Sociální demokracie už souzní s Nečasem. Předčasné volby chce co nejdříve

04.04.2012 11:07

Rychlý obrat předvedla ČSSD ve věci termínu konání předčasných voleb. Zatímco v úterý po avizovaných demisích ministrů Věcí veřejných a ještě dnes ráno hovořili její představitelé o podzimu jako vhodném termínu, podle Aktuálně.cz už předseda Bohuslav Sobotka souhlasí s premiérem Petrem Nečasem, aby se konaly co nejdříve.

Sociální demokracie už souzní s Nečasem. Předčasné volby chce co nejdříve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sociální demokracie je ochotna jednat o předčasných volbách už letos v červnu, jak uvažuje premiér Petr Nečas. Až dosud byla nejsilnější parlamentní strana nakloněna podzimnímu termínu, aby se sněmovní volby spojily s krajskými a senátními, čímž by státní rozpočet ušetřil řádově půl miliardy korun.

Server Aktuálně.cz uvádí vysvětlení předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, podle něhož za změnou názoru stojí úvaha, že v případě výhry již před prázdninami by socialisté mohli sestavit rozpočet na rok 2013 podle vlastní režie a zastavit reformy rozjeté kabinetem Petra Nečase. Tedy například zablokování církevních restitucí, zrušení důchodové reformy či sjednocení DPH na 17,5 procenta.

Schválit pravidla pro přímou volbu prezidenta a pak se rozpustit

„Jedinou věc, kterou by měla sněmovna ještě vyřešit, jsou pravidla pro přímou volbu prezidenta, a po jejich schválení Senátem se může rozpustit,“ připomněl Sobotka. Politické grémium jej pak pověřilo jednáním s lídry ODS, TOP 09 a KSČM. V úterý předčasné volby jako východisko z vládní krize zmínil místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Nečas předčasné volby nepokládá za šťastné řešení, ale v případě rozpadu vlády by chtěl, aby byly co nejrychleji.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…