodové reformy, církevních restitucí. A tady bude spousta třecích ploch mezi Sobotkou a dalšími a z toho bude pochopitelně Haškova skupina těžit," upozornil Jelínek.

Je logické, že vznikne vnitrostranická opozice

Podle něj proto bude naprosto logické, když vznikne vnitrostranická opozice v ČSSD. „Takováto opozice vzniká vždycky v okamžiku, kdy se sestaví jakákoliv koaliční vláda. Takvouto opozici měla i ODS při minulém vládnutí, a to bylo programově ještě relativně harmonické. Že vznikne vnitrostranická opozice, je tedy jasné, ale budou sem vstupovat i osobní vztahy, takže Haškova skupina bude ještě úmyslně přilévat olej do ohně a bude vystupovat jako čertík z krabičky a upozorňovat na nesoulad s programem sociální demokracie. O to to bude mít Sobotka těžší než Petr Nečas v minulém volebním období," tvrdí Jelínek.

Co si musí uvědomit členská základna?

Zda je teď Haškovo křídlo zdecimované, nebo se do sjezdu vzchopí, bude dle slov Jelínka záležet na členské základně a jejím postoji k alternativám vůči koaliční vládě sociální demokracie, lidovců a hnutí ANO. „Tyto alternativy jsou fakticky dvě: Buď pravicová většina s Babišem, lidovci a TOP 09, nebo předčasné volby. Ani na jedné z těchto variant by sociální demokracie nevydělala. Pokud si tohle sociálnědemokratická členská základna uvědomí, tak křídlo Michala Haška zůstane opuštěno. Ale pokud to nebudou brát sociální demokraté v potaz a budou nafukovat každou rozepři nebo každý kompromis, který budou muset uzavřít s Babišem a Bělobrádkem, tak to pochopitelně může Haškovu skupinu třeba i přivést zpět do čelních pozic," řekl také ParlamentnímListům.cz Jelínek.

Rekapitulace povolebního dění v ČSSD

K dramatickému vývoji v ČSSD došlo po předčasných volbách do Poslanecké sněmovny, v nichž strana získala pouze 20,45 procent hlasů. Michal Hašek, MIlan Chovanec, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc a Jiří Zimola ještě večer po sečtení hlasů navštívili v Lánech prezidenta Miloše Zemana, aniž by o tom Sobotka věděl. Poté byl Sobotka předsednictvem odvolán z vyjednávacího týmu a vyzván k rezignaci. Tu ale odmítl.

Schůzku v Lánech nejprve sociální demokraté, kteří se jí zúčastnili, několik dní popírali. Plzeňský hejtman Milan Chovanec následně opakovaně potvrdil svou účast na této schůzce, poté ji přiznali i její další účastnici. Předseda Senátu Milan Štěch i šéf ČSSD Sobotka začali vyzývat všechny aktéry setkání v Lánech k rezignaci. Předsednictvo strany pak rozhodlo, že povolební vyjednávání o setavení koalice povede Sobotka. Michal Hašek se veřejně omluvil za to, že lhal s tím, že zváží svou rezignaci. Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola odstoupil z předsednictva. Sobotkovi postupně vyjadřují podporu krajské organizace, přičemž účastníky lánské schůzky vyzývají k vyvození odpovědnosti. Prezident Miloš Zeman označuje utajování schůzky v Lánech za komické. Včera pak v České televizi oznámil svou rezignaci Zdeněk Škromach. „Dovolím si z tohoto místa rezignovat na funkci místopředsedy ČSSD,“ oznámil Škromach překvapivě v pořadu Hyde park.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…